[ donderdag 27 februari 2003 ]

 

big in japan!Je kent ze wel uit de uitverkoopbakken van je lokale Free Record Shop: die spotgoedkope verzamelaars met muziek uit de sixties en seventies.

Soms zijn het best aardige compilaties, maar als je op het doosje een boodschap treft als "to ensure the best possible sound quality, this song has been re-recorded featuring at least one of the original members", dan wéét je dat je een aalglad opgenomen, zielloos uitgevoerde drol te pakken hebt.

Maar als dat de praktijken zijn van artiesten uit de sixties en de seventies, dan kán het haast niet anders of ook artiesten uit de eighties zijn zich hierop gaan toeleggen.

En zo hoorde ik vandaag de new version van Nena's 99 Luftballons. Nou kan ik heel cool gaat zitten doen, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik 'm niet eens onaardig vind. Het is gewoon een vrij gangbare rockversie, luister maar eens.

Ik ben natuurlijk direct op zoek gegaan naar de nieuwe versie van wat altijd mijn favoriete Nena-single was, ? (fragezeichen) (fragment van het origineel). En kijk, die relaxte baslijn is gebleven! (fragment van de nieuwe versie)

Nena heeft haar geld zeker slim belegd en hoeft nu geen baggerversies in te zingen om in haar levensonderhoud te kunnen voorzien.

Hoe vaak zou Limahl een nieuwe versie hebben ingezongen van Too Shy? Tsk. Ik wil het niet eens weten.

Hans [20:02]

[ dinsdag 25 februari 2003 ]

 

Schreef ik zaterdag over bootlegs in de zin van live-opnames, nu gaat het over het type bootleg waarbij meerdere nummers door elkaar worden gemixt. Homegrain mailde mij namelijk over Oorsmeer, de eerste Nederlandstalige bootleg-weblog die vol leuke downloads staat.

Op dit moment luister ik dan ook naar Marvin Gaye, die zijn Sexual Healing zingt over een loop van Radiohead's High and Dry. Luistert u mee? (mp3) Die acapella zanglijn staat op de speciale editie van Midnight Love en de rest staat natuurlijk gewoon op The Bends. Wat een goed idee!

Homegrain zelf maakte voor de Nationale Popkwis van vorig jaar een hele ronde vol bootleg-mixen. De meest geslaagde was wat mij betreft Close To Me van The Cure met Hide U (ringtone) van Kosheen. Zeg nu zelf! (mp3)

Hans [18:47]

[ zaterdag 22 februari 2003 ]

 

cassettebandjeNatuurlijk, ik heb in de jaren tachtig kilometers cassetteband gedraaid met bootlegs van The Smiths.

Maar het enige bandje dat ik door de jaren heen écht altijd ben blijven draaien bevat een concert dat The Chills in 1987 in de Melkweg gaven. Ik heb het destijds opgenomen van VPRO-radio en dat was zó'n hemels concert dat ik eigenlijk nooit een ander optreden van de band heb hoeven horen.

Totdat ik deze week op de officiële Chills-site een oproep zag van een kerel die concertopnamen uit Nijmegen heeft. Omdat het om dezelfde tour gaat, heb ik hem meteen gemaild dat ik zéér geïnteresseerd ben. Bleek het ook nog een Nederlander te zijn! (duh)

Ik wacht nu op zijn cd, maar stomtoevallig werd er deze week in de indie-nieuwsgroep nog een ander Chills-concert gepost. Alsof dat nog niet genoeg is, trof ik er ook nog een John Peel-sessie uit 1985! Raar hoe je plotseling kunt worden overspoeld met welhaast onmisbare opnames, die toch al jaren blijken te bestaan.

Ik ben op zoek gegaan naar live-opnames van The Chills om hier te linken, maar verder dan deze kom ik helaas niet. Misschien vind je het daarom leuk om een paar Chills-classics te beluisteren. Hier zijn Pink Frost, Heavenly Pop Hit en I Love My Leather Jacket.

Hans [11:06]

[ donderdag 20 februari 2003 ]

 

uit de 3voor12-nieuwsbriefOp de bandnamen-site waar ik afgelopen maandag over schreef heb ik nagekeken of het New-Yorkse combo Radio 4 (beluister een nummer) inderdaad is vernoemd naar een nummer van Public Image Ltd (hier is een mp3 van This Is Not A Lovesong).

Geen boeiende mededeling, ware het niet dat het voor de 3 voor 12-prijsvraag was. En zo mocht ik vandaag een mailtje ontvangen met de blijde boodschap dat ik op de gastenlijst sta voor het concert van de band. Hoera!

Hans [18:44]

[ maandag 17 februari 2003 ]

 

yoshimi - flaming lipsDat Duran Duran ook een karakter is in de film Barbarella, dat wist je waarschijnlijk.
Dat Starsailor zich heeft vernoemd naar een album van Jeff's vader Tim Buckley, misschien ook wel.

Maar wist je dat ...And You Will Know Us By The Trail Of Dead een regel is uit een gebed van de Maya's?
En dat je in een Amerikaanse snoepwinkel mierzoete Flaming Lips kunt kopen?

Al deze volstrekt nutteloze, maar ontzettend leuke trivia is te vinden op deze site.

Hans [19:09]

[ zaterdag 15 februari 2003 ]

 

bagagedragerVan Bagagedrager, de nieuwe single van Spinvis, is nu ook de videoclip uitgebracht. Bekijk hem maar eens.

Hoewel het lied met gemak het beste nummer is van de hele cd, vind ik de clip eerlijk gezegd vrij saai. Die getekende fietser komt wel heel erg vaak in beeld.

Ik snap wel dat er geen megabudget beschikbaar is voor zo'n filmpje, tenslotte zal onze vriend uit Nieuwegein niet grijsgedraaid worden op TMF.

De vorige clip, die van Voor Ik Vergeet, was echter ook een no budget-video. Daar zat zó'n briljant idee achter dat deze het nummer met minimale middelen, maximaal uitbeeldde. Gelukkig kun je dat filmpje ook nog online bekijken.

Wil je meer weten over Spinvis' werkwijze, kijk dan ook eens hier.

Hans [09:43]

[ vrijdag 14 februari 2003 ]

 

Het moet rond 1990 zijn geweest dat ik voor het laatst in een slaapzak voor het postkantoor heb gelegen. Ik wilde de kaartjes voor Prince niet missen.

Vannacht echter moest ik me bedwingen om niet te gaan bivakkeren op de stoep van Get Records. Vanochtend zijn namelijk de tickets voor het concert van Johnny Marr and the Healers in de Melkweg in de voorverkoop gegaan.

Johnny wie?, vraagt u.

Wel, Johnny Marr speelde ooit in een Engels bandje en schreef daarvoor ook alle muziek.

Bovendien, voor Beatlesfans die zich overal aan vastklampen, de drummer van de Healers heet Zak Starkey. En da's de zoon van ...

Hans [19:49]

[ donderdag 13 februari 2003 ]

 

Een megatip voor wie elke dinsdag thuisblijft om "24" te kijken: vanaf komende zondag zendt de BBC het tweede seizoen van deze spannende serie uit.
24
Het begint om elf uur 's avonds; op de BBC-site kun je alvast wat scènes bekijken. Ik raad je echter af er te gaan kijken als je de afloop van seizoen één nog niet kent.

In Nederland zal serie twee pas vanaf september worden uitgezonden. Yorin verwacht namelijk dat anders veel mensen vanwege de zomervakantie zullen afhaken.

Hans [18:54]

[ woensdag 12 februari 2003 ]

 

Gisteren, vlak voor zessen, nog snel even kaartjes gescoord voor de Raveonettes, die volgende week donderdag 20 februari in de bovenzaal van Paradiso staan.

recorded in glorious b minorDit Deense tweetal speelt lekker vuige garagerock, die een kruising lijkt te zijn van de rammelende rock 'n roll van The Cramps en de fuzz van de Jesus & Mary Chain. Maar dan meerstemmig gezongen! Ze hebben net een mini-cd uit, die je hier kunt beluisteren. Hij is voor minder dan zeven euro te koop bij je platenboer.

Dat kan wat worden volgende week, getuige deze juichende recensie uit Rolling Stone, van een optreden in het legendarische New-Yorkse punkhol CBGB.

Hans [09:11]

[ vrijdag 7 februari 2003 ]

 

And now for something completely different.

Vandaag wilde ik iemand verrassen met een e-card en zo schoot mij onderstaande site te binnen.

De meest wanstaltige e-cards (die niet als zodanig bedoeld zijn) zijn namelijk te vinden bij meubelboer Poppeliers.

Hier kun je je lover een romantische kaart sturen met daarop een uiterst geraffineerde zitstoel. Verder kun je hier een ongelukkige sterkte wensen en de stakker daarbij opbeuren met de afbeelding van een glanzende lederen tweezitter.

Ik heb uiteindelijk gekozen voor Gefliciteerd! Niet alleen staat er een spuuglelijk bankstel op de kaart, ook zit er een koei van een spelfout in. Veel plezier!

Hans [20:26]

[ woensdag 5 februari 2003 ]

 

Na vijf jaar is Massive Attack terug met een nieuw album. 100th Window is, evenals de vorige cd Mezzanine, een zéér relaxed en broeierig stuk muziek geworden. Wat me opvalt is de onmiskenbare invloed van Radiohead. De experimenteerdrift die te horen is op de albums Kid A en Amnesiac, is door de mannen van Massive Attack opgepikt en dat werkt wonderwel.

het logo van massive attackBeluister het nummer Butterfly Caught maar eens, mijn persoonlijke favoriet op dit moment (56k / ISDN / breedband). Het duurt meer dan zeven minuten en geeft de sfeer van het album meteen goed weer.

Naast de officiële website van de band bestaat er ook een speciale site voor de nieuwe plaat: 100th window.com.

Twaalf jaar geleden scoorde Massive Attack een enorme hit met Unfinished Sympathy (beluister in mp3). Vanwege de toen net uitgebroken Golfoorlog moest de groep zijn naam veranderen in het wat meer neutrale Massive. Hoe zou het dit jaar uitpakken?

Hans [11:15]

[ zaterdag 1 februari 2003 ]

 

Hoewel het nu filmfestival is in Rotterdam, zat ik gisteravond gewoon in Tuschinski onder de indruk te zijn van Jack Nicholson in About Schmidt. Voor de film waar ik écht op zit te wachten had ik echter naar Rotterdam moeten afreizen.

factory logo24 Hour Party People gaat over Factory, de platenmaatschappij uit Manchester die muziek van onder meer Joy Division, New Order en de Happy Mondays uitbracht. De film behandelt dus eigenlijk de geschiedenis van mijn favoriete muziek (The Smiths zaten niet op Factory, maar op Rough Trade). Van de soundtrack alleen al ga je watertanden: Anarchy In The UK! Blue Monday! Loose Fit! Voodoo Ray! En natuurlijk Love Will Tear Us Apart (mp3).

Op de site van de film kun je niet alleen de trailer bekijken, maar ook de verhalen lezen van de mensen die het allemaal van dichtbij hebben meegemaakt.

Zo wordt fotograaf Anton Corbijn geïnterviewd over de inmiddels klassieke foto's die hij maakte van Joy Division (zie onder). Hij vertelt onder meer dat hij ooit zijn werkterrein naar Engeland verlegde na het horen van het eerste album van de groep, Unknown Pleasures (beluister er een nummer van).

Ik kom er net achter dat in Engeland de dvd reeds is uitgebracht. Sterker nog; het is een dubbele dvd, met heel veel extra's. En goh... die kost ongeveer evenveel als een treinkaartje naar Rotterdam.

joy division door anton corbijn

Hans [14:31]