[ zaterdag 29 maart 2003 ]

 

Het prachtige concert van Spinvis in Paradiso is nu integraal te bekijken via Fabchannel.com. Met de scan van de setlist, hieronder, kun je zien welke nummers je kunt verwachten. Veel plezier!

setlist paradiso

Hans [09:15]

[ vrijdag 28 maart 2003 ]

 

Ben net terug uit Enschede. U begrijpt: een nieuwe editie van de Spinvis Gazette.

Opnieuw een groot verschil met de vorige locatie. Zat ik zaterdag nog in de bier-, zweet- en rookomgeving van poppodium De Gigant te Apeldoorn, nu begeleidde een suppoost van het Muziekcentrum van Enschede het publiek naar het koffiebuffet.

In deze godvrezende stad is het Muziekcentrum volledig ingericht op koormuziek; zo zijn er zacht stoffen bankjes voor het koor en is er een knoert van een kerkorgel.

De suppoost had ons al verteld dat de opstelling anders zou zijn dan normaal en dat bleek: de rollen - of eigenlijk de stoelen - waren omgedraaid. De band speelde op de vloer waar normaal het publiek zit en het publiek mocht plaatsnemen op de koorbankjes. Met de rug dus naar het kerkorgel.

flyerNiet alleen dit orgel zorgde voor een gewijde sfeer; door de akoestiek van de grote zaal kon je bij stiltes een speld horen vallen. Geen zaal dus om eens lekker in huis te vallen met een stevig potje muziek. Het publiek begroette de band dan ook met een aarzelend applaus waarop Spinvis de mensen fluisterend begroette. De vaste opener Limonadeglazen Wodka (beluister dit vrij rustige nummer) werd beloond met een beleefd applaus, dat wegstierf in een ongemakkelijke stilte.

Zo bleef het eigenlijk best lang. Ik had het idee op een feest te zijn waarvoor te weinig mensen waren uitgenodigd. Geen ambiance waarin, zoals in De Gigant, een of andere boerenpummel tussen twee nummers plotseling keihard "GO FOR IT HAN!" naar de seniore pianist Han Reiziger roept.

Pas na zo'n zeven nummers, bij een knallende versie van Handige Tante/Jongen met Geld (beluister de cd-versie), sloeg de vlam in de pan en ontdooide het publiek. Zo bleek de band toch groot genoeg voor de zaal.

Wat ik heel bijzonder vond, was dat het applaus na het reguliere concert een klaterende, staande ovatie was. Het afwachtende publiek had de kat uit de boom gekeken en goed bevonden. Na de vaste toegift Smalfilm (bekijk een live-video van enkele maanden geleden) werd er dan ook niet meer moeilijk gedaan en kreeg de band nogmaals een groot applaus.

Eigenlijk is het jammer dat ik eerst het concert in Paradiso heb gezien. De Gigant toonde Spinvis op een poppodium; Enschede bracht Spinvis in het muziektheater en Paradiso zat daar precies tussenin. Omdat de muziek van Spinvis eigenlijk niet onder één noemer te vangen is, was deze tussenvorm wat mij betreft dan ook de beste setting voor het concert.

De concerten van volgende week in Rotterdam zijn overigens nog niet het einde van de toer. Op 3 mei is er een ingelast concert in thuishaven Nieuwegein. In november vertrekt het gezelschap dan naar het Belgenland.

Hans [01:52]

[ zondag 23 maart 2003 ]

 

Nieuwe editie van de Spinvis Gazette: het concert, zaterdagavond in De Gigant te Apeldoorn.

Dat was wel even anders dan Paradiso zeg! Was de uitverkochte Amsterdamse zaal zo'n beetje omgetoverd in een concertgebouw vol stille bewonderaars, in Apeldoorn leek het meeste publiek naar het poppodium te zijn gekomen om eens te kijken waar al die ophef nu eigenlijk over gaat.

Spinvis in De Gigant was dus vooral een band hard zien werken om de ongeveer 400 bezoekers voor zich te winnen. Een heel bijzondere band natuurlijk, want gewoonlijk staan er geen bladmuziek lezende virtuozen op het krappe podium.

Tussen het voortdurende geroezemoes door wist het negenkoppige ensemble veel respect af te dwingen. Hoewel de liefhebbers al met de subtiele opener Limonadeglazen Wodka (beluister de cd-versie) gewonnen waren, was het overgrote deel van het publiek pas om bij Bagagedrager (videoclip). Dit overigens vroegste Spinvis-nummer is mijns inziens dan ook wel zo'n beetje het beste wat de laatste jaren in Nederland is gemaakt.

Hoewel het rumoerig bleef, paste het enthousiaste applaus na toegift Smalfilm (beluister de cd-versie) bij een gewonnen wedstrijd. Toch vond ik de groep niet helemaal op zijn plaats in deze popzaal. Veel subtiliteiten gingen verloren door het luidruchtige publiek en het bassige geluid. Het zijn de Raggende Manne niet, weetjewel.

Daarom wil ik Spinvis nog graag in een theater zien, en donderdag kan dat in Enschede - als ik tenminste nog op tijd kaartjes kan bemachtigen. Stay tuned, en beluister intussen nog eens het Club Lek-optreden van vorig jaar november.

Hans [01:37]

[ donderdag 20 maart 2003 ]

 

U vindt het toch niet erg dat deze weblog tijdelijk een Spinvis Gazette is?

Dinsdagavond zat ik namelijk vooraan in een uitverkocht en muisstil Paradiso. De band, met ondermeer vibrafoon, saz en harp, speelde alle inmiddels zo bekende nummers in nieuwe arrangementen.

Wat me daarbij opviel, is dat de ontwikkeling van een aantal liedjes niet is gestopt bij de plaatopname. In de staat van narcose (beluister de cd-versie) heb ik bijvoorbeeld nooit zo getrokken, maar paste nu naadloos in mijn rijtje favorieten (bekijk een vroege live-versie uit Club Lek). Bagagedrager (beluister de cd-versie) duurde wel tien minuten; het enthousiasme van het publiek markeerde het moment dat de eventuele twijfelaars over de streep werden getrokken.

Spinvis zelf is een wat schutterige showman, die echter met grote zelfverzekerdheid het zaakje dirigeerde.

De band bestaat uit muzikanten die alle hun sporen reeds hebben verdiend. Ik zat pal voor Spinvis' vader, gitarist en zestiger Walter de Jong, die als een een stuurse baas onverstoorbaar zijn muziek speelde. Een genot om naar te kijken.

Met het plezier van muzikanten en publiek, de videoprojecties op het grote scherm en de eeuwigheidswaarde van de muziek hoop ik dat er ooit een dvd uitkomt. Ik vrees echter dat Spinvis' afzetgebied hiervoor te klein is. De tour duurt echter nog tot begin april en is daarna, om met J.C. Bloem te spreken, voorbij voorbij, o en voorgoed voorbij.

Ik wil dus nog eens. Tot zaterdag aanstaande dus, wanneer Spinvis in De Gigant te Apeldoorn speelt.

Hans [07:16]

[ woensdag 12 maart 2003 ]

 

concertposterNóg meer Spinvis! Voor iemand die niet aan Idols heeft meegedaan, is hij wel ontzettend vaak in het nieuws. Niet dat dat slecht is hoor, integendeel.

Beluister het programma Ziel en Zaligheid, waarin Spinvis over zijn muzikale inspratiebronnen vertelt en deze - helemaal leuk - ook laat horen. Het klopt dat het programma begint met Nothing Rhymed van Gilbert O'Sullivan, dat je niet denkt dat je de verkeerde zender op hebt staan.

Hans [19:50]

[ maandag 10 maart 2003 ]

 

Zojuist een heel aardige theorette over Idols in het NRC gelezen: was reality tv in de jaren negentig een trend omdat er gewoon niet zoveel was om je druk over te maken, nu is er zoveel shit gaande dat het een vorm van escapisme biedt.

Maar - moet het nog gemeld - Jamai heeft gewonnen. Yes! Dat betekent niet alleen dat het sympathieke kereltje Neerlands favoriet is, maar ook dat iemand mij nu de Idols dvd gaat geven.

Op elke succesformule volgen natuurlijk slappe varianten en zo begon vanavond de SBS6-kloon D'r op of d'r onder. De treurigheid druipt er vanaf. Behalve volkszangers zijn hier namelijk ook vuurspuwers, linedancers en andere variété-artiesten welkom. Het ziet er uit alsof de plaatselijke toneelvereniging stukjes opvoert waar de samengeharkte jury dan wat over moet gaan roepen.

Pffffff.... alsof er nog niet genoeg ellende in de wereld is.

Hans [19:57]

[ zaterdag 8 maart 2003 ]

 

vandaag op de voorpagina van De Telegraaf (scan gepikt van Idols.nu)Vanavond de finale van Idols. Er worden zo'n vier miljoen kijkers verwacht!

Fietsend door Amsterdam zie je hier en daar wel posters van Jamai (zie hem belletje lellen) en Jim achter ramen. Dat is niet het enige dat doet denken aan de verkiezingen; er blijkt zelf een heuse stemwijzer voor Idols te bestaan, op de site van sponsor Rexona. Daar zitten een paar slimme marketeers achter.

Hoewel ik natuurlijk helemaal voor Jamai ben, blijk ik volgens deze wijzer echter voor zo'n 60% naar Jim te neigen. Wat moet ik nou?

Hans [17:08]

 

Het tweede deel van FaceCulture's video-interview met Spinvis staat nu online. Met onder meer de vraag wanneer het tweede album uit gaat komen.

Hans [16:49]

[ vrijdag 7 maart 2003 ]

 

andy rourkeTwee tips voor verstokte Smiths-liefhebbers. Wie de baslijn van The Smiths' This Charming Man nog eens wil horen donderen, kijkt op de site van bassist Andy Rourke (van diezelfde Smiths). Klik tweemaal op enter the site en hij speelt 'm nog eens messcherp.

Ook vond ik een Morrissey-bootleg van een wel heel goede geluidskwaliteit. Dit Zweedse concert, uit de tour van vorig jaar, klinkt een stuk kleinschaliger dan het optreden in Londen waar ik naartoe ben geweest (wat overigens het begin was van deze weblog).

Hans [21:46]

[ woensdag 5 maart 2003 ]

 

Nog even terugkomen op de bootleg-mixen waar ik dinsdag over schreef.

Homegrain heeft er namelijk weer een aantal in elkaar zitten vrotten, om ze gisteren in de vermaarde kroeg 8 Til Late te laten horen. Bij het horen van Tusk / It Wasn't Me, heb ik hem voorgesteld deze - vanwege zéér geslaagd - onmiddelijk via deze weblog online te zetten. Bij deze dus! (mp3)

Hans [10:22]

[ zondag 2 maart 2003 ]

 

Whoa! Hind heeft de finale van Idols niet gehaald! Ik heb sinds vorige week een wedje lopen waarbij ik zeg dat Jamai wint, maar had eigenlijk verwacht dat de finale tussen hem en Hind zou gaan. Wat een onverwachte wending!

Ik heb een beetje rond zitten neuzen in forums en nieuwsgroepen en wat me opvalt, is dat mensen het onbegrijpelijk vinden dat Hind het heeft moeten afleggen tegen het monotone stemgeluid van Jim. Maar weet je, het programma heet "Idols". Niet "Singers".

Hans [12:06]