[ woensdag 30 april 2003 ]

 

Koninginnedag 2003. Schuilend onder een luifel bij een drukke brug in de Jordaan realiseer ik me, luid meezingend, dat ik de tekst van Rick Astley's Never Gonna Give You Up woordelijk uit mijn hoofd ken.

Hans [15:30]

[ woensdag 23 april 2003 ]

 

gram parsonsOp zoek naar een nieuwspagina over de dood van Nina Simone stuit ik net op het bericht dat ook Felice Bryant is overleden. U vraagt: who the hell is Felice Bryant.

Felice Bryant was de echtgenote van Boudleaux Bryant; samen hebben zij meer hits geschreven dan één Arbeidsvitaminen kan bevatten. Zij schreven onder meer (knip/plak/selecteer) All I have to do is dream, Bye bye love, Wake up little Susie, Raining in my heart, Love hurts (jawel, dé Love hurts) en Sleepless nights. U ziet, de Everly Brothers waren vaste afnemers, maar ook mijn held Gram Parsons nam nummers van ze op.

Hans [08:38]

[ dinsdag 22 april 2003 ]

 

Gisteren overleed Nina Simone op 70-jarige leeftijd. Typisch zo'n artiest waaraan je al jaren niet gedacht hebt, maar die je toch best betreurt.

Luister nog eenmaal naar haar bronzen stemgeluid; ze is in Frankrijk oud geworden dus hoor haar zingen in de taal waarmee ze dagelijks haar stokbrood bestelde. Jacques Brel's Ne Me Quitte Pas (mp3).

Hans [20:14]

[ woensdag 16 april 2003 ]

 

Vroeger werd er overal in Nederland bij gaslicht geganzebord. Die tijden zijn inmiddels voorbij; menigeen heeft zich nu gestort op het bedenken van samentrekkingen van bandnamen. Hier zijn de leukste inzendingen van de afgelopen week.

Joost van Belle & Sebastian
Nat King Coil
Captain Beefheart and Tenille
Throwing Muse
Def P J Harvey
Fleetwood Beck
Thelonious Monkees
Pointer Sisters of Mercy
Echo and the Bunnymen At Work
Gang of 4 Non Blondes
Madonnana Mouskouri
BZN'Sync
Beastie Boys II Men
Culture Gun Club
Everything but the Wee Pappa Girl Rappers
Sugababes in Toyland
Stereo OMC's
Therapy? and the Mysterians

Dan een paar Friesche Doorlopers:

RudeBoyGeorgeMichaelJacksonFiveStarSisterSledge
Dreadlock Pussycat Stevens

En tenslotte een nieuw aanzetje: televisieprogramma's!

A-Ha-Team
Sonny & Cheers
Dire Straits of San Francisco
Duke Ellington of Hazard
Beverly Hills 90210 Craven

Hans [09:58]

[ dinsdag 15 april 2003 ]

 

Nieuwe editie van de Spinvis Gazette, want afgelopen zaterdag speelde Spinvis met incompleet combo in het programma TROS Muziekcafé in Studio De Plantage. In deze toko, gelegen naast Artis, wordt overigens ook B&W opgenomen.

Spinvis was de slotact na drie andere optredens, waaronder een van Melanie, die haar nieuwe plaat kwam promoten en natuurlijk niet wegkwam zonder Beautiful People nog eens te spelen.

Spinvis breekt nu langzamerhand door naar een groot mainstream-publiek; hij was onlangs al te horen in de ochtendshow van Edwin Evers op Radio 538 en nu dus ook bij de TROS. Ik zag dan ook het begin van Op Volle Toeren-taferelen: tijdens de mooie uitvoering van Bagagedrager (beluister) klapten enkele mensen uit het publiek al ritmisch mee. Was het optreden langer dan drie nummers geweest, dan was er vast ingehaakt en meegehost!

Hans [20:36]

[ vrijdag 11 april 2003 ]

 

white stripes go gorillazHeb je Elephant, de nieuwe cd van de bluesrockende White Stripes, al gehoord? Typisch zo'n plaat die op zich heel goed is, maar waarvan het openingsnummer al meteen het beste is.

Dat openingsnummer, Seven Nation Army, is dan ook werkelijk fantastisch. Als je de realplayer op je systeem hebt geïnstalleerd, kun je het hier beluisteren.

Hans [23:28]

[ donderdag 10 april 2003 ]

 

Hallelujah! Door een vergissing is niet BBC Radio 3 (klassiek, jazz), maar popzender Radio 1 op de Amsterdamse radiokabel terechtgekomen.

Dat betekent dinsdag, woensdag en donderdag de John Peel-show. Voor wie nadere uitleg behoeft: Peel is de oerbritse dj die al decennialang muziek uit de underground naar een groot publiek brengt. Voor het programma van de gezellig keuvelende zestiger hebben de meest illustere bands al sessies opgenomen. Lees hier wie dat in de afgelopen jaren zoal zijn geweest en download hier uiteenlopende nummers uit recente shows (mp3's).

De frequentie is 94.1; dit mooie nieuws via Stereo.

Hans [22:28]

[ maandag 7 april 2003 ]

 

De eerste suggesties voor samentrekkingen zijn binnen. En daar zitten een paar hele aardige tussen. Leest u mee?

ZZ Top & de Maskers
ToTotenhosen
Cheb Khaled Zeppelin
Will Aerosmith
Eminemmylou Harris
AeroSmiths
R. Kelly Family
King's X.T.C.
L.L. Cool J.J. Cale
Van Morrissey
Mothers Finest Of Invention
Gram Parsons Project
Residents of the U.S.A.
Primal Screamin' Jay Hawkins
Raggende Manne Against the Machine
SparGoGo's

Hoewel ik erg te spreken ben over het Gram Parsons Project, kan ik niet om deze klapperrrrrrrr van de week heen: Jon Bon Jovink en de Voederbietels.

Heb je er ook een bedacht? Mail 'm!

Hans [21:26]

[ vrijdag 4 april 2003 ]

 

In mijn oude bestanden kwam ik onderstaand lijstje tegen. De truc hiervan is om de namen van de meest uiteenlopende bands samen te trekken. Zoals...

...Ozzy Osmond
Red Hot Chili Vanilli
Hole and Oates
Adam and the Anthrax
Earth Wind & fIREHOSE
Camper Van Halen
Twisted Sisters of Mercy
MC 900ft Liquid Jesus Lizard and Mary Chain Jones
Steely Danzig
Rolling Stone Roses
Ronnie James Devo
Faith No Morrissey
John "Blind" Melloncamp
Lemmy Kravitz
Simon & GWARfunkel
Weensryche
The Moody Blues Explosion
Tool & the Gang
Kenny G. G. Allin
Stevie Ray Charles
Olivia Newton John Denver
Sly and the Family Stone Temple Pilots
John "Cougar" Melloncamper "Van" Beethoven
Greatful Dead Kennedys
Beastie Boys II Men
Husker Doobie Brothers
Barry Whitesnake
De La Soul Asylum
Peter, Paul and Mary Chain
The L.L. Cool J. Geils Band
The Clash Test Dummies
Danziggy Marley
Wall of Voodoobie Brothers
Toad the Wet Sprocket from the Crypt
Dead Can Danzig
4 Non-Concrete Blondes
Twisted Mr. Mister
Body Count Basie
Bauhaus of Pain
Laibachman Turner Overdrive
Sly and the Partridge Family Stone
Marvin Gaye Bikers on Acid
Nirva-Na-Na
Minutemen at Work
Kool and the Gang of Four

Heb ik niet zelf bedacht hoor, al schoot me - voor wie "Ein bißchen Frieden" nog kent - net The Velvet Underground and Nicole te binnen. Stuur je eigen suggesties even door! (mail). Ik moet hier toch eens een antwoordmogelijkheid inbouwen.

Hans [07:30]

[ donderdag 3 april 2003 ]

 

Spinvis en zijn companen moeten morgen heel vroeg opstaan: ze zijn dan te gast in de enorm populaire ochtendshow van Edwin Evers op Radio 538. Rond kwart voor acht spelen ze enkele nummers.

Dat betekent dat honderdduizenden aan de ontbijttafel of in de auto voor het eerst Spinvis' muziek zullen horen. Statistisch gezien mag je er dan van uitgaan dat er enkele duizenden onder de indruk zullen raken. Grappig idee, niet?

Ben benieuwd wat dat voor gevolgen zal hebben voor de plaatverkoop.

Hans [18:14]

[ dinsdag 1 april 2003 ]

 

gesigneerd!Gisteravond is een langgekoesterde wens van me in vervulling gegaan. Mijn favoriete plaat aller tijden is gesigneerd!

Johnny Marr, de voormalige gitarist van The Smiths, speelde namelijk met zijn band The Healers in de Melkweg om de cd 'Boomslang' te promoten (beluister vier tracks). Dit album heeft nogal wisselende recensies gehad; het is namelijk een echte riffs 'n grooves plaat, terwijl de voormalige Smith natuurlijk bekend staat om liedjes met subtiele melodieën (zoals Half A Person, beluister).

Het concert was echter helemaal te gek. Afgezien van het feit dat ik natuurlijk compleet geïmponeerd was om mijn held van zo dichtbij te kunnen zien, was het gitaarwerk subliem en bleek drummer Zak Starkey (de zoon van Ringo Starr, not even the best drummer in The Beatles) zijn vader wel even een paar klassen te zijn ontstegen.

Na afloop úúúren gewacht met mijn platen. Ik was vóór de show al de kleedkamer uitgekickt, en na de show zó lang blijven hangen met vriend M. en wat supporters dat we ook de zaal uit werden gebonjourd. Vlak voordat de Melkweg zou worden gesloten kwam Marr echter naar buiten.

Nou ben ik best een evenwichtig persoon, maar ik veranderde op slag in een stamelende fan. Alles wat ik me van tevoren had bedacht, was weg. De man die alle nummers van The Smiths componeerde bleek gelukkig een alleraardigste vent, die de tijd nam en op zijn gemak de plaat waarmee ik ben opgegroeid, mijn lp Hatful of Hollow, signeerde.

Ik heb destijds vaak Smiths-bandjes gemaakt voor vrienden en klasgenoten, maar gisteren maakte ik de laatste. The Smiths hebben maar één keer in Nederland opgetreden en die opname heb ik voor Marr gekopieerd. Misschien heeft -ie hem, toen ik uit zicht was, meteen in de prullebak gekieperd, maar hij bedankte me hartelijk en ging er zelfs nog even op door. Een Smiths-bandje voor Johnny Marr, wie had dat ooit gedacht.

Hans [18:05]