[ woensdag 28 mei 2003 ]

 

stop de neutronenbom!Zoals een muziekliefhebbende dertiger betaamt was ik afgelopen zaterdag te vinden bij Joe Jackson in Paradiso.

Jackson heeft een nieuwe cd, Volume 4 getiteld (beluister een fragment), wat slaat op het feit dat dit de vierde plaat is die hij met zijn originele begeleidingsband heeft gemaakt. Dat is de band die ook op Look Sharp! (1979), I'm The Man (1979) en Beat Crazy (1980) speelde. Allemaal voor mijn tijd; ik heb destijds alleen Night and Day (1982) gekocht.

Het is me volstrekt duidelijk waarom Jackson destijds zo'n impact maakte. Hij was zaterdag nog even begeesterd en de band speelde retestrak. Ook het publiek had er zin in en zong veel teksten woordelijk mee (verrassend: inclusief die van de nieuwe plaat).

Voor mij was It's Different For Girls (fragment) een openbaring. Ik kende het nummer wel, maar had me nooit gerealiseerd hoe mooi het eigenlijk is. Een meesterlijk voorbeeld van gewone spreektaal in een catchy refrein.

Om in de sfeer van de jaren tachtig te blijven heb ik na afloop een setje van vier buttons gekocht. Deze zijn ook via Jackson's site te koop en daar heb ik bijgaande foto vandaan gekaapt.

Hans [23:13]

[ maandag 26 mei 2003 ]

 

Prijsbewuste muziekliefhebbers halen nú hun verlanglijstjes uit de kast.

Terwijl de meeste culturele zaken, zoals boeken, concerten en theatervoorstellingen, met het lage BTW-tarief van 6 procent worden belast, vallen cd's en dvd's onder het hoge tarief van 19 procent. Een schande, zo vindt de muziekindustrie en dus wordt er actie gevoerd.

Op dinsdag 27 mei worden cd's en dvd's tegen het lage tarief verkocht. Dat betekent dat op die dag alle prijzen maar liefst 13 procent lager zijn!

Een prachtig voorbeeld van hoe cultuur en commercie elkaar telkens weer ontmoeten in de muziekindustrie.

Hans [20:07]

[ zaterdag 24 mei 2003 ]

 

johnny depp als edward scissorhandsDeze week speelden de White Stripes in een bomvol Paradiso. Altijd leuk om een band te zien op zijn toppunt! Elephant, de nieuwe cd, is in de Verenigde Staten een paar weken geleden op zes binnengekomen en in Engeland op één (en is daar nog een week blijven staan). Jack White zag er dan ook niet al te best uit; met zijn lijkbleke gelaat en wallen onder zijn dikke ogen leek hij angstig veel op Edward Scissorhands.

Ik had niet het idee dat dit een leuke avond was voor Jack. De nummers werden er vrij rap doorheen gejast en er werd amper contact gemaakt met het publiek. Het waren wel heel veel en heel goede nummers, moet ik zeggen. Mijn persoonlijke favoriet, I'm finding it harder to be a gentleman (fragment), werd helaas niet gespeeld, maar ach... Seven Nation Army (fragment), Dead Leaves and the Dirty Ground (fragment) en You're Pretty Good Looking (For A Girl) (fragment) dan weer wel.

Ik had het idee dat ik naar een band stond te kijken die, nu ze zijn doorgebroken naar een immens publiek, hard leert om te gaan met de enorme druk. Vorig jaar een uitverkochte Melkweg, dit jaar een vol Paradiso... een volgende keer de Heineken Music Hall? De tijd zal het leren.

Hier is de videoclip van Seven Nation Army (smalband / breedband)

Hans [10:09]

[ woensdag 21 mei 2003 ]

 

nailNet op Dubbelmono gelezen dat Jim Thirlwell komende zaterdag optreedt in de Goudvishal te Arnhem.

Jim Thirlwell, u wellicht bekend als Scraping Foetus Off The Wheel, You've Got Foetus On Your Breath, Foetus Corruptus, Foetus Uber Frisco, Foetus Under Glass of Philip & His Foetus Vibrations, heeft een nieuw project: Baby Zizanie. Het is tenslotte een kleine stap van een foetus naar een baby, za'k maar zeggen.

Ik heb er helaas geen mp3's of realmedia-files van kunnen vinden, maar misschien vind je het leuk een track van het Foetus-album Nail uit 1985 te kunnen downloaden. Hier is het intense Anything (viva!) (mp3).

Dit is trouwens wellicht een aardige suggestie voor Spinvis. Die heeft onlangs gespeeld in De Kom, en kan dan natuurlijk ook de Goudvishal niet aan zich laten voorbijgaan.

Hans [00:32]

[ maandag 19 mei 2003 ]

 

De leukste samentrekking van bandnamen die ik de afgelopen tijd hoorde wil ik je niet onthouden. Tricky Martin en Bucks Vicious waren aardig, maar de kroon werd gespannen door Cuby 40 & the Blizzards.

Hans [21:58]

[ donderdag 15 mei 2003 ]

 

Het beste concert dat ik de afgelopen weken heb gezien was van de Kings of Leon, uit Memphis, Tennessee. Ja, ook ik vind het een bandnaam van niks maar ze kicken wel ass.

Ze passen naadloos in het huidige clubcircuit met nummers die klinken als een kruising tussen de zompige bluesrock van de - ook zuidelijke - Black Crowes en de puntigheid van de New-Yorkse Strokes (ouderen onder u kunnen de Black Crowes gerust vervangen door Lynyrd Skynyrd).

Het concert in de bovenzaal van Paradiso begon met het fantastische Red Morning Light, dat het publiek meteen overtuigde.

Die superhit is nu de eerste single, en je kunt de clip hier bekijken! (lage / gemiddelde / hoge bandbreedte)

Hans [00:11]

[ dinsdag 13 mei 2003 ]

 

11:57 u.Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van VPRO's onvolprezen 3 voor 12-site, is een compilatie uitgebracht die je volledig kunt downloaden.

MP3 voor 12 bestaat uit unieke tracks van onder meer Solex, Das Pop en (daar zíjn we weer!) Spinvis.

In Spinvis' niet eerder uitgebrachte Kindje van God (mp3) is de invloed van Lou Reed onmiskenbaar aanwezig. Op de overzichtspagina van MP3 voor 12 staat een beschrijving van dit intrigerende lied.

Hans [19:40]

[ maandag 12 mei 2003 ]

 

raveonettesKomende woensdag zijn onze Deense vrienden de Raveonettes in De Melkweg. Onlangs speelden ze nog in een uitverkochte bovenzaal van Paradiso, maar nu zijn er nog kaarten beschikbaar. Je kunt dus nog beslissen of je gaat.

Om je over de streep te trekken, hier de alleraardigste video van Attack of the Ghost Riders. De clip geeft precies dat cultsfeertje weer van een vroege jaren zestig-film, wat je ook in de muziek terughoort (werkt alleen met de nieuwste realplayer).

Hans [18:10]

[ vrijdag 9 mei 2003 ]

 

Ik vind het maar vreemd dat het filmpje bij Bohemian Rhapsody van Queen officieel wordt gezien als "de eerste videoclip". Je ziet tenslotte om de haverklap video's van hits uit de vroege jaren zeventig.

Zoals deze: het originele promofilmpje van Sly & the Family Stone's broeierige Family Affair! (smalband / breedband)

Hans [22:10]

[ zondag 4 mei 2003 ]

 

thuiswedstrijdOpnieuw een editie van de Spinvis Gazette; gisteravond speelde Spinvis namelijk met band in Nieuwegein, in cultureel centum De Kom. Zelden is het bedenken van een woordgrap zo makkelijk geweest.

Dit was een extra concert in de reeks, en een bijzondere: Nieuwegein is namelijk de woonplaats van Spinvis. De zaal was dan volgens mij ook voor een aanzienlijk deel gevuld met familie en vrienden.

Dat leverde een mooi moment op, toen Spinvis het nummer Astronaut opdroeg aan zijn zoon van tien (die astronaut wil worden). Beluister het lied maar eens, dan begrijp je waarom het zo passend was.

Hans [08:56]