[ maandag 30 juni 2003 ]

 

10cc's album Bloody TouristsWie al helemaal te spreken was over de leuke mix van 10CC's Dreadlock Holiday met Independent women van Destiny's Child (videoclip) door onze Vlaamse vrienden 2 Many DJ's, kan nogmaals zijn hart ophalen.

Hier is opnieuw een aardig flashfilmpje waarin Independent Women opnieuw eh... laten we zeggen... ietwat uit zijn context is getrokken (bekijk).

Hans [19:02]

[ zondag 29 juni 2003 ]

 

5 telefoons, 4 bloggersHandig, dat NedStat aangeeft welke besturingssystemen en browsers de bezoekers van deze blog hebben, maar het vertelt me natuurlijk niet welk merk mobiele telefoon je hebt. Laat ik er echter van uitgaan dat de kans aanzienlijk is dat je een Nokia naast je toetsenbord hebt liggen.

Dan is Indie Ringtones leuk. Hier vind je ringtones van bands als Coldplay, de White Stripes, the Cure, de Red Hot Chili Peppers en Oasis. Ook kun je heel Radiohead's Hail to The Thief inprogrammeren (op mijn 3310 onder geluid > toonzetter; uitleg).

Wel jammer dat This Is A Call van de Foo Fighters ontbreekt.

Aan de andere kant hebben de makers dan weer een hele eigen site voor mijn favoriete band gebouwd. De titel van die site laat weinig aan de verbeelding over: Morrissey & The Smiths Ringtones.

Hans [11:05]

[ donderdag 26 juni 2003 ]

 

glastonbury 2003Morgen gaat het Glastonbury-festival van start (webcam). Het Pinkpop of, zo u wilt, Lowlands van Engeland staat vol met grote namen voor wie van alternatieve muziek houdt.

Net zoals in Nederland de publieke omroep, zendt BBC2 delen van optredens uit op tv. REM speelt vrijdag, dus wie weet.

Ook kun je een aantal optredens integraal zien, alleen heb je dan wel een breedband internetverbinding nodig (en een stevige regenbui om je binnen, achter de pc te houden).

Vrijdag kun je onder meer David Gray en Suede online zien optreden, zaterdag de Flaming Lips, Supergrass en Interpol en zondag dan Doves, Sigur Ros en de Sugababes. Kijk hier voor het complete overzicht en download dan meteen even de benodigde realplayer.

Hans [20:46]

[ dinsdag 24 juni 2003 ]

 

REM in Amsterdam, foto door Gert74, klik voor de hele fotoserieNa het prachtige concert van afgelopen zondag draai ik deze week natuurlijk weinig anders dan REM, en zo ontdekte ik iets bijzonders.

In september wordt de verzamel-cd In Time uitgebracht, met daarop twee nieuwe nummers. Deze nummers werden afgelopen zondag al gespeeld: Animal (beluister) en Bad Day (beluister).

Nu draaide ik deze week onder meer een bootleg met demo's, vroege versies en outtakes van het album Life's Rich Pageant, en daar kwam ik zowaar ditzelfde Bad Day op tegen! Dit nieuwe nummer dateert dus al uit 1986.

Dat doet me denken aan de Rolling Stones, wiens - overigens prima - album Tattoo You (1981) bestaat uit nummers die in de loop der jaren waren blijven liggen. Zo dateert Start Me Up eigenlijk al uit 1978 en komt Waiting On A Friend oorspronkelijk zelfs uit 1973.

(mp3's via RemIsOn.com)

Hans [21:48]

[ maandag 23 juni 2003 ]

 

klik voor de Nederlandse fansite I'll Take the RainWas vanavond in de Heineken Music Hall, waar REM twee uur lang een fantastische reeks nummers speelde.

Omdat de band al even geen grote hit heeft gescoord, waren er veel ware fans in de uitverkochte zaal, in tegenstelling tot hitpubliek. Dat geeft een band de vrijheid een originele selectie te spelen, en dat gebeurde dan ook.

Openingsnummer was Finest Worksong (fragment), gevolgd door These Days. Twee ouwe rockers, wat iedereen die een stel bedaagde veertigers had verwacht, verraste. De band had er duidelijk zin in en speelde nummers uit de latere periode als Daysleeper (fragment), Imitation of Life (fragment) en What's The Frequency Kenneth (fragment) naast sterke albumtracks uit het verleden als Cuyahoga en I Believe. Het zwaartepunt lag verrassend genoeg op het album Life's Rich Pageant uit 1986. Dat vindt een dertiger niet verkeerd.

REM in Amsterdam, foto door Gert74, klik voor de hele fotoserieNaast een prachtig Fall On Me (fragment) en het door Stipe als zijn persoonlijke favoriet aangekondigde Country Feedback, was ook een lang uitgesponnen versie van The Great Beyond (fragment), van de soundtrack van Man On The Moon, een hoogtepunt.

Er werden niet eens zoveel hits gespeeld; zo bleef The One I Love bijvoorbeeld achterwege. Onder Losing My Religion (alsof je dat nog niet kent) kwamen ze dan natuurlijk weer niet uit. Peter Buck keek hierbij overigens zo verveeld, dat het leek alsof hij die deun zelfs in zijn slaap probleemloos achterstevoren zou kunnen spelen.

Het gastoptreden van Linda Hopper, zangeres van Magnapop, kwam helemaal niet uit de verf. Vooral ook omdat het meteen na Everybody Hurts (fragment) kwam. Een uitgekauwd lied, jazeker, maar vanavond in de extended version uitgegroeid tot een majestueus stuk muziek. Hopper's deuntje viel hierna dan ook volstrekt in het niet.

We stonden heel goed, redelijk vooraan, en zaten helemaal in de muziek. Het was daarbij heel bijzonder om te zien hoe de charismatische en bijzonder goed geluimde Michael Stipe de zaal voor zich won. Wat danst hij trouwens leuk! Sierlijk houterig, zou ik het willen omschrijven.

Het was domweg één groot feest. Later, tijdens het napraten met A. en S., tot de ontdekking gekomen dat voor ons alledrie geldt dat het eerste dat we ooit op internet hebben opgezocht, de tekst was van It's The End Of The World As We Know It (and I feel fine) (fragment). Deze tongue twister besloot het concert en werd door iedereen luidkeels meegebrabbeld.

Setlist: (via Murmurs.com)

Finest Worksong
These Days
Animal
What's the Frequency, Kenneth?
Fall On Me
Bad Day
Daysleeper
Imitation of Life
I've Been High
The Great Beyond
Exhuming McCarthy
So. Central Rain (I'm Sorry)
Country Feedback
So Fast So Numb
Losing My Religion
She Just Wants To Be
I Believe
Walk Unafraid
Man on the Moon
-----
Everybody Hurts
Favorite Writer (Linda Hopper)
Cuyahoga
People have the Power/It's The End Of The World As We Know It (and I feel fine)

Hans [01:18]

[ donderdag 19 juni 2003 ]

 

electric sixVorige week in de Britse top-10 binnengekomen: de Electric Six, die onlangs nog in een uitverkochte bovenzaal van Paradiso stonden.

Van het spetterende Gay Bar rouleert een geinige flashmovie. Hier is -ie!

Hans [20:59]

[ woensdag 18 juni 2003 ]

 

kill billDe nieuwe film van Quentin Tarantino komt eraan!

Uma Thurman en David Carradine (dertigers kennen hem nog uit de tv-serie Kung Fu) spelen de hoofdrollen in Kill Bill, die later dit jaar in première gaat. Zoals Jackie Brown (beluister de soundtrack) een eerbetoon was aan de blaxploitation-films van de vroege jaren zeventig, zo slaat Kill Bill terug op Oosterse vechtfilms.

Kun je niet wachten? Lees dan alvast een voorlopig script!

Ik ben erg benieuwd naar de soundtrack. Tarantino heeft tenslotte met de filmmuziek van Reservoir Dogs en Pulp Fiction eigenhandig de definitie van een goede film-cd aangepast. Je kunt alvast wat horen op de officiële filmsite.

Op deze site kun je ook de spectaculaire trailer bekijken (hiervoor heb je Quicktime nodig). De opvolger is zelfs alweer in de maak: een oorlogsfilm met als titel Glorious Bastards.

Hans [09:20]

[ maandag 16 juni 2003 ]

 

een klasse apart!Niet alleen Damon Albarn van Blur heeft een hobbybandje (de Gorillaz), ook Jarvis Cocker van het ooit zo briljante Pulp heeft er nu één. Relaxed Muscle heet deze band, waarin hij onder de naam Darren Spooner zwaar geschminkt de scepter zwaait.

De Engelse tabloid The Sun heeft een artikel met foto's. Het is net een slechte Kiss-imitatie. Ga maar eens kijken!

Okee, dat ziet er dus niet uit. Maar hoe klinkt het? Beluister het nummer Rod of Iron (in realaudio). De debuut-cd komt deze zomer uit op Rough Trade (via Nicole Blommers).

Hans [22:38]

[ zaterdag 14 juni 2003 ]

 

ian mccullochHet is dat Spinvis zo'n fantastische serie concerten heeft gegeven, anders had ik vanavond het beste optreden van het jaar gezien.

Ik ben nog helemaal onder de indruk van Ian McCulloch, de zanger van Echo and the Bunnymen, die vanavond in de intieme bovenzaal van Paradiso zijn nieuwe cd (beluister) presenteerde. Ik heb geen enkel slecht nummer gehoord; sterker nog: de overgrote meerderheid van de nieuwe nummers was gewoonweg prachtig! Je verwacht niet veel meer van zo'n oudgediende, maar het was allemaal goed.

Hij had er echt zin in, niet in de laatste plaats door het vriendelijke gezeik van een paar Britten in het publiek, die steeds om verhalen vroegen. 'Go on, tell us a story'. De oude rot schudde de anecdotes glimlachend uit zijn mouw. McCulloch en band speelden bijzonder geïnspireerd en gaven drie toegiften, waaronder mijn persoonlijke favoriet The Killing Moon (bekijk de originele videoclip). Ook speelde hij Waiting for the Man van de Velvet Underground en Walk on the Wild Side van Lou Reed.

Dankzij de camera van L. en M. kun je hier een paar fragmenten van het concert bekijken: Walk On The Wild Side (30 sec., 2,9 MB), The Killing Moon (22 sec., 1,6 MB) en hoe Mac tijdens zijn eerste bezoek aan Amsterdam wakker werd op de dansvloer van de Mazzo (30 sec., 2,7 MB).

Wish you'd been there.

Hans [03:51]

[ donderdag 12 juni 2003 ]

 

hail to the thiefDeze week is Hail To The Thief van Radiohead uitgekomen. Hoewel de nummers al maanden op internet te vinden zijn, bericht de NME van deze week dat het er naar uitziet dat het in Engeland de snelstverkopende plaat van het jaar gaat worden.

Leuk te melden is dat Radiohead een online televisiestation heeft geopend: Radiohead TV. Je kunt er videoclips kijken en er worden webcasts uitgezonden van zowel de band als fans. Waarom heet zoiets nu eigenlijk geen Videohead?

Heb je Hail To The Thief al gehoord? Hier zijn fragmenten van Where I End And You Begin en A Punch Up At A Wedding.

Hans [05:54]

[ woensdag 11 juni 2003 ]

 

Hoewel ik in het bezit ben van Elephant, de laatste cd van de White Stripes, kon ik vandaag de cd-single van 7 Nation Army voor slechts drieënhave euro toch niet laten liggen. Een tweedehandsje, vandaar.

En wat een verrassing! Er staan twee prima bonusnummers op waarvan ik er één iedereen wil aanraden.

Black Jack Davey is een kick-ass bluestraditional, die maar liefst vijf minuten duurt, een epos voor White Stripes-begrippen. Het staat ook op Good As I Been To You van Bob Dylan uit 1992. Beluister díe versie hier, in real audio.

Hans [21:56]

 

poor lenoRoyksopp in Paradiso viel een beetje tegen.

Hoewel ze prachtige liedjes hebben, was het geluid weer eens heel erg slecht waardoor de nieuwe nummers (meer soundscapes dan composities) niet uit de verf kwamen.

Bovendien werden de publieksfavorieten, zoals Poor Leno, steevast plotseling afgebroken. Verrassend, want de nummers lenen zich heel goed voor uitgesponnen versies zoals bijvoorbeeld Underworld dat doet. Nu kon het publiek nooit eens lekker loos gaan. Jammer hoor, maar als de volgende cd goed is, ga ik weer.

Hans [21:42]

[ maandag 9 juni 2003 ]

 

royksoppOeh wat kijk ik uit naar het concert van morgen. Dan treedt het Noorse Royksopp op in Paradiso.

Voor bij wie er nu geen lamp gaat branden; het is net Air, maar dan één tandje sneller. Waarschijnlijk ken je Royksopp's instrumentale radiohit Eple wel. Luister maar eens (in real audio).

De cd Melody AM, inmiddels alweer twee jaar oud, is typisch zo'n plaat waarvan je meerdere malen een favoriet nummer kiest. Er is sinds kort een nieuwe editie van de plaat uit, met op een bonus-cd alle videoclips van dit album.

En die video's zijn zeer de moeite waard: Eple is gebaseerd op de jaren zeventig-foto's die alle dertigers wel in hun fotoalbums hebben (bekijk licht/gemiddeld/zwaar), Poor Leno is een animatie over een zielig beestje in de dierentuin (bekijk licht/gemiddeld/zwaar) en Remind Me is een analyse vol statistieken van de consumptiecultuur van de westerse wereld (bekijk licht/gemiddeld/zwaar).

Doe vooral mee aan deze consumptiecultuur als je in Amsterdam bent: ik zag namelijk dat Fame deze nieuwe editie aanbiedt in de 2 voor 17,50-deal.

Hans [18:37]

[ vrijdag 6 juni 2003 ]

 

De twee fragmenten uit de Nationale Popquiz (zie 2 juni jl.) geraden?

Fragment 1 is devoL eB uoY dlouC - sreliaW eht dna yelraM boB met yadnuS ydoolB yadnuS - 2U
Fragment 2 is gaB repaP nworB - tnezarpeR eziS inoR met snoitagitsevnI etavirP - stiartS eriD.

Nog niet duizelig van het achteruit lezen? Kijk dan ook eens bij het verrassende elgooG!

Hans [20:03]

[ woensdag 4 juni 2003 ]

 

signing offHeerlijk, een vrije dag als het 26 graden is. Ik mag op zo'n dag graag een reggaeplaatje horen en zo kwam ik vandaag bij mijn favoriete platenboer zowel Signing Off (1980) als Present Arms (1981) van UB40 tegen.

Ik ben er enige tijd geleden namelijk achtergekomen dat ik dol ben op de ska-, reggae- en dubklanken die zo rond 1980 uit Engeland kwamen. The Specials, The Clash, Linton Kwesi Johnson - you name it. De eerste twee albums van UB40 passen naadloos in dat rijtje.

Het klassieke verhaal is dat ze zichzelf tijdens een uitzichtloze werkloosheidsperiode leerden spelen, heel vaak optraden, een paar fantastische platen maakten, steeds vaker covers opnamen en uiteindelijk een geoliede hitmachine werden. De eerste plaat heeft dan ook een perfecte titel: de hoes ziet eruit alsof het stempel Signing Off op het werkloosheidsformulier, type Unemployment Benefit 40, is gezet.

Signing Off is een serieuze plaat vol maatschappijkritiese teksten over het bewind van - herinnert u zich deze nog - Margaret Thatcher, maar dan wel doordrenkt met hits als Food For Thought (fragment) en heerlijke dub. Luister maar eens naar het lome 25% (mp3).

Hans [20:47]

[ dinsdag 3 juni 2003 ]

 

tv-headLees net dat EMI, Radiohead's platenmaatschappij, een heel Sterblok heeft ingekocht om de clip van de nieuwe single There There te vertonen. Volgende week vrijdag te zien, om 22:45 uur op Nederland 3.

Even kijken in de gids: dat is vlak na Nova. Dr. Aap, de leverancier van deze informatie, was zo vriendelijk alvast een link naar de clip te plaatsen.

Hans [18:23]

[ maandag 2 juni 2003 ]

 

Kultureel kentrum P60 in Amstelveen was vorige week zondag het decor voor de Nationale Popkwis 2003. De spannendste editie ooit, wat mij betreft.

Er waren veel thema-rondes, zoals Do's en Don'ts (denk aan Ruby en Heaven), nummers waarin tijdschriften voorkomen (o.a. The Panorama Man van De Nits en Viva Las Vegas van de Dead Kennedys) en songs waarin wordt gefloten (van onder meer Otis Redding en John Lennon). Ook was er een ronde met nummers van album-klassiekers, waarbij je moest opschrijven welk lied erna op de plaat staat! De kwis was op een leuke manier zenuwslopend en na vier jaar hebben we dit jaar eindelijk eens gewonnen.

Het heeft even geduurd voordat ik dit berichtje kon publiceren, omdat ik je beslist twee ijzersterke fragmenten wil laten horen. De ronde van Homegrain bleek namelijk het meest geslaagd: de deelnemers applaudisseerden niet alleen voor de totale ronde, maar ook voor de afzonderlijke fragmenten!

Hij heeft er nu twee online gezet. Luister maar eens naar deze fragmenten en kijk eens of je de twee nummers per stuk herkent! (beluister #1 / beluister #2).

Hans [20:12]

[ zondag 1 juni 2003 ]

 

Altijd leuk te weten: in de auto naar Zuid-Limburg merkte vriend D. op dat je prima Meisjes met Rode Haren kunt meezingen op Riptide (fragment) van Robert Palmer.

Hans [18:06]