[ zaterdag 30 augustus 2003 ]

 

klik om de site van de maker van deze concertposter te bezoekenDe nieuwe cd van The Strokes komt eraan. "Room on Fire" (tracks) komt uit op 20 oktober en wordt voorafgegaan door de single "12:51".

Dat nummer is als live-track, onder de werktitel "Supernova", al enige tijd her en der op het net te vinden. Zoals bijvoorbeeld hier (mp3).

Hans [12:28]

[ woensdag 27 augustus 2003 ]

 

Die Douwe Eberts-reclame van Nick Cave/Herman Brood (zie afgelopen zaterdag) staat nu online. Hier is -ie (mp3).

Hans [11:12]

 

parodie uit het Britse blad VizLeuk nieuws voor fans van David Sylvian en de band waarin hij ooit begon: Japan.

Op 15 september worden de albums Gentlemen Take Polaroids, Tin Drum, Oil on Canvas en Rain Tree Crow opnieuw uitgebracht. Alles geremastered, voorzien van bonus tracks, met exclusieve foto's, de hele rambam. Hier staat het persbericht.

Ik heb het altijd slechte marketing gevonden om meerdere albums op dezelfde dag uit te brengen, maar we zijn er nog niet: Sylvian's solo-albums Brilliant Trees, Alchemy – An Index of Possibilities, Gone To Earth (eindelijk als dubbel-cd!) en Secrets Of The Beehive volgen op 29 september (meer).

Voor wie Japan niet kent: de band mengde in de vroege jaren tachtig Westerse pop met Oosterse klanken. In deze mini-docu (DivX, 5 minuten) zie en hoor je wat dat zoal opleverde.

Hans [08:43]

[ maandag 25 augustus 2003 ]

 

moo!Zoals je misschien weet wordt de popkwis in café De Koe (Marnixstraat 381, Amsterdam) elke laatste zondag van de maand gehouden.

Maar ja, komende zondag is het Lowlands en Uitmarkt tegelijk.

In overleg met De Koe wordt de popkwis dan ook een week uitgesteld. De nieuwe datum is: zondag 7 september.

Het begint om 14 uur, duurt tot ongeveer 18 uur en je kunt je inschrijven met een team van maximaal drie personen. Het inschrijven gaat gewoon ter plaatse.

Even teruglezen: "In overleg met de koe". Hm. Toen ik vanochtend wakker werd had ik niet kunnen bevroeden dat ik die zin vandaag zou schrijven.

Hans [19:55]

[ zaterdag 23 augustus 2003 ]

 

bakkie troostDe discussie of artiesten hun nummers eigenlijk wel voor reclame mogen uitlenen, loopt allang niet meer zo hoog op.

Hitmakers hebben er doorgaans geen problemen mee, maar artiesten uit het alternatieve segment hoor je eigenlijk zelden in het STER-blok.

Je vraagt je af of dat aan de artistieke integriteit ligt, of dat de nummers domweg niet geschikt zijn.

Zo was ik vanochtend verbaasd een een bekend lied in een volstrekt nieuwe context te horen. Een nieuwe radiocommercial van Douwe Egberts gebruikt de muziek van Herman Brood. Of wat zeg ik, Herman Brood, het is een nummer van Nick Cave.

"When I Get Home" was het tweede nummer op Herman's afscheidssingle "My Way". En dat was weer een cover van Nick Cave's "Right Now I'm a-Roaming". Dit lied, uit de tijd van "The Boatman's Call", staat als extra track op de cd-single van "Into My Arms".

Grappig, niet? Dat Brood en Cave nu de legale drug cafeïne pushen.

Hans [11:19]

[ dinsdag 19 augustus 2003 ]

 

Ik had er al iets over laten vallen, maar met mijn gastoptreden op Baviaan.net is het out in the open: K., M. en ikzelf zijn druk bezig met het maken van de nieuwe popkwis van Café De Koe.

De rondes Connecties en Bijbelse Geschiedenis zijn inmiddels af. Er wordt gewerkt aan een ronde Aardrijkskunde, en ik poog op dit moment een coverronde samen te stellen.

Nu ben ik toch op zo'n leuke site gestuit. Die kan ik niet voor me houden.

The Covers Project is een grote database waarbij je precies kunt zien welke artiesten bepaalde nummers hebben gecovered. En - het zal je niet verbazen - daarbij word je nogal eens verrast.

Zo heeft Coldplay Aqua's Barbie Girl op het repertoire staan, hebben de White Stripes een zwak voor Captain Beefheart en hebben The Smiths ooit - ik was het eigenlijk vergeten - een nummer van Elvis Presley op de setlist gehad.

En wie is het meest gecovered?

Hans [18:32]

[ maandag 18 augustus 2003 ]

 

tinderstickDe Britse melancholici van Tindersticks hebben vorige week een sessie gespeeld voor Morning Becomes Eclectic. De Californische Twee Meter Sessies, zeg maar.

Het halve uurtje staat online, en wel hier.

Hans [19:09]

[ zondag 17 augustus 2003 ]

 

Als dertiger merk je soms dat je ouder wordt omdat dingen uit het verleden zich beginnen te herhalen.

Een tijdje geleden hoorde ik per toeval een knettergoeie, en vergeten hit uit de jaren tachtig. Niet iedereen zal het met me eens zijn, maar ik vind I'm Only Shooting Love van de Time Bandits een heerlijke discoplaat (fragment van een remix-versie).

Kwam ik gisteren bij Cd-Replay in een tweedehandsbak de greatest hits van de band tegen. Neuriënd naar huis, je kent dat wel.

Klinkt het nummer tot mijn stomme verbazing volstrekt anders dan hoe ik hem ken (luister maar). Het hoesje nader geïnspecteerd: "brandnew recordings of all the hits".

Jee, ik dacht dat dat praktijken waren van artiesten uit de sixties. Niet van mijn bands uit de eighties!

Een nieuwe betekenis dus van de term Time Bandits. Gelukkig dacht mijn platenboer er ook zo over, want ik kreeg zonder morren mijn geld terug.

(...maar ze zitten gewoon in de volgende popquiz in Café De Koe hoor, waarover later meer)

Hans [18:58]

[ dinsdag 12 augustus 2003 ]

 

Nog even doorgaan op platenhoezen: sommige hoezen hebben zó'n impact, dat ze schaamteloos worden gekopieerd.

Een mooi voorbeeld is de hoes van Joy Division's Closer. Een ontwerp uit 1980 van Peter Saville.

closer

En hier is, vier jaar later, Human's Lib van Howard Jones. Ik heb de hoes er even bijgepakt, maar de ontwerper staat niet vermeld!

human's lib

Hans [20:58]

[ zondag 10 augustus 2003 ]

 

Zoals zoveel muziekliefhebbers ben ik dol op mooie platenhoezen. Of hoesjes, boekjes, hoe je ze ook maar wilt noemen. Wat ik daarbij helemaal het summum vind, is als de hoesjes van singles inhaken op het thema van de hoes van het bijbehorende album.

Ik kwam er een mooi voorbeeld van tegen, en die staat hieronder. Wie kent niet de hoes van Joe Jackson's Look Sharp? Een klassieke foto waarop je twee stijlvolle puntschoenen in een felle lichtbundel ziet.

look sharp!
Op deze plaat staat onder meer de single Is She Really Going Out With Him. Dit lied wordt gezongen vanuit de rol van een cynisch, verongelijkt ex-vriendje.

Het hoesje van die single beeldt dat thema perfect uit, en dan ook nog in de stijl van het album. Kijk eens naar de vieze lompe stappers van de nieuwe lover!

yep, she is really going out with him

Hans [18:49]

[ woensdag 6 augustus 2003 ]

 

white stripesDit is toch wel vrij heftig.

Je weet waarschijnlijk dat Jack White van de White Stripes na een verkeersongeluk zijn hand voorlopig niet meer kan gebruiken.

Op de officiële site staat nu niet alleen een excuus aan iedereen die al tickets voor de nu afgelaste concerten heeft, maar ook een heuse homevideo van de handoperatie! Ik dacht dat alleen de EO dat soort beelden bracht.

Hans [22:58]

[ dinsdag 5 augustus 2003 ]

 

Donderdag in Paradiso: Excelsior's laatste aanwinst Sgt. Petter.

Misschien had je de naam al eens gehoord; nu kun je ook een viertal nummers beluisteren. Vriendelijke, veelzijdige popliedjes waarbij het duidelijk is dat deze sergeant-buiten-dienst thuis een flinke platenkast heeft staan.

Daarin staat ongetwijfeld ook een rijtje countryrock: bij Luister kun je namelijk nóg twee nummers beluisteren: covers van Gram Parsons' International Submarine Band en van voormalige Byrd Gene Clark.

Het is nu echt te warm voor woordgrappen, dus bedenk zelf maar iets met It's getting bepper all the time.

Hans [17:45]

[ zaterdag 2 augustus 2003 ]

 

De Subjectivisten hebben zich een nieuw pak aangemeten. De vernieuwde site is overzichtelijker, maar wat belangrijker is: er is nu ook een heuse probleemrubriek! In If... Then... Els... worden alledaagse problemen van muziekliefhebbers behandeld.

Hans [10:21]

[ vrijdag 1 augustus 2003 ]

 

Oeps! Was helemaal vergeten het antwoord van de minikwis van vorige week te geven. Het moest zijn: Wordy Rappinghood van de Tom Tom Club.

Had je 'm goed? Gefeliciteerd! Je mag er een live-video van bekijken.

Hans [20:38]