[ zondag 28 september 2003 ]

 

these pretzels are making me thirsty"I am sitting in the morning at the diner on the corner"

Het restaurant waarover Suzanne Vega zingt in Tom's diner bestaat echt en is te vinden op de hoek van 112th Street en Broadway.

Nutteloze informatie, maar altijd leuk om te weten: het is ook de ontmoetingsplaats in Seinfeld, wat mij betreft nog altijd de grappigste sitcom.

Hans [14:18]

[ vrijdag 26 september 2003 ]

 

the late showHoewel er deze weken hier in New York geen band speelt die ik unbedingt wil zien, mocht ik vandaag een wereldberoemd combo zien spetteren: Paul Schaffer and the CBS Orchestra.

Door dom geluk zat ik namelijk in het publiek van The Late Show with David Letterman.

Een vraag die ik me al jaren geleden stelde is nu beantwoord: ja, de band speelt gewoon door tijdens de commercial break.

Toen ze Here I Am (come and take me) van Al Green speelden, zat gast Colin Powell gezellig met zijn hoofd mee te knikken.

Hans [00:53]

[ maandag 22 september 2003 ]

 

Ik bevind me sinds gisteren in New York en viel vandaag al meteen met mijn neus in de boter. Een grote manifestatie in Central Park. Geen concert zowaar, maar een optreden van de Dalai Lama (details).

Ik had geen idee wat te verwachten, maar vond het al wel veelbelovend toen Richard Gere hem introduceerde.

De Tibetaanse goeroe werd door de mensenmassa op een stormachtig applaus onthaald, waarna hij - gezeten in een luie stoel op een typisch concertpodium - in gebroken Engels de problemen van deze tijd besprak en de mensen adviseerde hoe er mee om te gaan.

Zeer treffend: op het exacte moment dat de Dalai Lama de Amerikanen verweet wel erg materialistisch ingesteld te zijn, schreef een reclamevliegtuigje, in de lucht boven de mensenmassa, de boodschap "Free Diamond Catalog - Call 212-...".

Het was allemaal best imposant, maar echt diep ging het nergens. Niet onlogisch dat het ietwat aan de oppervlakte bleef bij zo een groot publiek, maar ik had het gevoel dat 's mans verhaal, een beetje oneerbiedig gezegd, een soort greatest hits was. Vriendin L. zei het beter: "It was like buddhism for dummies".

Hier zijn de foto's. Ik ben niet van plan veel te tikken deze vakantie, maar als er meer aardigs te melden valt dan lees je het hier.

Hans [02:09]

[ donderdag 18 september 2003 ]

 

Nog even terugkomen op David Bowie: je kunt zijn nieuwe album beluisteren in de Reality Jukebox.

Vergeet niet in de videosectie te kijken voor een grappig Frans reclamefilmpje!

Hans [22:33]

[ dinsdag 16 september 2003 ]

 

klik voor de officiële bowie-siteZo vlak voor een vakantie geef je toch wat minder geld uit aan nieuwe cd's. Gevolg is, dat je muziek gaat draaien die al wat langer onaangeroerd in de kast staat.

In de week dat de nieuwe cd Reality is uitgekomen, heb ik dan ook David Bowie's vorige plaat Heathen alsnog ontdekt. Toen hij in 2002 uitkwam kreeg hij best goede recensies (Plato, NME, BBC, All Music Guide) maar er stond geen hit op en zo ging hij vrij geruisloos voorbij.

Na de cd de afgelopen week een paar keer te hebben opgezet, ben ik erachter dat het domweg een hartstikke goed album is van een artiest die weet hoe hij een solide plaat moet maken. En nee, het is geen vooruitstrevend werk als Low of Station To Station.

Ik hang de uitspraak aan dat elke artiest hooguit vijf jaar heeft. Grote sterren weten dat nog iets op te rekken, de supersterren zijn domweg zo bijzonder dat ze altijd blíjven. Bowie is zo iemand. En Heathen is een heerlijke plaat waar je verder niets mee hoeft.

Je kunt er wat van beluisteren; hier zijn Slow Burn en Gemini Spacecraft, een prima cover van de volstrekt gestoorde Legendary Stardust Cowboy.

Hou je meer van oude Bowie? Dan is hier een live video van Ziggy Stardust (hi /lo).

Hans [18:53]

[ zondag 14 september 2003 ]

 

strokesVandaag twee updates.

1. The Strokes.

Een prima reclamestunt: je kunt de nieuwe single van The Strokes volstrekt legaal als mp3 downloaden op de officiële site (in de music-sectie; tip van Stereo). Goed idee; als iedereen deze tophit naar elkaar gaat doorsturen weet iedereen op de releasedatum 21 oktober dat er een nieuwe cd uit is.

2. Herman Brood

Biograaf Bart Chabot was de afgelopen week in Club Lek; zie hem hier een fragment uit Broodje springlevend voordragen.

Hans [20:19]

[ vrijdag 12 september 2003 ]

 

piet kredietAlsof het nog niet overal te lezen is, laat ook deze blog je weten dat Johnny Cash vandaag is overleden. Het heeft wel iets moois, zo vlak na (nog geen halfjaar) de dood van zijn echtgenote.

Ik denk dat je kunt zeggen dat de gemiddelde mannelijke toonhoogte met Cash' heengaan significant is gestegen. Tenslotte bromt Barry White ook al niet meer.

Cash was geliefd bij uiteenlopende groepen. Op 3 voor 12 staat er een gedichtje over.

En hier is nog een stukje Ring of Fire (realaudio).

Hans [18:16]

[ donderdag 11 september 2003 ]

 

Haal de slaapzak maar weer uit het vet, dan kun je voor het postkantoor gaan liggen.

De Strokes zijn namelijk op 12 december in Amsterdam. Althans, dat is wat de NME meldt. De site van Paradiso heeft op die dag nog een lege agenda.

Hans [21:27]

 

Bart Chabot heeft het laatste deel van zijn Herman Brood-biografie voltooid. Sinds deze week ligt Broodje Springlevend in de winkels.

Er staat een compleet hoofdstuk van het boek online. Met tussen de tragiek natuurlijk ook vintage Herman:

du pain'Een tijdje terug waren mijn doktoren op het idee gekomen om me een anti-alcoholpil toe te dienen. Als je dán drinkt, kots je gelijk de boel onder en laat je het wel uit je hoofd. Dat is de gedachte daarachter dan, hè. Een fijn plan. Maar omdat ze mij een bietje kennen... Xandra moest die pil ’s ochtends tussen die andere pillen smokkelen. Dat deed ze ook, bekende ze me achteraf. Overal waar ik verschijn, hangt een geur van verraad. Nou ja, ze deed het voor míj, zullen we maar zeggen. Wat denk je? I never even noticed. Ik dronk er dwars doorheen'.

Hans [19:32]

[ dinsdag 9 september 2003 ]

 

Wie afgelopen zondag niet bij de popkwis in Café de Koe kon zijn, hier een troost. En niet eens een schrale: de actionquiz is een leuk geanimeerde site, waarbij de popkwis ook nog eens goed te doen is.

and... action!

Hans [17:59]

[ maandag 8 september 2003 ]

 

Het gaat hard dit jaar: na Nina Simone, Barry White en een Bee Gee is er opnieuw een popster overleden. Warren Zevon is veel minder bekend dan de eerder gevallenen; zijn westcoast rock trok slechts een bescheiden publiek.

Mijn persoonlijke favoriet van Zevon is Reconsider Me, van het album Sentimental Hygiene. Ik heb het altijd een goed voorbeeld van een perfecte popsong gevonden. Zo'n lied dat helemaal áf is.

Ik zou het je graag laten horen, maar zoals dat gaat bij tragische cultartiesten kan ik er alleen maar een matige cover van vinden. Hier is ene Brad Mahugh met zijn versie (wma).

Leuke trivia: de begeleidingsband op Sentimental Hygiene (uit 1987) was REM minus Michael Stipe!

Hans [18:49]

[ woensdag 3 september 2003 ]

 

Het is wat stil op deze weblog de laatste dagen, maar achter de schermen wordt er koortsachtig gewerkt aan de popkwis van komende zondag (Café de Koe, Marnixstraat 381, Amsterdam, bij uitzondering op 7 september, van 14 tot 18 uur, teams van max. 3 personen, inschrijving ter plaatse).

Het viel K., M. en mijzelf op dat er, tijdens recente popkwissen, steeds vaker diep wordt gezucht als John, Paul, George of Ringo weer eens langskomen. Morrende stemmen gaan op zodra er weer eens vijf seconden Lennon te horen zijn.

Nu zijn The Beatles wel fantastisch hoor, maar er valt wat voor te zeggen. Als je alle popkwissen van de laatste jaren achter elkaar zou spelen, zou je het complete oeuvre voorbij horen komen.

Daarom hebben wij nu de vuist op tafel geslagen; de kwis van komende zondag wordt...

geen john, paul, george en al helemaal geen ringo

Hans [21:24]