[ donderdag 30 oktober 2003 ]

 

fac 73Wie High Fidelity kent, weet hoe moeilijk het voor de zichzelf veel te serieus nemende muziekliefhebber is om een voorkeurslijst samen te stellen.

Voor het programma Popquiz a Go-Go, dat vanaf vrijdag 7 november op televisie is, moesten alle kandidaten deze week hun top-10 singles aller tijden samenstellen. Met de restrictie dat alle nummers in de top 2000 moeten staan.

Genoeg keuze, zou je zeggen, en toen ik mijn lijst tot dertig *schrap* twintig *schrap & frons* vijftien *schrap & zweet* tien singles had teruggebracht, ging ik passen, meten en schuiven en kwam zo op een gegeven moment uit op de eindlijst. Ik keek naar de nummer één en was oprecht verrast.

Maar, ik moet eerlijk zijn, het is hem écht! Niet mijn favoriete nummer aller tijden, maar zeer zeker mijn favoriete single. Het staat nu zwart op wit en het voelt goed.

Dit is mijn favoriete single aller tijden (fragment). Tatááá!

Hans [19:29]

[ maandag 27 oktober 2003 ]

 

uit de fotoshoot voor de lp-hoes van the queen is dead; klik voor vergrotingEen welhaast verplichte download voor iedereen die The Queen Is Dead van The Smiths in de kast heeft staan.

De onvolprezen Mrs. Shankley biedt deze week een bootleg-videopname van Some Girls are Bigger than Others uit december 1986 (download). Het bijzondere - voor de fans hoor, deze - is dat het een bekende live-versie betreft die bij mijn weten nooit gefilmd is. Althans, niet officieel. Bovendien heeft het lied hier een extra couplet.

Ik weet het, als ik dit op een ander blog zou lezen en het zou over bijvoorbeeld the Cure gaan zou het me een biet zijn, maar ja - het gaat hier natuurlijk wel om The Smiths.

Hans [00:27]

[ zaterdag 25 oktober 2003 ]

 

being boring"Which is exactly what people do to us. They get annoyed, because these two stupid old gits - us - are ruining the Pet Shop Boys project"

Met dank aan Stereo; het leukste interview dat ik in tijden heb gelezen.

Ook voor niet-liefhebbers van de Pet Shop Boys.

Hans [16:40]

[ woensdag 22 oktober 2003 ]

 

humoDertigers is er natuurlijk ook voor de dames. Hoe kan ik dan onvermeld laten dat Koen Wauters deze week in zijn blote ass op de cover van de Belgische radio- en televisiegids Humo staat.

Vanwege een artikel dat "De andere kant van Koen Wauters" heet.

De coverfoto is overigens een parodie op / eerbetoon aan een overbekende prent van John Lennon en Yoko Ono, die Annie Leibovitz maakte op 8 december 1980, Lennon's laatste dag.

Hans [21:30]

[ dinsdag 21 oktober 2003 ]

 

ryan adamsSome time no see: Ryan Adams komt er weer aan.

Ik lees net op zijn site dat Rock 'n Roll, de officiële opvolger van het magnifieke Gold (kóóp die plaat toch), op 3 november in de winkels ligt. Hij komt dan de 19e november het stagedoek van Paradiso weer onderspugen.

Het is om doodmoe van te worden. Er komen namelijk ook twee EP's uit en er staan maar liefst veertien nummers klaar voor b-kantjes.

Weet je, die Adams is echt knettergoed hoor, Gold is wat mij betreft een klassieker in de countryrock, maar het lijkt wel of hij elke riedel die hij schrijft ook uit wil brengen. De eerste editie van Gold bevatte een bonus-cd met extra nummers en de cd-singles die van het album werden gehaald, bevatten ook allemaal bonustracks. Er heeft een boxset op stapel gestaan en het kort na Gold uitgebrachte Demolition (met Spinvis-hoes!) staat vol met demo's. Dat is verbazingwekkend genoeg een stomvervelende plaat, luister maar.

Wat ik wel lachen zou vinden, is als hij een nummer zou uitbrengen met als titel Summer of '69, en dan met een compleet andere tekst en muziek als die van Bryan Adams. Hoeft -ie die grapjassen die er elk concert weer om staan te roepen er niet meer uit te laten zetten.

Hier is alvast een voorproefje van Rock 'n Roll: het nummer So Alive (beluister). Doet me denken aan I Could Be Happy van Altered Images, gezongen door een Amerikaanse Morrissey. Als het nieuwe album helemaal online wordt gezet (ergens eind deze maand) zal ik niet vergeten 'm hier te linken.

Hans [17:44]

[ zaterdag 18 oktober 2003 ]

 

klik om de site van de fotograaf te bezoeken"Vicious, you hit me with a flower"

Wie nu kan zeggen hoe vaak er met die bloem geslagen wordt, moet morgenmiddag de tv aanzetten. Om 15:30 uur zendt RTL-4 Classic Albums - the making of Lou Reed's Transformer uit.

Ook interessant voor Bowie-fans, aangezien hij intensief heeft meegewerkt aan de plaat.

Ben je verhinderd? Het programma is ook te koop op dvd. Hier is een bespreking, of voor de kijkers van morgen: een vooruitblik.

Hans [20:27]

[ donderdag 16 oktober 2003 ]

 

De muziekquiz van Het Parool lijkt me deze week zeer te doen.

Hans [18:26]

[ woensdag 15 oktober 2003 ]

 

dandy warholsDe Dandy Warhols speelden vanavond in Tilburg. De band is momenteel op toernee als voorprogramma van David Bowie en is hiermee veroordeeld tot het spelen van een korte set met zoveel mogelijk herkenbare nummers.

Vanavond mochten ze echter voor zichzelf spelen in 013. En dat hebben we geweten: het concert duurde drie uur! Twee sets, onderbroken door een korte pauze, waarbij de band gewoon op het podium even bijkletste en een biertje dronk.

Lekker lang uitgesponnen nummers - de opener duurde al zo'n beetje een kwartier - werden afgewisseld met puntige popsongs. By Not If You Were The Last Junkie on Earth (videoclip) sloeg de vlam in de pan en toen na zo'n twee uur en een kwartier Bohemian Like You (clip) zich aandiende was iedereen al zo opgegaan in de hypnotiserende grooves van de lange nummers dat er niet eens meer zo enthousiast op werd gereageerd.

Luister eens naar het slepende Godless, één van de hoogtepunten van vanavond (breedband / smal).

Hans [01:41]

[ zaterdag 11 oktober 2003 ]

 

gaan met die banaanDinsdag aanstaande in 013 en deze week niet uit mijn cd-speler te slaan: de Dandy Warhols.

De band achter de bijzonder geslaagde Brown Sugar-ripoff Bohemian Like You (maak Vodafone blij en beluister 'm nog eens) heeft een nieuwe cd uit, Welcome to the Monkey House, en die is zo goed dat ik daarvoor wel naar Tilburg wil reizen.

Wat de plaat zo bijzonder maakt, is dat de Amerikaanse band een soort Britpop speelt die naar mijn gevoel de glamrock van T-Rex naar deze tijd vertaalt. En daarbij een stukje eighties meeneemt. De plaat is tenslotte geproduceerd door Duran Duran's Nick Rhodes.

Plus het zijn natuurlijk domweg ijzersterke nummers.

Hier, luister maar. We Used To Be Friends (breedband / smal) en You Were The Last High (breed / smal). Of beluister meteen de hele plaat.

Valt je op dat de hoes zowel verwijst naar Sticky Fingers van de Stones als naar The Velvet Underground & Nico? Die hoezen zijn tenslotte beide ontworpen door... Andy Warhol.

Hans [10:40]

[ maandag 6 oktober 2003 ]

 

shoot up in the skyIk ben inmiddels weer in Nederland, met dank aan Icelandair.

Zoals zoveel luchtvaartmaatschappijen heeft ook deze organisatie eigen radiostations aan boord, zodat liefhebbers van easy listening, jazz en classic rock zich niet hoeven te vervelen.

Ook de liefhebbers van Golden Oldies kunnen naar hartelust meedeinen. Op Arbeidsvitaminen-klassiekers als Mr. Tambourine Man van The Byrds, What's New Pussycat van Tom Jones enneh... de Velvet Underground's Heroin!

Ik denk dat die muzieksamensteller wel even besmuikt heeft gelachen toen zijn voorstel werd geaccepteerd. En dan heb ik het nog niet eens over de bolletjesslikkers.

Hans [18:59]