[ dinsdag 30 december 2003 ]

 

filmpjeHa! Dertigers mag weer eens worden omgedoopt in de Spinvis Gazette.

FaceCulture, the first online video music magazine, heeft namelijk een hele special rond Spinvis gemaakt. Hij laat hierin iets meer van zijn werkwijze zien.

Ook zul je ontdekken dat onze favoriete zolderkamerknutselaar nu ook in de woonkamer mag musiceren!

Hans [15:52]

 

klik voor vergrotingGenoeg gezweet? Hier zijn dan de antwoorden van Great Organ Licks uit de laatste Koe-quiz.

Wie deze ronde gemist heeft, vindt 'm hier.

01. George Michael - Faith
02. Beastie boys - So What'cha Want
03. Mighty Sparrow & Byron Lee - Only a Fool
04. Dire Straits - Walk of Life
05. The Jam - A Town Called Malice
06. Pet Shop Boys - It's a Sin
07. Faith No More - Be Aggressive
08. Charlatans - Weirdo
09. Phd - I Won't Let You Down
10. Stranglers - Peaches
11. Styx - Sing for the Day
12. Vaya Con Dios - What's a Woman
13. Manfred Mann's Earth Band - Blinded by the Light
14. The Who - Won't Get Fooled Again
15. Supertramp - Fool's Overture
16. Hot Hot Heat - Bandages
17. Tornados - Telstar
18. Korgis - Rover's Return
19. Nick Lowe - Half a Boy and Half a Man
20. Klein Orkest - Laat Mij Maar Alleen

Hans [13:29]

[ maandag 29 december 2003 ]

 

klik voor een vergrotingLaten we - in deze gure dagen - nog even doorgaan over Joy Division. Wel voor de treinspotters hoor, deze.

Ik ben er dol op om te stuiten op de originele bron van een hele mooie of bijzondere platenhoes. Per toeval kwam ik het vakblad Zoom, voor fotografen, tegen.

In een editie uit 1979 staan de originele foto's die Peter Saville, ontwerper van vele prachtige hoezen, heeft gebruikt voor Joy Division's Love Will Tear Us Apart (hoesfoto / origineel) en Closer (hoesfoto / origineel).

Dit zijn foto's van het Italiaanse kerkhof Staglieno, dat bekend staat om zijn levensgrote, over-the-top grafmonumenten. Passend, want zanger Ian Curtis was net overleden toen Closer uitkwam in 1980.

Voor de niet-fans: ik had toch gezegd dat het voor de treinspotters was.

Hans [16:22]

[ zaterdag 27 december 2003 ]

 

sta nou toch even stil manAltijd leuk als een wereldberoemde New Order-fan zijn favoriete plaatjes op de radio mag draaien.

Zo was Moby onlangs op bezoek bij het Amerikaanse programma Morning Becomes Eclectic. Naast zijn favoriete muziek (van onder meer New Order en Nick Drake) hoor je verhalen over Joy Division en David Bowie - die hem zijn meest surrealistische ervaring schonk.

Hartstikke leuk programma, en hier te vinden.

Hans [12:38]

[ donderdag 25 december 2003 ]

 

zo dit is kerstmis

*klik* (realaudio / windows media)

Hans [00:05]

[ woensdag 24 december 2003 ]

 

daar bij de waterkantIk was een paar weken geleden al verbaasd de voorspelling te lezen, maar nu is hij nog uitgekomen ook: het al enkele jaren oude Mad World van Gary Jules is dit jaar dé Britse kersthit geworden (bekijk de hele lijst).

In Engeland is de Christmas Number One een erekwestie; bookmakers zetten er elk jaar flinke bedragen op in.

Zoals je wellicht weet, is Mad World oorspronkelijk van Tears for Fears (fragment van het origineel). Hij komt van de elpee The Hurting uit 1983, een hele mooie plaat die overigens een paar jaar geleden in een geremasterde editie met bonusnummers werd heruitgebracht.

Schreef ik in mijn vorige bericht hierover al dat Tear for Fear Roland Orzabal het hiernieuwde succes van Mad World best wel okee vindt, ook Curt Smith is niet ontevreden. Tears for Fears is weer bij elkaar en ze zijn van plan het nummer volgend jaar in het nieuwe arrangement te gaan spelen.

Dit arrangement kun je nu nog eens beluisteren; Gary Jules nam het zopas nog eens op voor de BBC (beluister).

Hans [09:21]

[ dinsdag 23 december 2003 ]

 

(klik) is de vader van....?Afgelopen zondag was het weer popkwissen in Café De Koe en voor wie er niet bij kon zijn, is hier één complete ronde. Hij is niet van mij - ik was zondag slechts deelnemer - maar maker Dennes heeft 'm gemaild.

Great Organ Licks (realaudio) is, zoals de titel al enigszins doet vermoeden, een verzameling van twintig orgelloopjes. Het is de bedoeling dat je de titel en de uitvoerende raadt. Voor mij was nummer 11 overigens de instinker.

Er zijn geen prijzen te winnen, maar het is leuk om te doen. Tenminste, ík vond het een leuke ronde. De antwoorden volgen over een paar dagen.

(...daar moet ik eerst Dennes even voor mailen, want ik weet écht niet meer wat nummer zeven ook alweer was)

Hans [11:16]

[ maandag 22 december 2003 ]

 

shoot it upVerrassend: ik hoorde van een mede-popkwisser dat David Bowie een cover heeft gedaan van het destijds verguisde Love Missile F1-11 van Sigue Sigue Sputnik.

Ken je die nog? Ze riepen zo rond 1986 dat ze wilden bewijzen dat het imago van een band inmiddels belangrijker was geworden dan de muziek zelf. Nu kijken we daar vrij genuanceerd tegenaan, maar in de zakelijke jaren tachtig was het een ongehoorde slogan - waar de muziekpers als een bulldozer overheen donderde.

Met retestrakke platenhoezen, provocerende interviews en (voor die tijd) spectaculaire videoclips probeerde Sigue Sigue Sputnik de hoogste positie in de hitlijsten te bereiken. Toen de debuutsingle niet op één, maar slechts op twéé binnenkwam in de Britse charts, werd de groep falikant afgemaakt - het masterplan was mislukt.

Ik kwam ooit voor een euro of drie de Best Of-cd tegen, waarop natuurlijk ook de erop volgende singles staan. Da's inderdaad geen vrolijke aangelegenheid.

Ben je benieuwd naar Bowie's versie van Love Missile F1-11? Ik was het wel/ook en heb 'm gevonden op Bowieaudio.com. Hij staat als extra nummer op de cd-single van New Killer Star. Hier is een rechtstreekse link.

Hans [12:17]

[ zaterdag 20 december 2003 ]

 

I use the nmeHa! Het loopt weer tegen het einde van het jaar, wat onder meer betekent dat de kersteditie van de New Musical Express een dezer dagen in de winkels ligt. Het Britse, toonaangevende muziekblad brengt elk jaar een superdik bewaarnummer waarin het afgelopen jaar nog wordt doorgenomen met grappige uitspraken, jolige interviews, fotoseries en natuurlijk lijstjes, lijstjes, lijstjes.

De top-10 van de beste cd's van het jaar staat reeds op de site, zo zag ik. Elephant van de White Stripes is de plaat van het jaar geworden. Beyonce's Crazy In Love (fragment) is de beste single.

De kerst-NME ligt in Amsterdam overigens het eerst bij Waterstone's, is mijn ervaring.

Hans [03:48]

[ vrijdag 19 december 2003 ]

 

vlaanderen bovenHet zit erop; zeven weken Popquiz A GoGo werd vanavond afgesloten met de klinkende overwinning van het Vlaamse team Sherlock Homeless.

Winnaar Ludwig was in tranen bij de prijsuitreiking; hij vertelde me dat zijn ouders hem al van kindsbeen af te verstaan hadden gegeven dat hij nooit iets zou bereiken met die stomme muziekhobby van hem.

En hier stond hij dan, op de Nederlandse tv, met dertien verslagen Nederlandse teams aan zijn voeten en tienduizend euro's in zijn handen. Tjaaaaa, bij zoveel drama houdt niemand het droog natuurlijk.

Zijn ouders, zo hoorde ik deze week, hebben hem sportief genoeg van harte gefeliciteerd.

Hij heeft de Vlaamse eer gered in de week dat het Groot Dictee der Nederlandse Taal eens níet door een Belg werd gewonnen!

Hans [21:59]

 

Spinvis' concert van afgelopen woensdag staat inmiddels online, en wel hier. Ik schreef er gisteren al even over maar kan het nu laten horen; mijn eerste rilling vond plaats op 4 minuut 35, tijdens de magistrale uitvoering van Limonadeglazen Wodka.

Veel plezier met dit prachtige concert!

Hans [19:15]

[ donderdag 18 december 2003 ]

 

nu ook als ringtone!Nog vóór het einde van openingsnummer Limonadeglazen Wodka, gisteravond in Vredenburg, was ik verkocht.

Omdat ik Spinvis het meest bijzondere vind wat ik in jaren heb gehoord - regelmatige lezers knikken nu verveeld van jaja dat weten we nou wel - heb ik hem dit jaar zesmaal zien optreden in verschillende steden. Ik had daarom al wel een idee van wat we mochten verwachten, maar dit was met gemak het beste optreden dat ik dit jaar gezien heb.

Het voelde alsof het hele avontuur van de afgelopen twee jaar uitmondde in dit concert. Spinvis zong vol passie, de band klonk - mede door de toevoeging van drie strijkers - warmer dan ooit en de liedjes blijven domweg onsterfelijk mooi.

Bovendien spatte de lol er vanaf, maar dat kun je vanaf morgen zelf ervaren. 3 Voor 12 zet het concert dan online.

Hans [20:53]

[ zondag 14 december 2003 ]

 

brooklyn boogieSinds vandaag heeft deze weblog een nieuw logo. Of, om preciezer te zijn, een logo.

Vind je 'm leuk? Het idee komt van deze filmposter. Ik vond dat lettertype altijd al spectaculair.

(bedankt voor de hulp, Fabian)

Overigens kwam ik, op zoek naar een leuke Travolta-afbeelding voor naast dit postje, deze grappige platenhoes tegen.

Hans [20:55]

 

The Coral heeft een nieuwe single, Bill McCai. Een typisch dertien-in-een-dozijn-nummer van een typisch Engels bandje.

Leuk detail is echter, dat de videoclip is opgenomen in Amsterdam. Kijkt u mee? (breedband / smalband).

Hans [17:36]

[ zaterdag 13 december 2003 ]

 

Op straat werd ik vandaag aangestaard, mensen lieten me voor in de rij bij de supermarkt en toen ik een pakketje afhaalde bij het postkantoor vroeg men mij zelfs om een handtekening: ik ben op teevee geweest!

Mijn televisiedebuut was gisteravond bij Popquiz a Gogo en wat is het een vreemde gewaarwording om jezelf op het scherm te zien zeg. Zoals je stem heel anders klinkt op een bandje, zo kijk je nu naar jezelf zonder in een spiegel te kijken.

Bovendien merkte ik, dat de montage veel uitmaakt. Een paar momenten die in mijn herinnering niet helemaal lekker liepen, zijn vakkundig weggepoetst.

Je begrijpt: het programma is al enige tijd geleden opgenomen. Volgende week vrijdag is de laatste aflevering te zien, dan zal blijken wie er gewonnen heeft. Alle deelnemers, ikzelf incluis, hebben een contract moeten ondertekenen dat we niet zullen verklappen welk team uiteindelijk met de tienduizend euro naar huis gaat. Hier kun je echter nog eens zien dat het niet Op Volle Toeren is geworden...

Hans [18:40]

[ vrijdag 12 december 2003 ]

 

wake me up before the popquiz a gogoEen spannende dag; vanavond speel ik met R. als team Op Volle Toeren mee in Popquiz a Gogo. Ik ben makkelijk te herkennen: ik ga een bruin shirt dragen en als ik een antwoord niet weet, trek ik een blik als een konijn die twee koplampen op zich af ziet komen.

Zin om een zelf een kwis te spelen? Hier is De Nationale Popquiz van 2003.

Hans [07:13]

[ donderdag 11 december 2003 ]

 

Misschien ben ik de eerste die je vertelt dat er vandaag een mooi interview met Spinvis in De Volkskrant heeft gestaan.

Is de supermarkt inmiddels dicht, heeft de sigarenboer de rolluiken laten zakken en gooide je buurman het oud papier net in de allesbrander? Geen nood, George heeft een scan van het artikel online gezet.

Hans [22:47]

[ dinsdag 9 december 2003 ]

 

Pittig, de raad-een-platenhoes-kwis van Het Parool deze week.

Overigens worden in deze krant ook de nieuwe edities besproken van Jeff Buckley's Live at Sin-é en The Byrds' Sweetheart of the Rodeo (met een hoofdrol voor Gram Parsons!). En wel hier.

Hans [17:53]

[ maandag 8 december 2003 ]

 

beeld uit Donnie Darko; klik voor de imdbWie de prachtige film Donnie Darko (2001) heeft gezien, kent het nummer allang: Mad world, Gary Jules' ingetogen cover van Tears for Fears' hit uit 1983 (beluister de eerste twee minuten).

Het is nu eindelijk op single uitgebracht. Tot mijn grote verrassing blijkt het een kanshebber te zijn voor de Britse kerst-nummer één van dit jaar!

Wat ik nou altijd aardig vind om te weten, is hoe een oorspronkelijke uitvoerder de coverversie beoordeelt. Dit keer kun je dat makkelijk uitvinden: Tear for Fear Roland Orzabal vertelt het in dit interview (op 10 minuten).

De publiciteit komt hem daarbij niet slecht uit: zijn band bestaat sinds kort weer.

Hans [19:20]

[ zaterdag 6 december 2003 ]

 

Quoot van de dag is van M., in een gesprek waarbij we het terloops over Nico Haak en de Paniekzaaiers hebben.

"De Paniekzaaiers, da's tegenwoordig meer een benaming voor Al-Qaeda".

Hans [18:00]

[ woensdag 3 december 2003 ]

 

Spinvis' Nieuwegein aan Zee is inmiddels aangeschaft. Natuurlijk kom ik er nog uitgebreid op terug.

Hier is alvast hier een nieuw video-interview van Face Culture met Spinvis, waarin hij vertelt over de totstandkoming van de dvd/cd. Ook wordt kort ingegaan op het ongeluk van vorige week (via Station Tenderness).

Hans [19:58]

 

hoesfoto van heaven up hereZo'n beetje de hele doelgroep van deze weblog (althans, de Amsterdamse tak) was dinsdagavond aanwezig in Paradiso. Daar speelden namelijk Echo and the Bunnymen en iedereen die in de jaren tachtig naar alternatieve bands luisterde, heeft er wel een plaat van in huis.

Eerder dit jaar speelde zanger Ian McCulloch een prachtig concert in de kleine bovenzaal en nu bleek zijn soloband ook te zijn meegekomen, slechts aangevuld door de originele Bunnyman Will Sergeant.

Ik kocht eind 1985 de lp Songs To Learn And Sing, een aanrader voor iedereen die niet helemaal bekend is met het werk van de psychedelische indiepop van de band uit Liverpool. Deze verzamelplaat staat vol met ijzersterke singles, waarvan gisteren de meeste ook gespeeld werden.

Een soort greatest hits dus, maar omdat de nummers van groep nooit echt vaak te horen zijn geweest, klonk het nergens afgezaagd. En knallers als Bring On the Dancing Horses (fragment) en het zopas nog door Coldplay gecoverde Lips Like Sugar (fragment) kun je nu eenmaal niet genoeg horen.

Jammer alleen dat het geluid weer eens snoeihard was. Ergens vind ik het toch niet kloppen om met oordoppen in een concert te bezoeken.

Hans [18:37]

[ dinsdag 2 december 2003 ]

 

en één is er van mijHoe vaak overkomt het je nog: reikhalzend uitkijken naar een nieuwe release.

Morgen is het dan zover: dan ligt Nieuwegein aan Zee in de meeste platenwinkels. Het is de weerslag van een jaar lang Spinvis met livetracks en nieuwe opnames (het is eigenlijk zijn "Hatful of Hollow", bedenk ik me net). Ik weet er nog niet al te veel van, en dat wil ik ook zo houden totdat ik hem in mijn knuisten hou.

Hij zou eigenlijk gisteren al uitkomen, maar dat is niet gelukt. Ik had al even rondgebeld bij de platenwinkels in de buurt, en kreeg bij Fame te horen: "Spinvis, da's toch die Vlaamse band met wereldmuziekinvloeden". Benieuwd in welke bak Spinvis daar staat.

Hoe dan ook, de set bestaat uit een dvd mét een cd en gaat slechts zo'n 15 euro kosten. Als je twijfelt, lijkt het me de gok best waard. Valt het onverhoopt dan toch nog tegen, dan kun je 'm nog altijd aan iemand voor Sinterklaas geven.

Hans [16:42]