[ woensdag 29 september 2004 ]

 

Na het prachtige afscheid is het weer business as usual.

Ik zal je niet vervelen met de Afrikaanse plaatjes die ik de laatste weken ben gaan draaien, dus hier is de nieuwe opgave van de Parool Muziekquiz. Wat kan het zijn?

Hans [04:02]

[ donderdag 23 september 2004 ]

 

die hoog in de hemel isIk werk aan één van de grotere pleinen van Amsterdam. Toevallig staat daar dezer dagen een kermis.

Bij de botsauto's hebben ze de hele middag keihard de muziek van André Hazes gedraaid. Het ging het hele plein over.

Wat een prachtig eerbetoon.

Hans [19:38]

[ zaterdag 18 september 2004 ]

 

don't do itGisteravond met Homegrain een feest in een Amsterdams ziekenhuis ge-dj'd.

Niet alle bezoekers waren even hetero, en zo kon het gebeuren dat we High Energy (fragment) van Evelyn Thomas en Relax (fragment) van Frankie Goes to Hollywood na elkaar draaiden.

Hoewel we In The Navy goddank niet hebben gedraaid, realiseerde Homegrain zich opeens dat de baslijn uit beide nummers gebaseerd moet zijn op They want you, they want you, They want you as a new recruit.

Is het niet heerlijk om zoveel nutteloze informatie te weten?

** update ** Mixmeester Homegrain is inmiddels vlijtig in de weer geweest om het bewijs te kunnen leveren! (hier)

Hans [13:10]

[ donderdag 16 september 2004 ]

 

hey hoDat gaat hard zeg. In 2001 overleed Joey Ramone, in 2002 gevolgd door Dee Dee Ramone en gisteren kwam ineens het bericht dat ook Johnny Ramone er niet meer is.

Wat zal de drummer zich lullig voelen.

Hans [22:21]

[ woensdag 15 september 2004 ]

 

spannend!
Zeg muziekliefhebber, speel jij nog wel eens Netspanning? Dat is die popquiz van de VPRO, waarbij je online tegen anderen speelt.

Het was een tijdje heel populair, maar ik moet zeggen dat ik er al maanden niet meer aan heb meegedaan. Ben ik de enige?

Anyhoo
, misschien is het een leuk idee om eens een tijdstip af te spreken dat we allemaal tegelijk inloggen. Wat vind je ervan?

Hans [23:21]

[ maandag 13 september 2004 ]

 

ron in de hellingDa's mooi, dat je op sommige dingen altijd kunt rekenen.

Zo brengt de Canadese singer-songwriter Ron Sexsmith elk jaar een nieuw album uit en komt die bovendien spelen in een middelgrote zaal.

Gisteren speelde hij nummers van zijn nieuwe cd Retriever in Tivoli De Helling in Utrecht. 3voor12 Utrecht heeft vanochtend al een recensie geplaatst.

Het verbaast me dat Sexsmith in Nederland vrij onbekend is. Hij is een typische musician's musician, die door vakbroeders op handen wordt gedragen maar in ons land altijd voor een relatief klein publiek speelt. Er waren nog zat kaarten te koop.

Ron Sexsmith brak door eind 1995, toen het muziekblad Q artiesten van naam vroeg wat hun plaat-van-het-jaar was; Elvis Costello hield op de eindejaarscover de adembenemende debuutplaat van een jonge Sexsmith omhoog.

Sindsdien brengt hij jaarlijks een nieuw album uit. Als fan, want dat durf ik mezelf wel te noemen, kan ik je melden dat ze bijna allemaal even mooi zijn. Tenminste, als je van zijn door blues en country beïnvloede, onderkoeld soulvolle geluid houdt. Ron Sexsmith, Whereabouts en Blue Boy zijn denk ik de beste.

De bescheiden muzikant vertelde gisteren wat bedremmeld: "not to gloat or anything but when me and Paul McCartney were playing guitar in his kitchen he noticed that I used the wrong chords for this next song, so he taught me and now I can play it right", om vervolgens Listen to what the man said (origineel, mp3) te spelen. Heulemaal geen slecht lied, ontdekte ik daarbij.

Sexsmith is de enige artiest van wie ik alle cd's gesigneerd in de kast heb staan. Ik koop 'm bij een nieuw concert en laat deze dan signeren als hij nog even het publiek instapt. Ik voel me wel compleet uncool als ik daar met mijn viltstift sta, maar ben altijd blij als ik de krabbel weer heb gescoord.

Retriever heb ik dan ook pas vannacht voor het eerst gehoord en vandaag drie keer gedraaid. Het is weer een beaut, maar dat kun je ook zelf vaststellen; het album staat namelijk hier. Mijn favoriete tracks zijn op het eerste gehoor Imaginary Friends, Not About to Lose en How on Earth.

Hans [19:29]

[ woensdag 8 september 2004 ]

 

biertje?De muziekquiz van Het Parool lijkt me deze week een eitje te zijn. Ik zag het meteen. U ook?

Voor diegenen die het ook meteen raadden: dit album is onlangs heruitgebracht als een dubbel-cd met een extra dvd. De zoveelste release ná 's mans dood; elke noot die hij ooit heeft gespeeld wordt zo langzamerhand uitgebracht. Daarom wellicht binnenkort bij uw platenboer:

rehearsals for demos for sketches for my sweetheart the drunk.

Hans [21:41]

[ maandag 6 september 2004 ]

 

Fietsend door de stad met een brandende platenbon in mijn portemonnee, bedacht ik me dat The Name of This Band Is Talking Heads inmiddels uit zou moeten zijn.

Deze dubbel-elpee uit 1982 is vorige week voor het eerst op cd uitgekomen. Gelukkig had Phantasio er nog één liggen en die heb ik net dolgelukkig in de speler gemikt.

Och, en zoals deze cd is uitgebracht, daar kun je als fan alleen maar van dromen.

Twee cd's van bijna tachtig minuten het stuk, met concertopnames uit alle fasen van de "vroege periode". Cd 1 bevat alle rechttoe-rechtaan popsongs uit de periode 1977-79 en op de tweede disc staat het megaswingende livewerk ten tijde van Remain in Light. De band bestond toen uit een man of tien, en de door Afrikaanse ritmes beïnvloede optredens uit die tijd zijn inmiddels legendarisch.

De duur van de cd is ongeveer tweemaal die van de originele lp, en de Remain In Light-disc bevat een complete, originele set. En maar zingen over gebouwen, landbouw en inflatie!

De semi-officiële fansite TalkingHeads.net wordt belangeloos beheerd door Frank Veldkamp, platenboer te Den Haag. Hij staat met naam en toenaam genoemd in het cd-boekje. Dat is alsof ik mijn naam in een officiële heruitgave van een Smiths-plaat zou tegenkomen. Op de keper beschouwd natuurlijk maar een insignificant regeltje tekst, maar voor de juiste persoon moet het een uitgekomen droom zijn.


Hans [19:54]

[ zondag 5 september 2004 ]

 

don't do itEerder dit jaar zou Franz Ferdinand in de kleine zaal van Paradiso spelen, maar dat werd al snel verplaatst naar de grote zaal. Die raakte ook in mum van tijd uitverkocht.

Op 15 november zou de band spelen in Vredenburg, maar dat is inmiddels alweer verplaatst naar de Heineken Music Hall.

Ongelofelijk hoe snel dat is gegaan met die band; hun debuutalbum is van dit jaar! Ben heel benieuwd hoe groot ze nog gaan groeien.

Hier is een officiële download, een Duitse versie van Tell Her Tonight. Die is door een fout bij platenmaatschappij Domino niet op de nieuwe cd-single terechtgekomen en daarom nu online gezet (alhier).

Hans [21:54]

[ zaterdag 4 september 2004 ]

 

trom waitsHéé! Tom Waits komt weer eens naar Nederland. Hij staat op 19, 20 en 21 november in Carré; de voorverkoop begint op zaterdag 2 oktober.

Typisch zo'n artiest die ik haast compleet in de kast heb staan, maar nog nooit in levenden lijve heb gezien. En u?

Hans [13:18]

[ vrijdag 3 september 2004 ]

 

Pas op! Deze site kan u onverwachte meevallers opleveren!

Zo werd er twee postjes geleden door zo'n twintig man van gedachten gewisseld over de oplossing van de Parool-muziekquiz van vorige week. Uiteindelijk kwam iemand met het juiste antwoord.

Vervolgens gaat iedereen weer door met zijn dagelijkse beslommeringen - behalve één goochemerd. Die mailt het juiste antwoord alsnog even naar het Parool.

En laat -ie nou de nog platenbon winnen ook! Wat een grap, niet?

Tja, en om nou een platenbon van twintig euro over twintig man te verdelen... het is mijn broer die gewonnen heeft, dus we zullen binnenkort het glas heffen op alle meedenkers!

...en hier is de nieuwe opgave. Allemaal insturen hoor!

Hans [01:28]