[ dinsdag 26 april 2005 ]

 

De Parool muziekquiz van vandaag lijkt specifiek gemaakt voor de dertigers die deze weblog lezen.

Me dunkt.

Hans [19:59]

[ maandag 25 april 2005 ]

 

your browser does not support framesHet komt voor dat ik een cd win, en zo leer je nog eens een band kennen die anders aan je voorbij zou zijn gegaan.

Zo ben ik een tijdje geleden in het bezit gekomen van Burn the Maps van The Frames. Die kende ik nog niet.

Het verhaal dat erbij werd verteld is dat deze band in Ierland is verkozen tot Beste Ierse Band, en dat U2 als tweede eindigde.

Iedereen die de Waterboys, Talk Talk en Travis in de kast heeft staan kan Burn The Maps denk ik wel aanschaffen. Meteen gekeken wanneer ze in Amsterdam spelen.

Tot mijn stomme verbazing is het enige optreden voor de komende tijd, volgende week vrijdag in Concerto. Geen Paradiso, Melkweg, niets.

Ik denk dan: die gasten komen een weekendje blowen in Amsterdam en omdat ze er toch zijn, doen ze even een instore voor de promotie. En het werkt nog ook, want dankzij die actie kun je vandaag een mooi nummer van Burn The Maps beluisteren.

Een heel breekbaar liedje, dat Dream Awake heet (mp3). Prachtig, maar nog niet eens het beste nummer van de plaat. Bent u erbij, 6 mei in Concerto?

Hans [20:46]

[ zaterdag 23 april 2005 ]

 

rechter tieHm. De oplossing van de Parool muziekquiz van deze week is volgens mij niet Yonderboi, de eerste plaat waaraan ik blijkbaar denk als ik een stropdas zie.

Wellicht weet u meer.

Luister tijdens het nadenken trouwens nog even naar Yonderboi's relaxte Ohne Chanteuse (onderaan), uit de hoogtijdagen van de loungehype.

Hans [12:49]

[ maandag 18 april 2005 ]

 

how do you like them apples?Vandaag kwam Blue Orchid, de nieuwe single van de White Stripes uit.

Het is een voorbode van het album Get Behind Me Satan (preview), dat begin juni uitkomt. Ik ben benieuwd hoe deze plaattitel valt in Amerika, waar de band tenslotte net flink is doorgebroken.

De aardigste anecdote over een dergelijke situatie betreft volgens mij onze eigen Tee Set, die in 1970 maar liefst de vijfde plaats van de Amerikaanse Billboard-lijst bereikten met de single Ma Belle Amie (fragment).

Om dit fenomenale succes te consolideren koos dit misguided zooitje als opvolger het nummer She Likes Weeds (fragment).

She likes weeds. They're easy to grow. In Amerika. In 1970.

Laten we zeggen dat -ie niet heel veel airplay kreeg.

Het is me overigens nog niet gelukt om Blue Orchid online te vinden. Wie kwakt als eerste een werkende url in het reactievak?

Hans [23:21]

[ donderdag 14 april 2005 ]

 

Da's handig; ook in een inspiratieloze week is er een muziekquiz in Het Parool. Dus bij deze: wat mag het zijn?

Hint (want ik weet 'm!): het is géén Abba-kloon.

Hans [19:04]

[ zaterdag 9 april 2005 ]

 

deze band is vernoemd naar...
Hee! De Delgados zijn uit elkaar!

Hun single Pull The Wires From The Wall was ooit de song van het jaar bij John Peel.

Nooit gehoord? Hier staat dit droevige, maar nog altijd prachtige lied.

Hans [23:06]

[ vrijdag 8 april 2005 ]

 

klik voor de hele prentDe eerste gedachte, toen ik de nieuwe muziekquiz van Het Parool zag, was die ouwe van de Pet Shop Boys.

Maar dat is 'm niet. Wat is het dan wel?

Hans [19:57]

[ donderdag 7 april 2005 ]

 

we all live in a ...Net m'n e-mail gecheckt en in lachen uitgebarsten. Lees je mee met de mailing die ik vandaag mocht ontvangen?

"Slow Joe's nieuwe hit No Hope For The Pope is een liedje geïnspireerd op het feit dat de vier afgelopen pausen John, Paul, en twee maal John Paul heetten. Na de vele Gregoriussen in de middeleeuwen is het nu dus tijd voor Paus Ringo I!"

Hans [19:28]

[ dinsdag 5 april 2005 ]

 

klussen met duitsersVanavond voor het eerst Einstürzende Neubauten gezien. Ik denk eerlijk gezegd niet dat er een band bestaat met een beter passende naam dan dit Duitse combo.

Het was ter gelegenheid van hun 25-jarig jubileum en daarmee zijn ze niet de enige dit jaar.

Het was erg intens, vond ik. Blixa Bargeld was echter helemaal in zijn schik en vertelde tussen de nummers in steinkohlenglisch honderduit over de geschiedenis van zijn band.

De Neubauten staan bekend om hun bouwmarkt-instrumentarium en de slijptol werd dan ook niet gespaard. Wat me echter verraste, was dat de kalende percussionist bij praktisch elk nummer een nieuw, zelfgebouwd instrument te voorschijn toverde. Dan weer een soort didgeridoo met een snaar eroverheen gespannen, dan weer een set aan elkaar gebonden lege grootverbruik olijfolie-blikken, waarmee over het podium werd geslagen.

Ik stel me zo voor dat die kerel, wanneer Blixa als één van de Bad Seeds met Nick Cave op toernee is, in zijn tuinhuisje allerlei apparaten in elkaar knutselt.

Toen L. vroeg wie indertijd ook alweer Dreiklangsdimensionen (fragment) had gemaakt, kwam het gesprek op echt goeie Duitse nummers. Wat is jouw keuze?

Hans [01:08]

[ maandag 4 april 2005 ]

 

floppy disk? wat is dat?De details van de nieuwe Coldplay zijn bekendgemaakt. Niet alleen voor de fens een langverwachte plaat, want de aandelen EMI zijn zelfs gedaald nadat -ie werd uitgesteld. Hij komt nu uit op 6 juni.

Je wist misschien al dat -ie X&Y gaat heten; de hoes doet mij ergens denken aan die van New Order's Blue Monday.

Ik ben erg benieuwd. De band heeft met slechts twee albums de wereld veroverd; er staat een enorme druk op ze. Het publiek verwacht denk ik minstens een klassieker van het kaliber One van U2 (stukje).

De nieuwe single Speed of Sound komt uit op 23 mei. De songtekst staat hier, maar heeft iemand 'm al gehoord?

Hans [19:48]

[ vrijdag 1 april 2005 ]

 

Ach, laten we nog even bij Morrissey blijven plakken. Maandag aanstaande komen er namelijk zowel een live-cd als -dvd uit. Beide met verschillende tracks, overigens.

quiz: van wie is deze set?Je kunt hier de cd al helemaal integraal beluisteren, met onder meer de 2005-versie van Bigmouth Strikes Again!

De 2005-versie?, vraagt u zich af. Jawel, de aangepaste tekst luidt namelijk:

and now I know how Joan of Arc felt
as the flames rose to her roman nose
and her iPod started to melt
(beluister)

Je hebt er wel Quicktime voor nodig.

Hans [01:19]