[ zondag 31 juli 2005 ]

 

another viewNa Only This Moment heeft de tweede feel good hit of the summer zich aangediend.

Smoke It, de nieuwe van de Dandy Warhols, klinkt als een loop van de eerste maten van Blur's Song2. Het nonchalante gerammel van het nummer doet elke Velvet Underground-fan het hoofd meeknikken.

Prachtig, prachtig. Hier staat -ie, laat je speakers maar flink knallen en zet je zonnebril op.

Hans [19:37]

[ donderdag 28 juli 2005 ]

 

ook gij brutZwijg me van de laatste kutgroep uit Engeland, zo zong Raymond van het Groenewoud reeds in 1990. Het is daarom dat ik denk dat Raymond dit weblog niet heel vaak bezoekt.

Maar nu weet ik het even niet. Ik hoorde vandaag namelijk de cd van Art Brut. De laatste kutgroep uit Engeland (bijbehorende NME-recensie).

Hartstikke frisse liedjes, best toegankelijk en ontzettend Brits. En heel erg dat minimale geluid van de vroege jaren tachtig. Doet me denken aan Franz Ferdinand, maar dan simpel. En ooh wat een mooi cd-hoesje.

Over twee weken staan ze in Paradiso, daar moesten we toch maar eens gaan kijken. Wat zeg jij? (beluister).

Die Raymond. Ach, misschien heeft -ie ook wel gelijk. Al moet ik van Tina Turner haar onderkant he-le-maal niets hebben.

Hans [19:58]

[ dinsdag 26 juli 2005 ]

 

cover van de New Musical Express, 14 februari 1987Het beste muzieknieuws van deze week bereikte mij via een dikke encyclopedie. Volgend jaar komt er een box set van The Smiths uit (bron)!

Eerlijk gezegd verbaast het me wel een beetje; drummer Mike Joyce bezit de meeste tapes met demo's en outtakes en zoals je misschien weet is de relatie tussen hem en Morrissey bepaald niet goed (zeg maar gerust: helemaal niet goed).

Ik kan me daarom voorstellen dat ik mezelf doodmaak met een blije mus; zometeen is het een saaie set vol geremasterde albums met bijbehorende b-kantjes. En die heb ik allemaal al. Ook díe b-kantjes die later niet alsnog op verzamelalbums terechtkwamen.

Elke maxisingle van die band kocht ik op de dag dat -ie uitkwam en zo ken ik elke officieel uitgebrachte noot van voor naar achteren en van achteren naar voor. Het zijn juist de probeersels en alternatieve versies die ik zo graag wil horen.

Ben jij Smiths-fan? Wat hoop jij op die box aan te treffen?

We merken het wel. Tot die tijd alvast iets heel leuks: onlangs zijn er allemaal outtakes van Morrissey's eerste, Viva Hate, op internet verschenen. Ze staan hier. En misschien, over een tijdje, op de Morrissey box set!

(bedankt Tom)

Hans [20:21]

[ vrijdag 22 juli 2005 ]

 

bon!Voor het eerst in enige tijd weer eens gedraaid vandaag: Funeral van de Arcade Fire. Wat een prachtige, prachtige cd is dat toch.

Toevallig stuit ik net op een volstrekt nieuwe track van deze band: Cold Wind, van een of andere soundtrack. Doe er uw voordeel mee.

Hans [00:01]

[ donderdag 21 juli 2005 ]

 

Fun with Coldplay.

Deze al gezien?

coldplay tetris

En had je al ontdekt hoe je je eigen Coldplayhoes kunt maken? (achtergrondverhaal)

(via ConXies, gaat dat zien!)

Hans [21:03]

[ woensdag 20 juli 2005 ]

 

foto van 3 voor 12, klik om erheen te gaanOh ja, Underworld. Is alweer wat dagen geleden en na drie concerten in één week ebt zo'n nagevoel wel snel weg.

Als het openingsnummer, een muzikale stream of consciousness, een voorbode is van wat we nog van Underworld kunnen verwachten, is dat niet verkeerd. Hoewel, later in het concert werd een ander nieuw nummer gespeeld en dat was dan weer monotoon en stomvervelend.

Omdat de cd Beaucoup Fish niet bepaald mijn favoriete Underworld-album is, was ik erg verrast om zo te worden platgewalst door King of Snake, die van die plaat afkomstig is. Normaal vind ik dat maar een bot nummer, maar nu was het met gemak de knaller van de avond (live-mp3 van een ander concert).

Underworld zijn meesters in het opbouwen van hun nummers. Ze nemen de tijd, bouwen laag voor laag de spanning op en kunnen daardoor de climax heel lang aanhouden. Die duurde bij King of Snake denk ik wel vijf minuten. Met een fantastische lasershow.

Ik heb met mijn Nokiaatje een klein filmpje gemaakt, die kun je hier downloaden. Met de realplayer lijkt het nergens op, maar upload 'm naar je eigen Nokia en je hebt een idee.

Het geluid is wel megaslecht, maar dat ligt niet aan de installatie van de HMH. Die is fantastisch, want ze hebben er geld als water.

Hans [19:54]

[ maandag 18 juli 2005 ]

 

met een nokia gefotografeerd

Net terug van Underworld. Doe ik nog verslag van hoor, maar wat we ons vanavond afvroegen: waarom zou de HMH maar liefst vier euro (een munt kost een euro) vragen voor een half litertje water? Toch niet alleen om meer Heineken om te zetten?

Hans [01:20]

[ zondag 17 juli 2005 ]

 

pappa je priktIk hoorde een paar jaar geleden voor het eerst van Fischerspooner. Warren Fischer en Casey Spooner zijn twee extravagante kerels, afkomstig uit de New-Yorkse gayscene.

Inmiddels zijn ze mijlenver voorbijgestreefd door vergelijkbare act de Scissor Sisters. Waar Fischerspooner een lekker geluid heeft, hebben de Scisters daarbij echte liedjes, waarmee ze vooral in Engeland heel erg zijn doorgebroken.

Maar goed, gisteravond trad Fischerspooner op in Paradiso en dat wilden we natuurlijk wel eens zien. Want hoe vaak zien wij als rockpubliek nu eigenlijk een echte goeie show om-naar-te-kijken?

Het showgehalte viel echter tegen; we keken gewoon naar een zesmansband. Frontman Spooner is echter wel een supernicht die een zaal mee kan krijgen. Vriendin C. verzuchtte bij het zien van zijn getrainde, maar niet afgetrainde lijf, och was ik maar een homoseksueel. Ikzelf mijmerde - omdat de man ongeveer dezelfde bouw heeft als ik - als ik mijn zinnen er écht op zet zou ik er dus zo uit kunnen zien.

Hoewel het concert goed werd opgebouwd, ging de zaal bij gebrek aan echt goede nummers nooit helemaal mee. Alleen toen prijsnummer Emerge (hiero) werd ingezet sloeg de vlam in de pan. Kort daarna was het concert al voorbij. Gelukkig maakte het optreden deel uit van festival Five Days Off dus we konden lekker blijven dansen.

En dan vanavond naar Underworld in de HMH. Wát een lichaamsbeweging deze week - ik hoef de komende dagen eigenlijk niet eens te gaan hardlopen.

Maar ja, nu ik weet hoe ik er uit zou kunnen zien...

Hans [15:24]

[ donderdag 14 juli 2005 ]

 

is dat geen hoes van neil young?Als ik lees over het festival Pandora's Music Box in 1984, dan lopen de rillingen me over de rug. Wat een programma had dat en wat jammer dat ik daar toen te jong voor was.

De werkelijkheid is echter vaak minder. Het is bij een festival soms zo dringen dat je blij mag zijn als je een heel concert goed meekrijgt. Zo sprak ik vanavond een jongen die tijdens de laatste Motel Mozaïque de zaal niet inkwam waar headliner LCD Soundsystem speelde. De band waarvoor hij het kaartje had gekocht.

LCD Soundsystem speelde vanavond opnieuw; nu in het kader van het festival Five Days Off. Dat zou hem niet nog eens gebeuren en daarom stond hij nu om klokslag acht voor De Melkweg, het moment dat de deuren open gingen.

Je begrijpt: wij stonden om acht uur pal achter deze jongen. Ik heb die cd inmiddels helemaal grijsgedraaid (beluister); ook wij wilden niets missen. En dat hebben we ook niet: tot mijn stomme verbazing was het helemaal niet zo druk. Vanwege de vakantie of de hitte misschien - feit is dat er voldoende ruimte was om heerlijk te dansen.

En dat kon: wát een fantastische, retestrakke drummer heeft dit LCD Soundsystem. Dat is mooi, want de nadruk ligt op percussie. Ze speelden een set van zo'n anderhalf uur die begon met erg hoekige nummers en langzaam uitmondde in een moddervette houseparty-met-band.

Zoals ze schrijven in de bio: LCD Soundsystem is a quintet of similarly funk, punk and art-obsessed friends - all striving to make you dance while challenging the tired rules and predictable poses of live rock. De zanger stond er inderdaad dan ook maar houterig bij vond ik, maar op de muziek die ze spelen blijft niemand stilstaan.

Vooral de zeer uitgesponnen versie van Yeah zal ik niet snel vergeten (hier staan de volle negenenhalf minuten). We stonden met z'n allen even heel euforisch te springen, daar vlak voor het podium.

Het zijn drukke tijden met dit festival. Zo speelt Fischerspooner zaterdag in Paradiso en kunnen we zondag loos op Underworld. En hoezo Five Days Off - morgen moet ik gewoon weer werken.

Hans [23:00]

[ vrijdag 8 juli 2005 ]

 

8Ik hoef denk ik niet nog eens te zeggen hoe onwerkelijk en onmenselijk de aanslagen in Londen zijn, en dan ook nog eens na alle positiviteit van Live8 van vorige week.

Het lijkt voor mijn gevoel alweer maanden geleden, maar laten we even een week teruggaan naar afgelopen zaterdag. Live8 2005. En dan alleen de muziek. Ik ben best benieuwd wat je favoriete optreden was.

Voor mij was dat Madonna, en dan Ray of Light om precies te zijn (bekijk). Ik heb de hele dag gekeken en haar optreden was het enige waar ik oprechte opwinding voelde. Jammer dat Ray of Light werd gevolgd door het beduidend mindere Music, zodat het optreden niet magisch blééf.

Maar Music makes the people come together was natuurlijk wel het meest accurate statement van de dag. Inmiddels staat op haar site een nieuwe slogan:

Terrorism is the worst way to make your voice heard
Instead of killing innocents, try and learn from them.


Er waren trouwens best veel herhalingsoptredens, niet? Zoals U2, Duran Duran en Sting.
Hier legt Ricky Gervais uit waarom Phil Collins en Chris de Burgh er niet bij waren...

Maar goed; ben dus benieuwd wat jouw favoriete optreden was. Na deze lange week alweer vergeten wie er ook alweer zoal speelde? Hier kun je de hoogtepunten nog eens bekijken. Wel de dvd kopen als ie uitkomt he!

(via Komma punt log)

Hans [19:54]

[ donderdag 7 juli 2005 ]

 

vulture cultureAasgieren van Amsterdam, spoedt u naar de De Clerqstraat.

Ik fietste gisteren langs platenwinkel CD-replay en die blijkt in september te gaan sluiten. Tot die tijd krijg je op alle cd's en dvd's de helft korting; toen ik binnenstapte was de sortering nog heel uitgebreid.

Inmiddels dus wat minder.

Hans [08:15]

[ woensdag 6 juli 2005 ]

 

beluister hier alle mixenOh heerlijk, er is weer een fantastische single uit.

Ken je dat gevoel? Dat je zó wordt gegrepen dat je 'm met gemak twintig keer achter elkaar kunt draaien. En dat dan een paar dagen lang.

Het gaat om de nieuwe Röyksopp, Only This Moment (kijk en luister). Een zomers popliedje met een melancholische ondertoon. Het zal geen rechtstreekse invloed zijn geweest, maar het lied wordt gezongen zoals Run DMC vroeger rapte.

Met welk lied had jij dat voor het laatst?

Ik merkte overigens dat ik niet de enige ben die door Only This Moment gepakt is; de Subjectivisten hebben er een hele discussie over lopen.

Hans [08:11]

[ maandag 4 juli 2005 ]

 

deutsch freundschaft amerikanischerNa alle Carpenters, White Stripes, Raveonettes, Kills, Pills en Bellyaches vanavond in Paradiso de tweemansband Death from Above 1979.

Twee zweterige, door heavy metal beïnvloede kerels die een enorme bak kolereherrie wisten te produceren (beluister de cd). Tussen de nummers door werd soms even aangekondigd waarover het volgende nummer zou gaan.

Ik moest steeds denken aan een prachtige Beavis and Butt-head scene:

(een of ander Slayer-achtig nummer begint met een krijsende zanger)
Butt-head: "Is this a love song?"

Ze hebben trouwens een populaire naam, Death From Above 1979. Death From Above is namelijk ook de naam van het platenlabel van het onvolprezen LCD Soundsystem (nieuwe video). En als je op je werk zit met speakers op je pc heb ik een echte aanrader.

Op de site van DFA vind je de knop radio. Als die dezelfde tracks draait als de DFA cd-box die ik dit weekend op de kop heb getikt, doe je vandaag vrolijk je werk.

Hans [23:11]