[ maandag 31 oktober 2005 ]

 

kikkervisjeVanochtend hoorde ik op Kink FM een flard van een inmiddels bekende zin, gezongen door een bekende stem. Spinvis' nieuwe ep Het Voordeel Van Video laat niet lang meer op zich wachten.

Googlend kwam ik al wel een oud kinderliedje tegen, uitgevoerd door Spinvis en zijn zoon Gideon. Het heet Alles in de Wind.

Dat komt van deze cd met oude kinderliedjes, waar bijvoorbeeld ook Henny Vrienten en Toverfay Lovsky op te horen zijn.

Wat een fijn kado-idee! Jammer dat Els niet erg van Spinvis houdt.

*update* Interview met Spinvis bij 3voor12

Hans [09:23]

[ zaterdag 29 oktober 2005 ]

 

klik voor een géwéldige aanbieding!Deze week Rain Dogs van Tom Waits weer eens uit de kast getrokken. Dat komt, in fotomuseum Foam kun je Waits tweemaal tegenkomen, zowel direct als indirect.

Tot en met 7 december is er de expositie American Music van sterfotografe Annie Leibovitz. Ik had verwacht de wereldberoemde foto van John Lennon op zijn sterfdag te zien, maar die hangt er niet. Het zijn foto's van rootsmuzikanten die ze de afgelopen paar jaar bezocht. De mooiste foto's vond ik (klik om ze te zien) die van Waits, The Roots, Ryan Adams en de White Stripes.

Elders in het gebouw is een expositie van persfotografie-door-de-jaren-heen. Overal hangen (kopieën van) tijdschriften met de meest uiteenlopende thema's; ik kreeg ineens zo'n kleine schok toen ik een Duits tijdschrift uit 1979 zag hangen. Daarin een fotoserie uit een kroeg aan de zelfkant met een prent die in 1985 beroemd zou worden als hoes van Rain Dogs.

nachtgesichter

De hele dag dus Tango Til They're Sore (stukje) in mijn hoofd geneuried, en het prachtige Hang Down Your Head (beetje) weer eens gehoord... wat een prachtige plaat is dat toch. Ik heb er jaren en jaren geleden eens een stuk erover geschreven, misschien vind je het leuk dat eens te bekijken. Het is wel veel te lang vind ik nu, maar ik wilde toen beter leren schrijven en dit was daar een oefening toe.

Ik kocht Rain Dogs in 1985 uit nieuwsgierigheid. Ik kende die hele Tom Waits niet. Alle recensies waren laaiend en naar ik nu weet, terecht. De plaat gaat me nog altijd door merg en been.

Ik vraag me wel eens af - nerdspeak, dit - of ik voorganger Swordfishtrombones uit 1983 beter had gevonden als ik die toen al had ontdekt. Het valt me op dat als je er over leest, veertigers vaak voor laatstgenoemde kiezen. What say you?

Hans [10:37]

[ donderdag 27 oktober 2005 ]

 

Kwam een knipsel tegen dat ik was vergeten na mijn vakantie in Málaga.

Dus: zoek de verschillen!

goodness gracious me!

Links is van de Spaanse artiest Bustamante. Kennen we nog meer eerbetonen?

Hans [11:49]

[ woensdag 26 oktober 2005 ]

 

hoeveel degrees?Ik loop al een tijdje hard, maar sinds kort doe ik dat met mp3-speler. Dat bevalt prima, zeker omdat ik vaak hetzelfde rondje (Sloterplas) loop en dat is soms wel een beetje saai. Tuurlijk, ik kan naar het Vondelpark, Amsterdamse Bos en noem maar op, maar ik wil gewoon het huis uit kunnen stormen.

Anyhoo, ik schreef al eerder dat Soulwax' Nite Versions (allemaal daarheen morgenavond!) mijn favo hardloopsoundtrack is; inmiddels heb ik ook een paar andere succesnummers.

De Subjectivisten hebben namelijk een prima initiatief genomen: ze bieden hartstikke goeie - en ook nog eens verantwoorde, haha - dance-mixen aan ter download. Ren je zo een uur mee weg.

Wees er snel bij, want de files zijn zo weer verdwenen: Mix 1 is inderdaad al weg merk ik net, maar Mix 2 kun je nog downen.

Verder kwam ik elders een vreemde Pixies-remix tegen. Me dunkt dat die voor hardlopen geschikt is: Black Francis hijgt hier stevig met je mee. Wellicht doet onze favoriete dikkerd dat al als -ie een trapje op moet, maar voor mij werkt het. (Tame, mp3)

Voor andere hardlooptips houd ik me overigens aanbevolen.

Hans [15:41]

[ maandag 24 oktober 2005 ]

 

web-logKan het wezen dat je de hoes van de nieuwe Spinvis hier voor het eerst zag? Ik kreeg 'm tenslotte via slinkse wegen toegemaild.

Vandaag zijn de details rond Dagen van Gras, Dagen van Stro openbaar gemaakt. Het persbericht staat hier.

De primeur ging ditmaal naar Spinvis.be, die heeft nog meer nieuws!

Hans [19:49]

[ zondag 23 oktober 2005 ]

 

Om na Babyshambles nog even in de prenatal-terminologie te blijven...

Look everyone, he's coming through the doors!

Oh nee, toch niet. Hij nam een shortcut.

Hoe het ook zij: lieve Els en Wilco - van harte met jullie Neil!

popquiz: deze single hole in my shoe is een cover van welke band?

The Young One!

Hans [19:25]

[ woensdag 19 oktober 2005 ]

 

Babyshambles in Paradiso is dus tóch afgelast (het hele verhaal). Ik had er dit weekend met geen mogelijkheid bij kunnen zijn en daar baalde ik flink van.

Want behalve dat het een band is met een frontman over wie altijd wel wat te doen is, vind ik hun Killamangiro (windows media / realplayer) een voorbeeld van prima Britse pop. Een hartstikke leuke single; sinds ik 'm een paar maanden geleden kocht draai ik ook de b-kant met veel plezier (fragment).

Dus als die jongen zijn shit een beetje heeft uitgezocht hoop ik ze alsnog te kunnen zien.

Hans [22:35]

[ zondag 16 oktober 2005 ]

 

mooCountrymuziek is vaak weinig anders dan de smartlap die we hier kennen. De blues ook, trouwens.

Denk maar eens aan titels als Your angel steps out of heaven each night, Don't come home a-drinkin' with lovin' on your mind en You changed you name from Brown to Jones and mine from Brown to blue.

Ik vond trouwens deze site met de ergste titels, waarvan ik She got the ring and I got the finger wel errug grappig vind!

Anyway, niet alles is uit de spreekwoordelijke duim gezogen en daar kan countryzanger Chris Cagle over meepraten. Getuige de heftige boodschap op zijn website heeft hij voorlopig genoeg inspiratie om zijn volgende vijf albums te vullen.

Hans [11:08]

[ vrijdag 14 oktober 2005 ]

 

robbieHoe vaak gebeurt dat nog? Een tv-programma waar iedereen de volgende dag over praat.

Gisteren was Robbie Williams bij Paul de Leeuw en afgaande op de reacties moet het echte top-televisie zijn geweest. Zelfs 3voor12 had er vandaag een stuk over. Als ik het had geweten, had ik beslist gekeken want hij is natuurlijk een enorme entertainer en Paul de Leeuw kan het gesprek een heel andere twist geven (zoals bleek).

Maar goed, ík wist dus van niets. Jij ook niet? Gelukkig staat de uitzending hier.

Ik schrijf dit stukje als een soort veredelde bookmark voor mezelf; de stream wordt op dit moment zó vaak opgevraagd dat ie om de haverklap stilstaat. Ik kijk over een paar dagen wel.

De meningen zijn vast verdeeld; ik ben benieuwd of Robbie nu gaat worden verketterd in het reactievak. Ikzelf vind 'm een goeie commerciële ster met regelmatig leuke nummers, soms slappe hap en soms een superhit.

Mijn favo is zonder twijfel Come Undone (video). En die nieuwe single (Trippin', video) is denk ik de slapste die hij ooit uitbracht. Die vorige, Radio (video), was ook al prut dus we zullen zien hoe het album zal worden ontvangen.

Hans [20:13]

[ donderdag 13 oktober 2005 ]

 

bakel stleetIk ontdekte al browsend dat de nieuwe Spinvis-plaat is vernoemd naar Days of Grass, Days of Straw, een kort verhaal van de schrijver R.A. Lafferty.

Die titel blijkt niet heel verrassend, als ik lees hoe iemand het heeft beschreven:

The first Lafferty story I read that made me get up and search out every Lafferty story I could find. It resonates with me because of how well he portrays the sense of sudden disassociation with the world--the sense that you are walking down the same street you have every day for the past several years, and yet it feels like it's the first time you've ever seen it.

In this story, he hooks into that little bit of paranoia that resides in almost all of us--the idea that there is more going on than meets the eye--that there is another layer to the world that we just can't quite see (a typical Lafferty theme).

He also portrays the hope that an individual can make things different--all we have to do is wrestle with god "in fear shaking and in laughter shaking".


Dat thema is inderdaad wel heel erg Spinvis. En zoals je soms heel erg kunt vertrouwen op een boekentip, ga ik ook zeker op zoek naar dit verhaal.

Jij nog een goeie tip?

Hans [18:37]

[ dinsdag 11 oktober 2005 ]

 

Is dat een broodje shoarma? Of een vleesetende plant in de nieuwe Parool Muziekquiz?

Hans [20:08]

[ maandag 10 oktober 2005 ]

 

Mooie hoes hè, die nieuwe cd van Franz Ferdinand.

franz

Op mijn werk loopt een soort dr. Clavan rond. Een heel aardige kerel, die dol is op alles wat uit de DDR komt en het liefst ten oosten daarvan.

Ik liet hem de hoes zien en daar was hij echt van onder de indruk.

Een paar dagen later kwam hij opnieuw langs; nu met een boek vol Russisch design uit de jaren twintig. En hij wees me op de poster die ongetwijfeld de inspiratiebron geweest is voor Franz' ontwerpbureau!

lengiz

Meteen gescand natuurlijk; deze reclameposter is ontworpen door Aleksandr Rodtsjenko. Het is voor een boekwinkel genaamd Lengiz (linksboven en -onder); de vrouw roept "boeken" en ernaast staat "op alle gebied".

Leuke trivia, niet? Overigens kwam ik bij het googlen naar links voor dit stukje deze fraaie variant tegen.

Hans [19:46]

[ vrijdag 7 oktober 2005 ]

 

Het begon met een cassettebandje. Dat inmiddels is gephotoshopt tot logo van deze blog, maar dat terzijde.

Toen een videoband.

Nu is er een boot.

Een boot, op de hoes van de nieuwe plaat van Spinvis. Hij heet Dagen van gras, dagen van stro; de releasedatum is mij nog niet bekend. Ik vond vandaag het artwork van cd en EP in mijn inbox en zo is deze weblog weer eens De Spinvis Gazette.

Dit is het album (klik voor de volledige grootte):

cd

De EP is wat minder rustiek:

ep

Ik kijk er reikhalzend naar uit!

Hans [17:43]

[ donderdag 6 oktober 2005 ]

 

de deurzakkersZo hee, die had ik lang niet meer gehoord! (beluister).

Dat was een favoriete hit van me toen ik nog lang geen dertiger was. Ik geloof niet dat we later ooit nog iets hebben vernomen van deze zoon-van-een-vergeten-rockster.

Ik zal niet verraden wat het is, omdat het komt uit een nieuwe kwis, met elke maand nieuwe intro's. De zogenaamde Introkwis. Doet u mee?

Hoewel ik niet zo snel mijn 'beste intro aller tijden' zou kunnen oplepelen, schiet When the Music's Over van The Doors (fragment) me meteen te binnen als kanshebber. Wat komt er bij jou omhoog?

Behalve dan, voor de Doors-haters, je lunch?

Hans [18:57]

[ dinsdag 4 oktober 2005 ]

 

bestHet is natuurlijk geen big deal, maar ik vond 'm te leuk om hem niet te plaatsen.

Uit de Metro (of was het de Spits) van vandaag: George Best op intensive care. Het gaat niet goed met de Beckham van een generatie of wat geleden.

Sterker nog: na John Lennon en George Harrison ziet het er niet best uit voor deze all-rounder.


Hans [21:02]

[ zaterdag 1 oktober 2005 ]

 

master blasterEen paar dagen geleden schreef ik over VARA's Verrukkelijke Vijftien, dat dat halverwege de eighties de alternatieve hitjes van toen bevatte.

Wat voor mij compleet nieuw was, is dat de lijst later compleet van karakter is veranderd. De Dikke Blomberg wees er op dat niemand minder dan Gerard Joling de lijst ooit aanvoerde met zijn No More Boleros. En ik maar denken aan de Blue Nile, The Smiths, She Sells Sanctuary en natuurlijk Praying Mantis van Don Dixon (herinnert u zich die nog nog nog?).

Tegelijkertijd kreeg ik vanuit de VARA een paar aardige streams toegemaild, zoals deze en deze herkenningstune.

Maar ook een stream die het absolute gelijk van onze vriend Tom bewijst. Het gaat om de laatste uitzending uit oktober 1989. Uit de nummer één van dat moment blijkt dat Joling's gejodel slechts een voorbode was van het roemloze einde van de legendarische lijst. Ik wil het liever niet verraden; overtuig jezelf!

De laatste stream die ik in mijn inbox vond is een lap van bijna vijf uur. Die heb ik niet uitgezeten; als je benieuwd bent moet je de ghettoblaster even aanklikken.

Hans [18:36]