[ dinsdag 28 februari 2006 ]

 

ceci n'est pas George MichaelHaha, is George Michael geen geweldige ster?

Hij is de afgelopen week gearresteerd wegens softdrugsbezit en hier is de reactie van iemand who's been through it all:

"I have been through enough in 24 years of dealing with the media to know what I am in for from them this week," Michael's statement said. "Much of it will be inaccurate or simply untrue. I can handle that, it is my own stupid fault, as usual."

Maar het aardigste is nog, dat hij plechtig heeft beloofd er dit keer geen nummer over te schrijven.

Hans [00:30]

[ maandag 27 februari 2006 ]

 

what's cooler than cool? arctic!Ben net terug uit De Melkweg, waar de Arctic Monkeys voor een bomvolle zaal speelden. En ja, het was te gek.

Tijdens voorprogramma Gem - The Strokes meet de Golden Earring - stond ik met A. en A. (geen familie) aan de rand van de uitpuilende zaal toen A. opperde tóch te proberen in het midden te gaan staan. Na twintig minuten wurmen kwamen we achter een hele groep kleine jongens en meisjes terecht zodat we alles prima hebben kunnen zien. Dansen was wat moeilijk op die vijftien vierkante centimeter, maar het was de moeite waard.

Want terwijl de cd wat mij betreft vier geweldige nummers heeft en de rest okee tot goed is, was het concert veel en veel beter. Die vier jongens, met gewoon bas-gitaar-drums, die hebben het wel hoor. De liedjes, de houding en een frontman die - in Idols-termen - beslist de x-factor heeft.

Ik heb mijn Nokia even omhooggehouden tijdens Bet You Look Good On The Dancefloor, want met de kolkende dansvloer van dat moment krijg je een beetje een beeld. Het filmpje is maar heel klein hoor, en alleen af te spelen met de realplayer - al kun je 'm ook naar je eigen Nokia uploaden. Hier is -ie.

Maar When The Sun Goes Down is wel mijn favoriete nummer. Ik heb na het concert beide vinyl singles van de band gekocht, met die Engelse hoesjes van zwaar karton, ken je die? Maar helaas, in het enorme gedrang zijn ze meteen flink gekreukt. Ik baalde wel even, maar 't is natuurlijk gelijk een waar souvenir.

Hans [23:37]

[ vrijdag 24 februari 2006 ]

 

debuutsingleHet moet een rare ervaring zijn om een Arctic Monkey te zijn. Dan gaat het niet om de pool-apen zoals je die op Animal Planet kunt zien, maar om de band uit Sheffield. Zeg maar het Apeldoorn van Engeland.

Stel, je bent 19, woont in Apeldoorn en je zit in een bandje. Je maakt een paar goeie, catchy nummertjes en ineens schrijft het meest toonaangevende blad dat je je kunt meten met de Beatles. Dat schrijft dat blad wel vaker over een nieuwe band, maar inmiddels nemen andere bladen het over, wordt je website duizenden keren per dag bezocht en als je eerste cd uitkomt worden er in een paar dagen meer dan 300.000 van verkocht!

my a-didas!Je eerste twee singles worden nummer één hits en voordat je het weet wordt er een gecovered door de Sugababes (hiero). Jochies van twintig in een Adidas-trainingspak, vereerd als de nieuwe Mozart! Dat moet vrij absurd voelen.

Maandag staan de Arctic Monkeys in een - ongetwijfeld kolkende - Melkweg; de kaartjes van 13 euro doen inmiddels meer dan 70 op internet en zaterdag start de voorverkoop van hun Paradiso-concert in mei.

Op Paradiso.nl staat al: er kunnen maximaal 2 kaartjes per persoon gekocht worden.

De nieuwe Beatles? De nieuwe Oasis? Misschien de nieuwe La's?

Of roep je boven je bord boerenkool: don't believe the hype? What say you?

Hans [10:12]

[ donderdag 23 februari 2006 ]

 

roze popHet muzikale equivalent van de WK 1974 - een gebeurtenis waarover velen nog altijd bijzonder verontwaardigd zijn - is natuurlijk Pinkpop 1987.

The Smiths kwamen, ondanks alle aankondigingen, toch niet opdagen. Wat een teleurstelling!

Zo is het equivalent van een alsnog gewonnen wedstrijd van onze jongens tegen de Duitsers dan ook dit bericht:

Morrissey op Pinkpop 2006!

Vreemd genoeg nog geen officiële aankondiging op Pinkpop.nl. Zo merk je toch dat Jan Smeets wat langzamer is dan zijn voetbalbroer.

(wel wat vergezocht hè, deze)

Hans [14:56]

[ dinsdag 21 februari 2006 ]

 

Iets zegt mij dat deze platenverkoper meer met Nederlandstalig werk heeft dan met Prince.

single luck

Had u zijn nieuwe single al gehoord? Herr Meijer wel.

Hans [21:48]

[ maandag 20 februari 2006 ]

 

clapveeHet moet niet leuk zijn voor de jongens van Clap Your Hands Say Yeah. In elk artikel dat over ze geschreven wordt, lees je weer dat ze zo lijken op de Talking Heads.

Gisteravond speelden ze in de Melkweg. Het is een goeie band met een goeie sound, maar toch raakte ik snel verveeld.

Het geluid van de band zit prima in elkaar; veel gitaarlagen over elkaar heen, daar ben ik dol op. Ik dacht bij het tweede nummer, hee, da's Take The Skinheads Bowling (mp3).

Maar de zanger jengelt overal op dezelfde toon doorheen. Als een kind dat om een snoepje zeurt. Zijn nasale geluid lijkt zo op dat - daar is tie weer - de Talking Heads' David Byrne dat ik steeds dacht: da's REM meets Talking Heads, dat zijn The Pixies meet Talking Heads enzovoorts.

R. zei bij een bepaald nummer: ha, da's net New Order. En inderdaad: New Order meets...

Dat New Order-achtige nummer heet In This Home On Ice, het staat hier. Je vindt het vast leuk!

Tenminste, als je van de Talking Heads houdt.

Hans [22:26]

[ zondag 19 februari 2006 ]

 

viva liz frazier!Soundtrack van dit weekend: Song To The Siren.

Het lied van Tim Buckley (zie hem het spelen) werd in de vroege jaren tachtig - zoals elke dertiger denk ik wel weet - gecovered door This Mortal Coil (fragment).

Nu is er nóg zo'n mooie versie, van The Czars. Luistert u zelf (mp3).

Hans [18:38]

[ zaterdag 18 februari 2006 ]

 

Soms verandert een plaat je leven. Een zin, die je een bepaalde richting induwt.

Wie geluk heeft, ontmoet een paar mensen mensen die je leven veranderen. Zo iemand was voor mij Gerda. Twintig jaar geleden begreep ze me eerder dan ik dat zelf deed en ze hielp me de goede richting in. Door de jaren heen bleef ze zo iemand met wie je uren kon blijven praten over de dingen die er echt toe doen, en dat je dan weer helemaal opgeladen was.

Deze week overleed ze, toch nog plotseling. Ik heb zitten denken, maar ik weet geen lied om haar hier mee te eren. Ze heeft geprobeerd om me ervoor te interesseren, maar requiems zijn bij mij niet blijven plakken. Dus ik moet het met woorden doen, al had het nu eigenlijk wel mooi gepast.

Dit weblog schrijf ik om te bewaren waar ik mee bezig ben. Meestal is dat muziek.

Maar nu stroomt mijn hoofd over met mooie herinneringen aan deze wijze, inspirerende vrouw, en met verdriet omdat Gerda veel te vroeg is doodgegaan.

Hans [10:42]

[ woensdag 15 februari 2006 ]

 

wilde about oscarIk bekijk de statistieken van dit blog regelmatig om te zien hoe mensen hier terechtkomen. De meeste via bookmarks, dat is natuurlijk prachtig.

Zo nu en dan staat er een nieuwe link tussen, het is dan altijd interessant wat mensen schrijven over Dertigers. Zo moest ik zopas vreselijk lachen om iemand die Dertigers als voorbeeld nam om Spinvis flink af te zeiken.

Deze week ben ik plezierig verrast; de Dutch Bloggies, zeg maar een soort Nederlandse Oscar maar dan met nét iets minder status, hebben de nominaties bekend gemaakt nadat mensen hun favoriete blogs mochten doorgeven in verschillende categorieën.

De hoogste vijftien zijn genomineerd en verdomd: Dertigers staat in het lijstje muziekblogs. Ho! Stil! Wacht! Stop! Je hoeft niet meteen te gaan stemmen want het is geen publieksprijs - een deskundige jury bepaalt wie de prijs wint.

ijskoud de besteNou ben ik natuurlijk gekozen omdat ik over ouwe meuk als Morrissey, Joy Division, Tom Waits, David Bowie en de Talking Heads schrijf, maar ik voel ineens een onverklaarbare aandrang om over nieuwe, hippe bandjes te schrijven! Over de Arctic Monkeys! En over Clap Your Hands Say Yeah!

Gelukkig heb ik voor beide concerten tickets in huis, dat komt dus dik in orde. Maar welke megahippe dingen heb ik nog meer over het hoofd gezien? Uw suggestie graag in het reactievak!

Hans [08:23]

[ zaterdag 11 februari 2006 ]

 

Hij is binnen!ticketmaster

Vanochtend voor dag en dauw opgestaan en om negen uur stonden we voor het postkantoor, dat om tien uur openging.

Ik heb me in de kou nog wel staan afvragen waarom ik in deze tijd van snelle internetverbindingen nog de deur uitga voor kaartjes, maar ik wil ze voor dit concert gewoon fysiek in handen hebben.

Het ging nog bijna even fout; de baliemedewerkster tikte "morre" in, maar na mijn verbeten "het is met een i, met een i" rolde er toch een rijtje tickets uit.

Bytheway, ik kwam deze week nog een leuke download tegen. Zoals je misschien weet hebben The Smiths remixen altijd afgekeurd (meer), maar ik ontdekte dat The Sparks, één van Morrissey's favoriete bands, een remix hebben gemaakt van Suedehead.

Knip- en plakwerk, maar zo te horen wel met de originele master - dus blijkbaar met instemming van de maker. Hiero, als mp3.

Laat trouwens even weten hoe jij aan je kaartje gekomen bent!

Hans [11:27]

[ vrijdag 10 februari 2006 ]

 

alles naar de knoppenJa, ik ben er laat mee, maar sinds een week of twee luister ik regelmatig via het web naar Studio Brussel. Ervaren luisteraars, wat mag ik daar niet missen?

Anyhoo, ik hoorde er nu al een paar keer deze aardige mashup. Of bootleg, whatever.

In mijn zoektocht naar een goeie mp3 op het net kwam ik er al snel achter dat hij ook gewoon op 3FM wordt gedraaid. Nou ja, voor wie hem nog niet kent dan.

Hans [00:53]

[ woensdag 8 februari 2006 ]

 

Tom, bedankt:

MORRISSEY KOMT NAAR AMSTERDAM
(integraal persbericht van Mojo)

Eén van de meest invloedrijke iconen in de wereld van de alternatieve Rock, Morrissey, komt samen met zijn band naar Nederland. Op 10 april 2006 treedt hij, in het kader van de tour rondom zijn nieuwste CD 'Ringleader of the Tormentors', op in de Heineken Music Hall, te Amsterdam. De voorverkoop voor het concert van Morrissey begint aanstaande zaterdag 11 februari 2006.

The Smiths, met hits als 'This Charming Man' en 'Panic', waren in de jaren '80 ongetwijfeld de meest aanzienlijke indieband van Groot Britannië. De bandleden waren ware sterren, zo ook frontman en lead-singer Morrissey, die na het uiteenvallen van The Smiths in 1987 verder ging als solo-artiest. Dat Morrissey, ofwel the Mozzer, nog steeds een schare trouwe fans heeft, staat als een paal boven water. Stephen Patrick Morrissey, geboren op 22 mei 1959 te Manchester (UK), heeft inmiddels 8 soloplaten op zijn naam staan, waarvan de laatste uit zal komen op 3 april 2006. De eerste single hiervan, genaamd, 'You Have Killed Me' zal vanaf 27 maart aanstaande in de winkels liggen.

Morrissey's eerste twee solo-singles, 'Suedehead' en het prachtige 'Everyday Is Like Sunday' werden hits, alsmede zijn debuut solo-album 'Viva Hate'. Maar na het verschijnen van zijn plaat 'Kill Uncle' en diverse uitspattingen in de media, werd er door de Britse critici ernstig getwijfeld aan het toekomstige succes van Morrissey. Volgens hen zou hij nooit kunnen tippen aan het succes dat hij had samen met Johnny Marr tijdens de gloriejaren van The Smiths. Maar Morrissey bewees het tegendeel. In 1992 brak Morrissey door in Amerika; hij verkocht zelfs de Hollywood Bowl in Los Angeles sneller uit dan de Beatles. Hij bereikte snel zijn eerste Top 50 single in de Amerikaanse Charts, met 'The More You Ignore Me, The Closer I Get'.

Diverse succesvolle albums volgden. Zijn laatste album tot nu toe verscheen in 2004 en is genaamd 'You Are The Quarry'. Het nieuwe album 'Ringleader Of The Tormentors', welke uitkomt op 3 april, is geproduceerd in Rome samen met Tony Visconti (die ook platen produceerde voor David Bowie en T-Rex). De plaat is anders dan zijn voorgangers en staat bol van sexuele, vurige en levendige songs. Morrissey stond voor het laatst op de Nederlandse planken op 22 oktober 1999 in Tilburg, maar zéker is dat het, zeven jaar later, op 10 april 2006 nóg warmer zal worden in de Heineken Music Hall!

MORRISSEY

10 april 2006
Heineken Music Hall, Amsterdam
Entree: € 39 (excl. servicekosten)
Aanvang: 20.00 uur.

Kaartverkoop start aanstaande zaterdag 11 februari om 10.00 uur door Ticket Service via de 150 grotere postkantoren, 100 grotere Free Record Shops, VVV's en GWK's, AUB
Ticketshop, 0900-3001250 (45 ct.p.m), www.ticketservice.nl en de bekende voorverkoopadressen.

Hans [12:43]

 

de fiets associatieIk kan de komende drie keren weer extra gemotiveerd hardlopen: DFA Records (van onder meer LCD Soundsystem) heeft drie hele fijne mixen online gezet.

Muziek van onder meer Radiohead, Jonathan Richman, DAF, Soulwax, Giorgio Moroder, !!! en zelfs een nummer van Lipps Inc. dat niet Funkytown is. Dan wéét je dat -ie gemaakt is door een freak!

Gratis te downloaden, en wel hier. Dan fluks in de nano en rennen maar.

Hans [10:22]

 

Met dank aan Stereo is hier de derde track die van Morrissey's aanstaande cd gelekt is:

Dear God Please Help Me.

Hans [09:04]

[ dinsdag 7 februari 2006 ]

 

the tracks of my tearsMore Morrissey Mayhem: er staat weer een nieuw nummer online. Sterker nog: het is de nieuwe single You Have killed Me, met het hoesje erbij.

Klikt u hier.

En dan kwam ik nog wat ouwe koek tegen. Ouwe koek, maar zeker de moeite waard. Een sessie die hij in 2004 voor de BBC deed met twee Quarry-nummers (deze en deze) en een versie van Shoplifters Of The World Unite.

En dat is bijzonder, want het origineel komt nog uit de Smiths-tijd. In sooperdooper geluidskwaliteit, en wel hier.

Hans [00:01]

[ maandag 6 februari 2006 ]

 

Je kent dat wel; er komt een leuk concert aan en je kunt vrij goed inschatten wie uit je vriendenkring daar ook wel oren naar zal hebben.

Wel, nu blijf ik bellen, want dit vindt zo'n beetje iedereen leuk: Strips in Stereo in Paradiso.

Veertien striptekenaars hebben van evenzovele Nederlandstalige nummers, waar onder veel klassiekers, een stripversie gemaakt. Er komt een boek-met-cd van uit, maar op 11 maart worden ze allemaal live gespeeld door de originele artiest, waarbij meteen de stripversie wordt vertoond op een videoscherm.

En het zijn niet de geringste namen! Raymond van het Groenewoud, Spinvis, Henny Vrienten die Is Dit Alles speelt - alleen al dáárvoor zou ik willen gaan!

Hier is een geinige banner, zoals het de stripwereld betaamt.

strips in stereo

Kan ik bovendien het nieuwe stripalbum van Maaike Hartjes laten signeren, want ik vind die meid geweldig.

Hans [21:59]

[ zondag 5 februari 2006 ]

 

ook weer van Peter SavilleHet is wat laat, maar 24 jaar na de release vroeg ik me eindelijk eens af waarom Orchestral Manoevres in the Dark dat vreemde intro van Maid of Orleans heeft laten zitten voor de singleversie.

Het blijkt overigens ook voor de componist moeilijk dansen op dat nummer.

Hans [22:39]

[ zaterdag 4 februari 2006 ]

 

Toen ik gistermiddag tóch op het postkantoor moest zijn, gelijk maar even gevraagd of niet toevallig....

Maar nee.

no ticket to ride

Hans [11:13]

[ vrijdag 3 februari 2006 ]

 

i scream...en meer Morrissey fever. Er is een track van zijn nieuwe album Ringleader of the Tormentors - waarvoor overigens een eigen url is geregistreerd - gelekt, en die staat online. Heavy introotje, met Oosterse invloeden wat terugslaat op de politieke tekst.

Download I Will See You In Far-off Places, het openingsnummer van het nieuwe album.

Hans [00:01]

[ donderdag 2 februari 2006 ]

 

boehoeVanwege een vreselijk drukke week pas nu een terugblik op de Koekwis van afgelopen zondag.

Zó laat zelfs, dat weblog ConXies er al een verslagje over heeft geschreven!

Ik was met Q. (klik, midden op de voorplaat) de maker en kan je de moord en brand-ronde nog eens laten horen. Veertig maal de climax van een nummer, waarbij de artiest vol emotie de longen uit zijn lijf schreeuwt in een onvervalste oerschreeuw.

Het is de bedoeling dat je in de vijf minuten die de ronde duurt, zoveel mogelijk artiesten en titels opschrijft. Veel succes, hier staat -ie als mp3!

En hulde aan Q. die de naam voor de porno-ronde bedacht: How Deep Is Your Throat. Al had -ie achteraf natuurlijk ook Summer of Soixante-Neuf kunnen heten.

Hans [19:56]