[ maandag 27 maart 2006 ]

 

nog lang niet klaar! wáár vind ik jan pijnenburg?!Een fantastische avond, de Lowlands Bookstore afgelopen vrijdag in De Melkweg. Opgegroeid als we zijn met het idee dat uit Nederland maar weinig goeds kan komen (wie leest niet regelmatig in recensies een zin als "dit is zo'n zeldzame, on-Nederlands goeie plaat"), werd het tegendeel deze avond wel heel erg bewezen.

Toevallig was ik eerder op de dag door een nieuwe collega (een twintiger) geïntroduceerd aan de Nederhop van Opgezwolle en Kubus en dat vond ik al helemaal niet verkeerd. Vooral de b-b-b-bonustrack van die laatste bleef hangen; helaas kan ik die niet zo snel online vinden.

Mijn project voor de avond was om mijn Doe Maar-cd te laten signeren. Stond Henny Vrienten vorige week nog in Paradiso, deze avond stond CCC Inc. in De Melkweg. Ernst Jansz en Jan Hendriks waren erg vriendelijk en ietwat verbaasd dat ik Klaar, hun laatste, de beste cd vind. "Komt zeker omdat die andere eigenlijk lp's zijn", zei Ernst nog. Maar het is waar; hun beste nummers komen natuurlijk uit de eighties, maar als compleet album vind ik Klaar geweldig.

make sure you're connectedOver de rest van de avond kan ik je verwijzen naar Herr Meijer's blog, die met mijn held Bart Chabot aan de Popquiz a Gogo mocht meedoen. Team Druk & Drukker, maar wie was er wie?

Het stierf van de bekende Nederlanders, en zo botste ik op een gegeven moment tegen een of andere lange kerel op. Ik keek omhoog en zei: Hee, jij bent toch Anton Corbijn? Uit Groningen? Wat zeg je tegen iemand wiens werk je bewondert?

Ik vraag elke muziekliefhebber van zijn generatie of die Joy Division ooit live heeft gezien. Inmiddels weet ik het van twee, en bij Corbijn kon ik daar toch wel gevoegelijk van uitgaan. We hebben het er even over gehad; het blijft vreemd om met bekende Nederlanders te praten. Jij kent hen wel, maar zij jou niet.

Tenslotte nog even wezen kijken bij de Nederdance van Kraak & Smaak. Die hebben een lekker cd'tje en ik heb heerlijk gedanst. Maar toen de zangeres op een gegeven moment aan de half gevulde zaal vroeg waarom we niet wat verder naar voren kwamen - "of zijn jullie soms bang ofzo?!", toen kromden de tenen in mijn schoenen.

Ik dacht weer even - oh, wat vreselijk Nederlands!

Hans [18:28]

[ donderdag 23 maart 2006 ]

 

klik voor een aardige cover van girlfriend in a comaInterviews met popsterren; kan het saaier? Er zijn er maar weinig die überhaupt iets interessants te melden hebben. Ik kan je uit het blote hoofd alleen interviews met de Pet Shop Boys (och, déze) en met Morrissey (take your pick) aanbevelen.

Een paar dagen geleden verscheen dit verhaal in The Guardian, schrijver Douglas Coupland interviewt Morrissey. Leuk om te lezen terwijl je de Ringleader-stream naar binnen slurpt!

En voor als je de plaat omdraait, is hier een interview met prodjoeser Tony Visconti, getiteld Bolan, Bowie, Morrissey and me.

Maar ik ben eigenlijk wel benieuwd. Wie kan er een link naar een echt onderhoudend gesprek in het reactievak plakken?

(klik op het plaatje voor een aardige coverversie)

Hans [23:29]

[ dinsdag 21 maart 2006 ]

 

mel torment

Heb je 'm inmiddels al eens in zijn geheel gehoord? Je kunt Ringleader of the Tormentors vanaf vandaag als stream beluisteren op Morrissey's Myspace-pagina.

Ik heb hem nu een paar keer gehoord en hoewel er een aantal prachtig mooie nummers opstaat (Dear God Please Help Me, At Last I Am Born, Life Is A Pigsty) moet ik bekennen dat ik er meer van had verwacht. Het is een degelijk album hoor, maar er staan naar mijn zin nét iets teveel rommelige nummers op.

Mijn eerste indruk is dat deze plaat sneller moest worden geschreven dan You Are The Quarry; hoewel er met de productie niets mis is, klinken sommige nummers gewoon wat geforceerd (In The Future When All's Well, The Father Who Must Be Killed, On the Streets I Ran).

Hij is vergelijkbaar met zijn voorganger, maar die heeft nét wat meer nummers die me echt raken. Maar goed, wellicht is het een groeiplaat dus ik klik de stream nog maar eens aan. Vanaf morgen is -ie in Amsterdam trouwens al te koop, is me verteld.

Maar wat vind jij van de plaat?

Hans [20:32]

[ zondag 19 maart 2006 ]

 

geen gastoptreden van Miles denk ikEn daar botsen we op een ander fossiel uit de jaren tachtig: eind deze maand staat Scritti Politti in de kleine zaal van Paradiso. Herinnert u zich die nog nog nog?

Want ze hadden een paar geweldige nummers. The Sweetest Girl (mp3), Absolute, The Word Girl en Wood Beez (fragment), to name but a few.

Ik heb het succesalbum Cupid & Psyche 85 als scholier nog gekocht en 'm onlangs voor een paar euro op cd aangeschaft. Wat het bijzonder maakt, is dat dit volgens de Paradiso-site het eerste en laatste optreden in 25 jaar zal zijn. Wikipedia schrijft echter dat er eerder dit jaar een Londens optreden is geweest, maar dat was dan wel het eerste sinds 1980.

Hmm... zou het de moeite waard zijn?

Hans [12:50]

[ zaterdag 18 maart 2006 ]

 

reïnkanarieWhoa! Flashback naar de jaren tachtig!

Ken je dat, zo'n lied dat jaren en jaren in een la, ergens in je hersenen zit opgeborgen en dat die dan ineens opengaat?

Gisteren viel ik tijdens het zappen in een interview met The Rainbirds. Ik neem het je niet kwalijk als je ze niet kent, ikzelf had al twintig jaar niet meer aan ze gedacht. Zo'n bandje met lange regenjassen, dat zich vernoemde naar een plaat van Tom Waits.

Maar wat een leuk hitje hadden ze. En die heb ik ergens in een krocht van het net gevonden; hier staat Blueprint (update: als -ie niet meteen laadt kun je het later nog eens proberen).

Hans [09:15]

[ donderdag 16 maart 2006 ]

 

klik voor de e-cardNu 10 april ras naderbij komt, kan ik melden dat Morrissey's concert in de Heineken Music Hall inmiddels is uitverkocht. Ik moet nu dus écht m'n slaapzak naar de stomerij brengen, anders sta ik straks niet vooraan.

Wie na de ongetwijfeld euforische ervaring nog even door wil gaan, kan die dag vanaf 23.00 uur terecht in Akhnaton in Amsterdam (alle details).

De organisatoren van de afterparty, die me gevraagd hebben dit te melden, moeten toch even laten weten hoe ze zo snel van het concert (in de Bijlmer) naar Akhnaton (in het centrum) gaan komen. Gaan jullie de toegift missen? Want dat wordt vast There Is A Light That Never Goes Out.

Of zou er ditmaal een ander nummer als laatste worden gespeeld?

Hans [18:51]

[ zondag 12 maart 2006 ]

 

een stripavond zonder paaldansenGisteravond Strips in Stereo meegemaakt. Een jaar geleden bedacht een paar striptekenaars dat het leuk zou zijn om Nederlandse nummers te "verstrippen" en daar een avondje van te maken.

Dat liep beter dan gedacht en zo zagen we gisteren in een uitverkocht Paradiso Boudewijn de Groot, Spinvis, de Osdorp Posse en Bennie Jolink hun nummers spelen terwijl op een enorm scherm de stripversies werden vertoond.

Ook veel onbekende nummers waren de moeite waard. Guido Belcanto, met een haardos als ware hij de Lion King zelf, kreeg moeiteloos de hele zaal mee en Leon Giesen had gewoon een prachtig nummer geschreven.

Maar het hoogtepunt was natuurlijk Hennie Vrienten, die Is Dit Alles speelde. Hoe vaak kun je hem dat nog zien doen? De organisatoren vertelden na afloop dat het zo onverwacht was dat hij wilde meedoen, maar aan de andere kant moet het voor hem ook geweldig zijn om zijn lied in een bomvol Paradiso te kunnen zingen. Ik wilde wat fotootjes maken, maar heb uiteindelijk het hele lied gefilmd.

De eerste twee minuten staan hier. Ik heb gecomprimeerd wat ik kon (DivX geïnstalleerd?), maar minder dan 10 MB is het niet geworden.

Ik had een paar keer het gevoel in het hart van de Nederlandse muziekcultuur te zitten: naast Is Dit Alles werd Malle Babbe gespeeld door schrijver Boudewijn de Groot en een al te geroutineerde Peter Koelewijn speelde zijn Kom van dat Dak Af. Dat deed me allemaal best wel wat.

Gelukkig zat er nog een vette knipoog in Gerrit de Jager's stripversie van het laatste nummer: Jan Jansen z'n vrouw verscheen er nog even op het dak van het Hilton, maar de smeekbede aan Herman Brood werd helaas niet verhoord.

Hans [20:51]

[ donderdag 9 maart 2006 ]

 

klik voor hulp!Zo, en nu even wat anders. Deze blog had al ooit de bijnaam Spinvis Gazette en er wordt momenteel gesproken van de Morrissey Daily.

Vandaag daarom even de Arcade Fire. Ik vond hier een geinige cover van Bowie's Five Years.

Mag ik dan morgen weer over Morrissey schrijven?

Hans [19:10]

[ woensdag 8 maart 2006 ]

 

Heineken Tour 2006De comments waren me voor: Morrissey komt dus definitief naar Pinkpop (alle details).

Jan Smeets, lukt het nog om Johnny Marr and the Healers te boeken? In een of andere partytent is toch nog wel ruimte?

Inmiddels is er alweer een nummer van Morrissey's nieuwe cd te beluisteren. Hier is To Me You Are A Work Of Art. Ikzelf ben niet meteen om; wat vind jij ervan?

Hans [19:57]

[ dinsdag 7 maart 2006 ]

 

spingarenMet alle consternatie rond Morrissey is die andere vaste gast in dit programma, Spinvis, lelijk in de verdrukking gekomen. Maar daar komt nu verandering in.

Volgende week namelijk komt er alweer nieuw werk van hem uit. De honderdste release op het Excelsior-label verenigt generaties. Spinvis heeft namelijk een plaat gemaakt met dichter Simon Vinkenoog.

Ik denk niet dat er veel dertigers zijn die Vinkenoog niet kennen, maar twijfel je, bel dan je ouders even.

En stuur ze gelijk deze link! Want behalve alle details vind je hier ook de hele cd ter beluistering. Hij heet Ja!, en dat is een toepasselijke titel voor deze verkiezingsdag.

Hans [23:32]

[ maandag 6 maart 2006 ]

 

06-nummerMMVI. Zoals hiernaast afgebeeld, is dat al maanden het enige dat Morrissey's officiële site te melden heeft.

Verder is er niets, je kunt alleen je e-mailadres invullen. Dat heb ik maar gedaan; zo hoef ik niet om de haverklap te klikken om vier triestige letters te zien staan.

Vandaag kreeg ik een berichtje van MorrisseyMusic: de clip van de nieuwe single You Have Killed Me is uit. Hoewel het geen wereldschokkend lied is, is het catchy genoeg om ongemerkt tien keer achter elkaar te draaien. En vervolgens de hele dag te neurieën. Althans, dat heb ik gemerkt. En mijn omgeving ook.

Oh, en de clip? Die is hartstikke leuk. Ik kan me voorstellen dat Harry van Hoof, die op het moment van opname in de coulissen stond, zich ietwat zenuwachtig stond af te vragen hoe Teach-In het hierna zou doen. Klikt u hier.

Hans [21:22]

[ zondag 5 maart 2006 ]

 

21 gramsUurtje over? Dan heeft BBC Radio 2 wat aardigs voor je. Gisteravond zond het station een radiodocumentaire uit over Gram Parsons met daarin niet eerder uitgebrachte opnames.

Vaak gebruiken platenmaatschappijen previously unreleased recordings als extra verkoopargument. Vaak blijkt er echter een goede reden te zijn waarom die opnamen nooit eerder zijn gebruikt.

Kijk dus zelf maar of het de moeite waard is; je kunt de uitzending hier nog een paar dagen beluisteren.

Nog wat nutteloze informatie overigens: Gram Parsons en Herman Brood zijn op dezelfde dag geboren. Altijd goed om te weten.

Hans [14:13]

[ woensdag 1 maart 2006 ]

 

no more heroesBehalve dat van Morrissey, is er nóg een concert waar ik reikhalzend naar uitkijk. 29 Maart staat in De Melkweg het Duitse Wir Sind Helden.

Ongemerkt blijk ik hun cd Von Hier An Blind het meest te draaien. En niet alleen omdat ik 'm van mijn lieve (half-Duitse) vriendin heb gekregen.

Wie van ongecompliceerde gitaarpop houdt met wortels in de new wave en jij-en-ik teksten die over echte dingen gaan, zit goed bij de Helden. In Duitsland zijn ze dan ook mega en verkopen ze stadions uit.

En ja, ze doen denken aan Nena. Ten tijde van de Neue Deutsche Welle vond ik hun Leuchtturm en Fragezeichen overigens geweldige nummers.

Maar goed, terug naar Wir Sind Helden. Ken je ze nog niet? Dan zou je Nur ein Wort, Ein Elefant für Dich en het titelnummer Von Hier An Blind (inmiddels regelmatig op Kink FM) eens moeten beluisteren. Hier staan ze.

ARD? ZDF? WDR?Ze waren al eerder in Nederland, we zijn onlangs in Tivoli gaan kijken maar ik wil nog een keer. Want ik blijf het catchy Nur ein Wort (realvideo) maar meeneurieën en ik wil 'm dan weer meebrullen.

Over die ouwe Deutsche Welle gesproken trouwens, ik denk dat mijn favoriet uit die tijd Dreiklangsdimensionen (remix) van Rheingold was. Welke singles van toen heb jij nog in de kast staan?

Hans [20:24]