[ maandag 28 augustus 2006 ]

 

captain handOkee mensen, hoe was het? Did he please the press in Belgium (of op z'n kissthisguys: did he please depressing Belgians?).

Ik vind het jammer dat ik er niet bij kon zijn maar omdat ik bij het concert van april - uit dezelfde tour - al zo'n beetje helemaal vooraan stond kan ik er goed mee leven. Al had ik de toegift, Stop Me If You Think You've Heard This One Before en Now My Heart Is Full heel graag willen meebrullen.

Maar ik ben heel benieuwd hoe je het vond!

Hans [21:54]

[ donderdag 17 augustus 2006 ]

 

guitar manDertigers is soms een geoliede pr-machine. Maar ik doe het graag hoor, zeker als het een nieuwe bijdrage aan de Spinvis Gazette betreft.

Wie na Lowlands even geen snoeiharde gitaren meer kan horen, spoedde zich volgende week, vanaf 29 augustus naar Bellevue in Amsterdam.

Daar staat hij tot en met zaterdag 2 september (maar niet op de 1e) met het kamerorkest Rosa Ensemble de voorstelling Vaandragers te spelen. Alle details vind je hier.

Hans [19:33]

[ zaterdag 12 augustus 2006 ]

 

klik voor het origineelAl sinds enkele jaren staat Dertigers zo nu en dan bekend als Spinvis Gazette. Zo ook vandaag, want vanavond bevond ik mij in een kleine maat circustent: Spinvis speelde op de Parade.

Het was wel wat lastig om op het bonte festivalterrein de juiste tent te vinden, maar toen A. een willekeurige voorbijganger vroeg waar we moesten zijn voor Spinvis, wist Erik de Jong vrij zeker dat we in die tent daar rechts moesten zijn.

In het AT5-programma De Zwoele Stad had Spinvis al verteld over het programma van vanavond, De Suikerklok. Een verhaal, gebaseerd op een boek van de Portugese schrijver Michael Magio (die volgens Google overigens een lange-afstandsloper is), waarbij de negenkoppige band een paar Spinvis classics speelt en er een grote rol is weggelegd voor Simon Vinkenoog.

Ik had er al op gehoopt, en inderdaad: het prijsnummer van de avond was het prachtige Flamingo. Dit Oosters aandoende nummer, dat bij eerdere concerten nog niet helemaal uit de verf kwam, werd vanavond gespeeld werd zoals het is bedoeld: slepend, mysterieus, kronkelend en ellenlang.

Hoewel al eerder als extra track te vinden op de cd-single van Het Voordeel van Video, is het nummer deze week ook zelf als single uitgekomen. Voor de treinspotters: hij doet dus een How Soon Is Now. Nog steeds erg de moeite waard om te kopen, want als dubbelzijdige dvd/cd staat de schijf boordevol video's (zoals deze) en er staan ook weer wat nieuwe nummers op (details). Wellicht zit daar dan weer de volgende single tussen!

Het optreden werd overigens gefilmd, naar mij later werd verteld voor een documentaire over Simon Vinkenoog, die ergens in september door de KRO zal worden uitgezonden. Met een beetje mazzel zit daar een flinke lap Flamingo in, want in het vlammende coda brak onze dichter ook nog in gedicht uit.

Hier kun je het nummer overigens horen, vanaf 15 minuut 30.

(klik op de foto voor het origineel, dankjewel A.)

** update ** Je kunt De Suikerklok inmiddels in zijn geheel beluisteren, en wel hier - Flamingo begint op zo'n 32 minuten.

Hans [00:54]

[ vrijdag 11 augustus 2006 ]

 

not-so modernWe zijn inmiddels weer veilig terug in Amsterdam, dank voor alle Berlijn-tips. Ook tijdens de terugreis zat de stemming er goed in, want ik was iets heel aardigs tegengekomen.

Wie herinnert zich niet Modern Talking, dat in de eighties de hitlijsten teisterde met You're My Heart, You're My Soul, Atlantis is Calling (SOS for love) en natuurlijk het overgetelijke Geronimo's Cadillac.

De blonde helft van het duo, Dieter Bohlen, is nog altijd een grootheid in Duitsland. Hij produceert hit na hit en als jurylid van het Duitse Idols is zijn roem opnieuw op een hoogtepunt.

Daarom heeft een uitgever brood gezien in een autobiografie van Dieter. Sterker nog: er is ook een audioversie van, waarvoor Dieter een box met vijf cd's heeft ingesproken.

Wat moet dat een mens goed doen. Meer dan vijf uur over jezelf lullen en dat mensen er nog voor betalen ook. Maar wie kóópt zoiets?

Wel, ik.

Want ik zag de box in Berlijn op een marktje liggen en heb gevraagd of ik 'm voor één euro mocht meenemen. Dat was geen enkel probleem. Vervolgens hebben we ons dagen verheugd op het moment dat disc 1 de autoradio inkon.

Het zijn prachtige verhalen. Het is helemaal duidelijk dat Bohlen zijn muziek alleen maar als commercieel product ziet, maar vooral de vriendin van mede MT-lid Thomas Anders bracht het duo van het ene Spinal Tap-moment in het andere.

Een mooi stukje trivia is dat Dieter zijn eerste zoon Mark heeft genoemd. Jazeker, die is vernoemd naar...

Hans [18:22]

[ zondag 6 augustus 2006 ]

 

unloggedVerdammte Scheiße! Ik zit hier nu toch al enige tijd in Berlijn en het ziet er niet naar uit dat ik de muzikale queeste die ik mezelf had opgegeven, tot een goed einde zal weten te brengen.

Mijn favoriete Duitstalige cd is Unplugged van Herbert Grönemeyer. Hij heeft door de jaren heen prachtige muziek gemaakt, maar zich vaak laten beinvloeden door het geluid van het moment. Gevolg is, dat zelfs zijn beste nummers nu vaak hopeloos verouderd klinken.

Het eerste niet-Engelstalige MTV Unplugged-optreden was van hem, en nu speelde hij al zijn klassiker met gewone instrumenten. Resultaat was eindelijk die tijdloze cd.

Ik heb 'm de afgelopen drie jaar heel, heel vaak gedraaid en nu wilde ik het optreden ook wel eens zien. Ik had gehoopt de VHS-band hier in Berlijn op de kop te kunnen tikken - want hij is nooit op dvd uitgebracht, net zomin als het Unplugged optreden van Nirvana overigens - maar geen enkele platenboer heeft 'm. En het is nou net de sport om hem niet via Amazon te kopen.

Daarom heb ik vandaag dan maar de in mijn ogen ultieme Berlijn-cd aangeschaft. Ik had alle nummers al, maar op de soundtrack van Christiane F - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo staan al die indringende Bowie-nummers bij elkaar. We zijn hier nog een paar daagjes, iemand nog een tip?

Hans [21:23]