[ maandag 26 februari 2007 ]

 

inner city and the suburbsHeb je gisteravond bij de VPRO het themaprogramma over 25 jaar hiphop in Nederland gezien? Er werden onder meer fragmenten vertoond uit de docu Big Fun In The Big Town (1986), waarin de VPRO-delegatie hotte rappers uit die tijd bezoekt.
Grandmaster Flash die door Marcel Vanthilt wordt geïnterviewd en daarbij scratchen demonstreert. Doug E Fresh! LL Cool J die nog bij zijn oma woont! Run DMC! En beelden van een studio-optreden van Public Enemy uit 1987 dat nog altijd van het scherm afvlamt! Fantastische tv (en hier staat de docu helemaal).

Vervolgens natuurlijk een discussie door Nederlandse rappers. Als de Nederlandse muziekscene in beeld is, mis ik vaak de urgentie die je zo vaak bij echte profs ziet. Ook hier merkte ik dat tot op zekere hoogte; wel krijg ik bij mensen als Raymzter en Pete Philly (wat een plaat!) heel duidelijk een real thing-gevoel.

Verder was er een oud interview met Ice Cube te zien, na een optreden in Nederland. Hij vertelt dat, hoewel Nederlandse jongeren een heel andere achtergrond hebben dan hij, hij verwacht dat zijn Nederlandse fans hiphop zullen gebruiken om hún situatie over te brengen. En zo'n Nederrapper zei het daarop precies: er zijn nu rapcrews in plaatsen als Uden. En zo is het maar net.

Overigens heb ik snel een aantekening gemaakt toen Grandmaster Flash zei dat hij vaak Take Me To The Mardi Gras van Bob James gebruikt. Die heb ik inmiddels binnengeslurpt en als je hetzelfde doet, hoor je inderdaad een heel bekend fragment...

Hans [18:58]

[ maandag 19 februari 2007 ]

 

maar dat is geweldig, mikeAltijd goed voor je ego: geïnterviewd worden. Zelfs al krijg je de vragen toegemaild en moet je de antwoorden zelf typen :-)

Het interview staat deze week op de site 50JaarPophistorie.nl en ik kan alvast verklappen dat ook Morrissey daarin nog voorbij komt :-)

Hans [21:38]

[ zaterdag 10 februari 2007 ]

 

het cassettehoesjeOmdat ik net in een krocht van mijn harde schijf de instrumentale versie van Prefab Sprout's When The Angels tegenkom (die staat ook online), ben ik op zoek gegaan naar nieuws over de op stapel staande reissue van Steve McQueen uit 1985.

Dat is nou echt zo'n warme deken van een plaat die ik in die twintig jaar altijd ben blijven draaien. Ik heb er alweer acht jaar geleden een ellenlange pagina over geschreven.

Wel, lo and behold - die nieuwe editie komt eraan in april! Originele producer Thomas Dolby (die er op zijn blog over schrijft) heeft 'm opnieuw gemastered en songschrijver Paddy McAloon heeft voor disc 2 alle nummers opnieuw, akoestisch opgenomen.

Dat is leuk, maar ik vind het wel jammer want ik ben dol op volledige heruitgaven. De singles van Steve McQueen hadden allemaal exclusieve b-kantjes die dus niet aan deze release worden gekoppeld.

Gelukkig kan ik daar met dit blog wat aan doen (niet-fans mogen nu wegklikken). Want hieronder pruts ik een do-it-yourself bonus disc bij elkaar, dan heb je die vast als je in april naar de winkel gaat om het ding op te halen.

When Love Breaks Down
originele hoesje

bonusnummers:
The Yearning Loins
Spinning Belinda
He'll Have to Go
Donna Summer
Real Life (Just Around the Corner)

Faron Young
originele hoesje

Faron Young (Truckin' Mix)
Silhouettes

Appetite
originele hoesje

Heaven Can Wait
Oh, The Swiss!

Goodbye Lucille #1 (Johnny Johnny)
originele hoesje

Wigs
The Guest Who Stayed Forever
Old Spoonface is Back

En dan staat hier nog een mooi concert uit 1985, toen Steve McQueen net uit was. Als je dan even doorklikt, kom je vanzelf uit in die schatkamer waar al het bovenstaande naartoe linkt!

Hans [01:03]

[ woensdag 7 februari 2007 ]

 

purple and rainyLees net alles over Prince's optreden tijdens de Amerikaanse Superbowl, afgelopen zondag.

Elk jaar treedt in de rust van dit mega-sportfestijn een mega-artiest op, wat voor beide natuurlijk enorm prestigieus is. Een paar jaar geleden zag ik een dergelijk optreden van Marvin Gaye (nee, niet live) waarvan ik nog altijd kippenvel krijg: hier zingt hij het Amerikaanse volkslied zó goed en zó subtiel dat het hele publiek aan het einde op de banken staat.

Je weet ongetwijfeld nog van een paar jaar geleden, dat incident rond Janet Jackson en Justin Timberlake. Na al die controverse zal de organisatie dit jaar gedacht hebben: we nemen Prince, dát is pas een safe bet.

Wel, er is dus weer een rel. Amerika is natuurlijk compleet doorgeschoten dus nu lijkt de schaduw die tijdens zijn gitaarsolo werd geprojecteerd erop alsof hij niet alleen zijn gitaar bespeelde.

Bespottelijk natuurlijk, maar dat krijg je als 93 miljoen mensen gaan kijken wat er dít jaar op aan te merken is.

Youtube moet het fragment vanwege de auteursrechten nog verwijderen, maar hopelijk staat ie er nog als je hier klikt. Hier staat de rest van het optreden, want het is natuurlijk altijd leuk Prince weer eens te zien vlammen - en een cover van de Foo Fighters te zien spelen.

Hans [09:12]

[ maandag 5 februari 2007 ]

 

Die arme George. Hij kan nog honderd prachtige nummers schrijven, maar van dat stigma komt hij niet meer af...

ladies and gentlemen

(bytheway klik op de foto voor een errug geinig filmpje)

Hans [20:46]

[ zaterdag 3 februari 2007 ]

 

De grap-van-de-week was gisteravond, bij de popkwis in het Parool Theater.

We kregen - het is tenslotte een krant - een A4'tje met nieuwsfeiten. Later zouden we dan muziekfragmenten horen die we met het nieuws moesten verbinden.

Bericht 1 ging over die gast die als The Joker geschminkt een identiteitspas heeft gekregen.

killing joke

Teamgenoot A. schreef meteen en zonder nadenken op: een Insane Clown passie.

Ach, je had erbij moeten zijn.

Hans [16:36]