[ dinsdag 21 april 2009 ]

 

het orakel van delphicLas net in de late namiddagzon een oude Mixmag en stuitte op de bio van een bandje uit Manchester.

Oh Manchester! So much to answer for!

Delphic viel me op door hun lijstje favoriete danceplaten: Debut van Björk, Tour de France van Kraftwerk en Untrue van Burial - over die laatste lees ik steeds vaker.

Geluisterd, en ja hoor, Delphic klinkt ook alsof ze uit Manchester komen.

Wat een toeval, ze blijken volgende week in Paradiso te staan! Uit de bio op LondonCalling.nl:

Hoe New Order had geklonken als ze anno 2009 nog steeds platen uit zouden brengen? Luister naar Delphic en je krijgt een idee. Het viertal uit Manchester combineert op magnifieke wijze elektronica met pop, acid, indie-rave en euforische techno tot een fijn en dansbaar geheel. De geest van de legendarische Hacienda nachtclub uit Manchester waant door bij het beluisteren van Delphic.

Hier, luister zelf. Dit is de debuutsingle Counterpoint:

En hier staat nog meer leuks. Wat is jouw eerste indruk?

Hans [18:57]

[ maandag 20 april 2009 ]

 

john belushi in animal houseVandaag uit de tweedehandsbakken bij Concerto gevist: Toga Rock II, vol met die heerlijk rommelige Nuggets-garagerock uit de sixties. Ik heb deel 1 al honderd jaar in de kast staan en kon deel 2 - waarvan ik het bestaan niet eens vermoedde - echt niet laten staan.

Want hierop een grote verassing: Shake a Tailfeather van de Five Du-Tones. De wie?

Ja, ik kende het ook niet, maar natuurlijk wel die fan-tas-tisch swingende versie van Ray Charles op de Blues Brothers soundtrack uit 1980. Heb wat zitten googlen en het blijkt dat ook Ike en Tina het hebben opgenomen - sterker nog het zit zelfs in de film.

Dus. Hier - for your listening pleasure: Shake a tailfeather door Ray Charles uit de Blues Brothers-film, en daaronder een paar Toga-classics!Toga!!! hiero, daaro, nog een en tenslotte deze.

Hans [19:07]

[ zaterdag 11 april 2009 ]

 

dj shadow kent er vast ook een heel aantal!Had gisteren met vrienden afgesproken in Utrecht, maar ben wat eerder vertrokken om nog even op mijn gemak langs De Grammophoonwinkel en de Plaatboef op de Oudegracht te kunnen gaan.

In de Plaatboef word ik plotseling aangesproken; ik had G. al een paar jaar niet meer gezien. Hij heeft wat kerels bij zich; ze vormen een platenclub en zo nu en dan bezoeken ze een stad om er samen al die kleine platenwinkeltjes af te struinen. En nu was Utrecht aan de beurt. Wat een goed idee!

G. blijkt een lezer van Dertigers (hoi Ger!) en zo komt het gesprek op SamSam Music in Zwolle, waar ik enkele dagen geleden over schreef. SamSam is net dicht, en het wordt dan ook steeds moeilijker om die leuke tweedehands platenwinkeltjes te vinden!

Wellicht moeten we die eens gaan bundelen op een site, per provincie ofzo. Of is er al een goeie? (update: ja, voor vinyl). Hoe dan ook, aan jou de vraag: welke platen- en cd-winkeltjes ken jij in den lande? Ik doe alvast een aftrap.

(update: aanvullingen van tweedehands platen- en cd-zaken worden toegevoegd; als je je aanvulling of wijziging in het reageervak plaatst, dan neem ik 'm op in de lijst. bedankt!)

Alkmaar
Good times

Amersfoort
De Nootzaak
Velvet Music

Amsterdam
Concerto
Discostars
Gigantic (kleine sectie)
Ins & Outs
Record Friend
Record Mania
Record Palace
Velvet Music

Arnhem
Waaghals

Delft
Plexus

Den Haag
Empire Records
Lalaland
Plaatboef
Rocky Road

Deventer
Koning Willem

Eindhoven
Memory Music

Groningen
Zinnebeeld (citaat van de site: het duurt nog enige decennia voor alles gedigitaliseerd is, maar er wordt aan gewerkt)
Headline

Hilversum
Platenhuis 't Oor

Hoorn
Dropstyle

Leeuwarden
King Kong Records

Leiden
All That Music
Plaatboef
Pieter van Ulden
Velvet Music

Nijmegen
Vinylarchief
Waaghals
Señor Hernandez

Rotterdam
Plaatboef
Songs for Sale

Utrecht
Da Capo
De Grammophoonwinkel
Plaatboef

Venlo
Sounds

Zaandam
Coco Records

Zwolle
Diskid
Minstrel Music

Hans [07:35]

[ vrijdag 10 april 2009 ]

 

Vanwege het Minimal Music Festival vroeg ik hier enkele dagen geleden om tips; dankzij een suggestie van Harm heb ik deze week veel geluisterd naar Jóhann Jóhannsson.

Deze IJslandse componist maakt modern klassieke muziek: met strijkers, synthesizer en sampler. Het toeval wilde dat hij gisteravond in de Melkweg stond. En dus stonden wij daar ook.

De kleine zaal was goed gevuld en ik had al snel het idee dat ik een klassieke versie van Spinvis meemaakte. Mooie geluidslagen, terugkerende pianoloopjes, overlapt met samples. Het deed me enigszins denken aan Arvo Pärt en ook had ik flashbacks naar de mysterieuze sfeer van Twin Peaks.

Hier, beluister zelf een heerlijk, representatief stuk.Prachtig, niet? En die mooie beelden werden achter de muzikanten geprojecteerd.

De mysterieuze sfeer werd nog wel even ruw onderbroken; het optreden was blijkbaar langer dan normaal want de geprojecteerde beelden stopten plotseling en werden vervangen door het Pioneer DVD-speler logo. Dat neemt toch wel iets van de mystiek weg! ;-)

De Melkweg is trouwens geen goede locatie voor een klassiek concert. Anderhalf uur staan is lang, zeker zonder dansen, en in de verstilde momenten hoor je een afzuiger zoemen. De constant vallende plastic bierbekers klonken dan wel weer in tune met het concert.

De meeslepende muziek maakte veel goed en het publiek gaf een bijzonder enthousiast applaus na afloop. Volgende optredens van Jóhannsson staan onder meer gepland in het Warhol-museum in Pittsburgh. Ben benieuwd of we vaker van 'm gaan horen!

johann johannsson staat links, twas de kleine zaal dus het mengpaneel paste er ook nog op

Hans [10:10]

[ zondag 5 april 2009 ]

 

Another one bites the dust. Vandaag een tussenstop gemaakt in Zwolle en na een prima kop koffie in het centrum naar dat geinige platenzaakje aldaar gelopen.

Ben dol op die unieke winkeltjes her en der in het land. Maar de spoeling wordt dunner.

In 1982 kocht ik het singletje van Come On Eileen in SamSam Music en sindsdien ben ik er altijd even langsgegaan als ik in de gelegenheid was. Maar helaas:

samsam

Hans [20:09]