[ zondag 27 juni 2004 ]

 

#1Zo nu en dan vind je een leuke cd in de ramsj, van een band waarvan veel verwacht werd maar die toch niet is opgepikt door het grote publiek.

Toen vorig jaar bijvoorbeeld Feast of Wire van Calexico werd uitgebracht, kreeg hij best veel airplay, maar het werd nooit een commercieel succes. Hij ligt nu dan ook voor een fooi in de winkels.

Ik wil je wijzen op de fantastische cd #1 van Fischerspooner. Electro-wave uit New York van twee extravagante dertigers, de klassiek geschoolde musicus Warren Fischer en experimentele video-kunstenaar Casey Spooner. Het zijn Bowie-fans gok ik en je kunt hier de single Emerge downloaden (windows media / realplayer). Kijk eens of je het wat vindt.

De cd ligt voor zo'n tien euro in de winkels. Ik kocht mijn exemplaar afgelopen donderdag bij Concerto, in een speciale editie met een dvd bomvol clips en special features.

Meer Fischerspooner mp3's vind je hier.

De early adopters kan ik melden dat de nieuwe single Just Let Go eind deze maand uitkomt. Zou leuk zijn als het alsnog gaat lukken.

Hans [19:56]

[ zaterdag 26 juni 2004 ]

 

Je hebt wellicht al gelezen over het nieuwe Pixies-nummer Bam Thwok. Of het al gedownload, want het is gemakkelijk te vinden (zoals hier).

Ik stuitte echter op een oude mp3; het nummer Hey (oorspronkelijk op Doolittle) is per ongeluk in een verknipte versie op de nieuwe verzamel-cd terechtgekomen, en daarom heeft platenmij 4AD de juiste versie als mp3 op de officiële site gezet.

Omdat het zo'n fantastisch nummer is - het was destijds even wennen, maar nu is het één van mijn favorieten - ga ik die fijn deep linken. Rechtermuisknop en slurpen maar! (hier)

Hans [12:21]

[ dinsdag 22 juni 2004 ]

 

here comes your dogMijn dank gaat vandaag richting Enschede, want dankzij kleega Dubbelmono heb ik al gehoord hoe de Pixies klinken op hun nieuwe toer.

Beter goed gejat dan slecht gejat, gaat het spreekwoord zo ongeveer, en vandaar óók via deze site een link naar mp3-hemel Klepshimi.

Toepasselijke naam dus. Oh, en de nieuwe 2 Many DJ's staat er ook (met een korte uitleg).

Hans [18:47]

[ maandag 21 juni 2004 ]

 

'hee! goeie kop voor de hoes van bigmouth!'Als ik nu de naam van James Dean intik, dan zouden zijn fans hier op termijn toch kunnen belanden?

Mooi, dan kan ik ze erop wijzen dat ze in Morrissey een geestverwant hebben: hier is de originele video van zijn single Suedehead uit 1988, waarin ons idool het ouderlijke huis van zíjn idool bezoekt en allerlei voor fans legendarische plaatsen bezoekt (windows media / realplayer).

Had ik al verteld dat ik op mijn beurt anderhalf jaar geleden Morrissey's ouderlijk huis heb bezocht? Ik heb dan nog wel geen hit, maar ik heb er natuurlijk wel een paar foto's van genomen voor een eventuele videoclip.

Hans [20:05]

[ woensdag 16 juni 2004 ]

 

cexElke muziekliefhebber herkent het uit de platenwinkel: als je met je vingers door cd-rekken bladert ontstaat er zo'n klepperend geluid. Wat ik me vandaag afvroeg: wordt de gemiddelde platenboer - die dit dag in dag uit en de hele dag door moet aanhoren - niet horendol van dit geluid?

Hoe dan ook, al klepperend stuitte ik vandaag op een aardige ripoff-hoes. Dit is Being Ridden van ene Cex. Nooit van gehoord, maar ziet er bekend uit, nietwaar?

Hans [19:58]

[ maandag 14 juni 2004 ]

 

Dit weekend hoorde ik weer eens Everytime You Go Away (fragment) van soulzanger Paul Young (popquiz: van wie is het origineel?).

Ik vergeet het vaak, maar het is wel één van mijn favoriete misheard lyrics. Zonder nadenken zong ik mee:

Every time you go away
You take a piece of meat with you


Hans [18:53]

[ zaterdag 12 juni 2004 ]

 

bowie in de Amsterdam Arena

Omdat ik niet dol ben op Phil Collins, is het alweer veertien jaar geleden dat ik voor het laatst een stadion-concert heb meegemaakt.

In 1990 zag ik Prince in De Kuip, en afgelopen vrijdag zag ik David Bowie in de Arena. Dat is wel wennen als je Paradiso en de Melkweg gewend bent.

Want als je je als artiest moet richten op zo'n 30.000 man, dan is er weinig ruimte voor nuance.

Het concert opende met Rebel Rebel, gevolgd door een cover van The Pixies' Cactus (die ook te vinden is op zijn voorlaatste cd Heathen). M. heeft er een filmpje van gemaakt (kijk hier, 3,7 MB).

In de All Music Guide las ik een heel goede omschrijving van Bowie's recente werk. Dat wordt goed ontvangen want met zijn laatste platen reproduceert hij zijn beste albums, maar dan met de rust die hij inmiddels gevonden heeft.

Daar kan ik wat mee: zijn - overigens geweldige - hit New Killer Star (beluister) had zo op Scary Monsters kunnen staan.

Toch was ik niet helemaal happy. Met een carrière van al bijna veertig (!) jaar is Bowie één van de supersterren waarvan je een favoriete periode kunt hebben. Wel, vanavond waren vooral de veertigers (één weblog verder) aan de beurt.

Rebel Rebel, All The Young Dudes, Ziggy Stardust.

Leuk, maar voor mij niets van Low, en alleen het titelnummer van Station to Station. Daarbij krijg ik altijd kromme tenen bij de seventies-rockgodverheerlijkingsslogan Ziggy played guitaarrrrrr.

Maar Heroes was weer puik hoor.

Oh, en David zou niet lekker hebben gescoord in de Nationale Popquiz: toen hij China Girl aankondigde als een nummer uit de eighties, werd er door pop-professoren hier en daar een veelbetekenende wenkbrauw opgetrokken (filmpje, 3,3 MB).

bowie in de Amsterdam Arena

Hans [02:39]

[ woensdag 9 juni 2004 ]

 

have a cigarNog even terugkomen op de Ramones; wat is het toch knap als een band een nummer helemaal naar zijn hand weet te zetten.

Zo hoorde ik vanochtend toevallig de Ramones' Havana Affair in de versie van de Red Hot Chili Peppers.

Wat ik zo bijzonder vind, is dat het archetypische Ramones-nummer in de versie van de Chili Peppers klinkt alsof het rechtstreeks uit de breinen van de sokophouders zelf is ontsproten.

Oordeelt u zelf!

Hier zijn de Ramones (mp3 fragment), en hier de Peppers met hetzelfde lied (mp3 fragment).

Hans [11:08]

[ zondag 6 juni 2004 ]

 

Wel, het zit erop. De Nationale Popquiz 2004 is weer gestreden.

Bloed, zweet en tranen. Er is gevloekt, er is gejuicht. Rondes met televisiehits, gerapte songteksten over basistracks van compleet andere nummers, nummers met vingergeklik. Voor wie er niet bij was: binnenkort is hij in zijn geheel na te spelen op de officiële site.

Als team Kees Kwist (een verbastering van deze legendarische weblog) hebben we onze overwinning van vorig jaar kunnen consolideren! Het was hartstikke spannend.

Twee zaken die ik graag even wil melden: er is natuurlijk een traditie van teamnamen die van de woordgrappen aan elkaar hangen. Zo was vandaag onder meer team 665 - The Neighbour of the Beast aanwezig.

Ik moest pas echt proesten toen de Havana Car Dealers me vertelden dat ze volgend jaar hun opwachting willen maken als Spinfist.

Wij gaan volgend jaar wellicht als Manke Kelis.

Daarnaast was er speciale aandacht voor Frank Vrijman van team Gay Bar, die gisteravond in Paradiso de derde prijs van de Nederlandse Air Guitar kampioenschappen in de wacht heeft gesleept.

Na enige aansporing door het voltallige publiek, en omdat iemand toevallig de cd van de Electric Six bij zich had, deed hij niet lullig en speelde hij nog eenmaal Gay Bar (beluister) mee.

i got nothing to put in you

Hans [22:46]

 

na reagan komt zonneschijnDertigers, we worden oud.

Je hebt ongetwijfeld ook net gehoord dat Ronald Reagan is overleden.

Een republikeinse president brengt natuurlijk duizend protestliederen voort; het eerste nummer dat me te binnen schiet is Bonzo Goes to Bitburg van de Ramones. Een nummer uit 1986, over het bezoek dat Bonzo bracht aan het oorlogskerkhof in het Duitse Bitburg.

En zoals ik al zeg, we worden oud: de helft van de Ramones is óók al heengegaan (Joey, Dee Dee).

Hier is nog eenmaal Bonzo goes to Bitburg (fragment) en het verhaal achter dit lied. Wel héél erg jaren tachtig allemaal.

Hans [03:25]

[ zaterdag 5 juni 2004 ]

 

i love to boogie!Eens in de zoveel tijd organiseert megastore Fame in de Kalverstraat een speciale koopavond voor vaste klanten. Dat zijn de mensen die een klantenpas hebben. Ook de abonnees van muziekblad Aloha hebben zo'n pasje.

Omdat mijn broer J. lid is, maar honderden kilometers van Amsterdam woont, heeft hij mij zijn Fame-pasje gegeven. En omdat ik zo'n fijne broer ben natuurlijk.

Vanavond was het weer zover; koopavond voor de muziekliefhebbers. Fame doet dan het volgende, zo heb ik gemerkt: ze geven op alles een korting van 20% en prijzen daarbij de cd-boxen enorm af. Die platendraaiers weten immers wel raad met artiesten die verder geen hond meer kent. Ik zag onder meer boxen van de Style Council, the Penguin Café Orchestra, Status Quo, Scott Walker, Nederbeat uit de sixties, en zo verder.

Kun je je herinneren hoe een uitverkoop er in de Donald Duck altijd uitzag? Met vechtende huisvrouwen die elkaar met paraplu's te lijf gaan? Nou, zo zag het er vanavond ongeveer uit bij de stand met cd-boxen. Maar dan met kerels die normaal geen vlieg kwaad doen.

Ik heb in de gauwigheid gepakt wat me wat leek en later een selectie gemaakt. Uiteindelijk ben ik thuisgekomen met deze Roxy Music-box en deze T-Rex-kit. De Cure-box heb ik toch maar laten liggen en van de Pet Sounds-sessions heb ik de audio-dvd al.

Wat ik het meest frappant vond, was dat die T-Rex als eerste uitverkocht was. Hoe zou dat komen? Er waren er best veel.

Naar aanleiding daarvan, hier een stukje aardige pop-trivia.

Marc Bolan, de centrale persoon van T-Rex, was getrouwd met Gloria Jones. Jones bracht in 1964 de originele versie uit van Tainted Love, dat later in de uitvoering van Soft Cell (fragment) een wereldhit werd. Zij bestuurde de auto die tegen een boom aanknalde waarbij Bolan het leven liet.

Zou dat nog gevraagd worden in de Nationale?

Hans [00:31]

[ vrijdag 4 juni 2004 ]

 

popquiz hotshotZondag aanstaande is het weer zover! De Nationale Popquiz voor de eredivisie van muziekliefhebbers.

Zeg maar gerust: de übernerds!

Enneh.... het team waarin ikzelf zit gaat zondag de titel verdedigen. *kuch*

Volgens de bijbehorende site, waarop je de quiz van vorig jaar nog kunt spelen, zijn er nog enkele plaatsen over. Ronsel een paar vrienden en kom naar Amstelveen!

Hans [19:23]

[ dinsdag 1 juni 2004 ]

 

klik voor de site van fotograaf Simon LarbalestierExcuus aan diegenen die nu pas ontdekken dat kaarten voor The Pixies in de Heineken Music Hall vandaag in de voorverkoop zijn gegaan. Ik ben wat langzaam, maar ja - ik ben ook geen twintig meer!

Ze spelen op 6 juli aanstaande.

Hans [22:20]

 



Over Cyndi Lauper gesproken trouwens: zoek de tien verschillen!

cocteau twins

Niet dat Cyndi het idee van The Smiths heeft geript hoor; links zie je een klassiek beeld uit de film Orpheus, van Jean Cocteau uit 1950.

Wie bovenstaandse Smiths-hoes (van This Charming Man) wel kan dromen, moet vooral hier eens kijken!

Hans [21:54]